Help! Ik ‘moet’ weer paardrijden: 14 tips om het makkelijker te maken

ontspannen paardrijden?Yes, het is zover: je gaat weer paardrijden. Je hebt er lang naar uitgekeken, maar nu is de vorst echt voorbij en de buitenbak eindelijk weer berijdbaar. Misschien ben jij zo’n geluksvogel met een plug-and-play paard waar je zo weer opstapt. Je rijdt makkelijk weer weg en gaat meteen verder waar je gebleven was.

Maar wat nou als jouw paard na een rustperiode veel frisser is. Dan kan zo’n eerste keer rijden best spannend zijn. In de praktijk kom ik dat vaak tegen: een te fris paard en een ruiter die het best griezelig vindt om er voor het eerst weer op te gaan.

Natuurlijk kun je dan heel heldhaftig op zo’n woest stuiterend beest klimmen. Maar of dat nou leuk is? Misschien vind jij zo’n plaatje als hierboven juist een leuke uitdaging, maar ik houd er niet (meer) van.

Als je doordacht weer begint met paardrijden voorkom je ongelukken en ben je snel weer met plezier aan het rijden. Bij mij kon het vroeger niet gek genoeg, maar na tig blessures ben ik een stuk voorzichtiger geworden. Dat heeft mij een heleboel tips opgeleverd, die ik graag met je deel. Heb jij aanvullingen? Mail ze!

Tip 1: Werk aan je eigen conditie

Een extra fris paard vraagt een fitte ruiter. Als je minder traint met je paard ben je zelf vaak ook minder fit. Dan is het slim om voor je weer op je frisse paard gaat eerst aan je eigen conditie te werken. Zorg dat je eigen spierkracht, uithoudingsvermogen en reactiesnelheid weer op niveau zijn voor je te paard gaat. Lees meer daarover in Beter paardrijden? Werk aan jezelf!

Ga zeker niet voor de eerste keer weer rijden als je niet fit bent. Is het de vorige avond laat geworden of heb je een te drukke werkdag achter de rug? Dan is dit niet het moment om weer te beginnen met paardrijden.

Tip 2: Voer met beleid

Wacht nog even met meer krachtvoer te geven omdat je weer gaat rijden. Dat kan snel genoeg als je weer echt aan de gang bent. Voer liever tijdelijk wat extra (energiearm) ruwvoer. Geef eventueel een supplement als dat je paard helpt wat kalmer te blijven.

Tip 3: Bestel goed weer

Natuurlijk heb je het weer niet in de hand, maar het kan geen kwaad op de voorspellingen te letten. Als er al weer vorst en sneeuw in aantocht is, kun je je afvragen of het wijsheid is om te beginnen. Die een of twee keer paardrijden zet ook geen zoden aan de dijk.

Wordt het woest weer met storm en regen als jij net voor de eerste keer weer wilt paardrijden? Stel je eerste rit dan liever even uit. Wild weer zorgt voor een wilder paard en dat kun je nu niet gebruiken.

Tip 4: Geef je paard veel vrije beweging

Plan je eerste paardrijden aan het eind van de dag. Zorg dat je paard voor die tijd lekker uitgebreid in de wei of paddock is geweest.

Tip 5: Longeer of ga loswerken voor je erop gaat

Eerst even longeren of loswerken voor je er de eerste keer weer opgaat is niks om je voor te schamen, maar gewoon een verstandige voorzorgsmaatregel. Ben je zelf niet handig in longeren of loswerken, laat iemand anders het dan voor je doen. Dit is niet het moment om dat te leren.

Tip 6: Zorg voor een rustige en veilige ruimte

Gebruik een veilige, afgesloten ruimte. Een 20 x 60 baan met lage hekjes is heerlijk om in te rijden, maar nu niet geschikt. Zelf rijd ik de eerste keer graag in een mini bakje van 14 x 14, dat ik normaal gebruik voor longeren en loswerken.

Kijk ook even naar de omgeving. Gaat je buurman net vandaag die eikenboom omzagen of de sloot uitmaaien? Vraag dan even wanneer hij daarmee klaar is. Als hij achter de aardappels zit, kun jij veilig te paard.

Tip 7: Draag comfortabele en veilige kleding

Misschien popel je om je nieuwe rijlaarzen te showen, maar dit is niet het moment daarvoor. Gebruik gewoon nog even die oude, comfortabele chaps en jodhpurschoenen.

Natuurlijk draag je een veiligheidscap, maar ook een bodyprotector of airbagvest kan je een veilig gevoel geven als je de eerste keer weer te paard gaat. Zelf zweer ik bij een Racesafe bodyprotector, die voelt gewoon als een bodywarmer.

Tip 8: Regel hulp op de grond

Een rustig persoon in de buurt helpt enorm als je de eerste keer weer gaat paardrijden. Dat kan je instructeur zijn, maar vaak is iemand die je even helpt met het eerste opstijgen en je rustig door het eerste stukje heen praat meer dan genoeg. Zorg ook voor een mobieltje in de buurt voor als er toch iets mis zou gaan.

Tip 9: Let op je basis

Ook al is je paard wat frisser, blijf aan je basis denken:
Is je ademhaling laag, rustig en regelmatig?
Zijn je ogen zacht?
Is je zwaartepunt laag?
Zit je in balans?
Ben je in contact met je paard?

Door je bewust te zijn van dat soort basisdingen blijf je uit je hoofd waar je anders misschien allerlei spannende scenario’s gaat bedenken. En het geeft je meteen weer een fijne basis, rijden voelt sneller weer vertrouwd.

Tip 10: Gebruik je gezonde verstand

Wordt het allemaal toch veel spannender dan verwacht, rij dan niet stoer door, maar stop als het je te gek gaat. Je bent geen watje, je paard heeft niet gewonnen of wat ook. Je gebruikt je gewoon je gezonde verstand: dit is teveel risico, hier moet je iets anders op verzinnen.

Tip 11: Laat een ander er eerst even op

Voelt je paard nu een maatje te groot voor je? Vraag dan iemand anders om er eerst een keer op te gaan. Dat hoeft helemaal geen briljante ruiter te zijn, rust, stickability en overredingskracht zijn vaak al genoeg. Ga er als het veilig is wel zo snel mogelijk zelf weer op.

Tip 12: Doe iets anders met je paard

Vind je het toch te spannend en heb je niet iemand in de buurt die er even op kan? Doe dan grondwerk met je paard, ga aan de wandel of longeer hem tot het wel vertrouwd voor je is. En nee, daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je je paard in een zware longeerbak laat rondracen tot ie z’n tong op het onderste knoopsgat heeft.

Tip 13: Zet kleine stapjes

Hou er rekening mee dat jij en je paard lang niks gedaan hebben. Nu meteen de draad weer oppakken is een garantie voor blessures. Doe het even rustig aan en bouw geleidelijk weer op. Dan gaat het nog snel genoeg.

Tip 14: Blijf vriendjes met je paard

Die zou ik bijna vergeten! Hier hebben de paarden veel vrije beweging met vriendjes. Dus eigenlijk hebben ze mij niet nodig. Denk ik dan. Maar… ik merk in de praktijk dat ze het niet waarderen als ik een tijd minder met ze doe. Dan kan ik echt niet zomaar weer opstappen, dan moet er eerst gewerkt worden aan de relatie ;-)

Geen idee of dat voor jouw paard ook geldt natuurlijk. Maar zo ja, dan is het de moeite waard om nu en dan andere dingen met je paard te doen als je een tijdje minder kunt rijden. Uitvogelen waar je paard van houdt en daar in zo’n rustige periode lekker de tijd voor nemen.

Ten slotte

Laat je niet beïnvloeden door allerlei dingen van buitenaf. Zoals het commentaar van anderen: “Durf je er nu nog niet op…” of de gedachte aan een wedstrijd over 6 weken. Die ander staat niet in jouw schoenen en die wedstrijd zie je over 6 weken wel. Nu is nu en nu pak je het slim aan.

Besef dat paardrijden net zoiets is als zwemmen en autorijden, je verleert het niet. De eerste keer weer rijden is misschien spannend, maar zo gauw je weer echt bezig bent, voelt het als vanouds.

Kortom: Pak het weer beginnen met paardrijden slim aan. Plan het goed, gebruik je gezonde verstand en voor je het weet ben je weer met veel plezier aan het rijden.

PS Vind je het allemaal wel heel spannend en heb je daar vaker last van? Dan kan het raadzaam zijn om je even te laten begeleiden. Paardrijden is bedoeld voor je plezier, niet om bang te zijn. Ik help je graag dat plezier terug te vinden.

Voor alle duidelijkheid: zoals het paard en de amazone op de foto bezig zijn is voor mij geen paardrijden zoals het bedoeld is :-)

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: