Hoe koffiezetten je leert steviger in het zadel te blijven

Huh, koffiezetten en paardrijden? Wat heeft dat nou met elkaar te maken? Meer dan je denkt ;-) Van koffiezetten met een French Press of cafetière kan je echt iets leren waar je bij paardrijden wat aan hebt.

Hoe werkt een French press? Je doet grof gemalen koffie in de kan en schenkt daar heet water op. Dan duw je langzaam en voorzichtig het filter naar beneden. Rustig werken is belangrijk, anders krijg je vieze drab in je koffie. De truc is dus dat de drab naar beneden gaat en daar blijft. Dan kun je de koffie uitschenken.

Zwaartepunt

Oké, dat is het apparaat, nu bij jezelf. Je romp is de French press. Langzaam en voorzichtig duw je in gedachten het filter naar beneden. Als het goed is gaat de drab (je zwaartepunt) nu omlaag. Ook bij jezelf is het belangrijk om het langzaam en voorzichtig te doen anders hou je boven nog overal drab ;-)

Blijft jouw romp gelijk van vorm? Een echte French press verandert niet van vorm als je het filter naar beneden duwt, die krijgt niet ineens een bult erbij aan of zo ;-) Voor je romp geldt hetzelfde. De drab gaat naar beneden, maar je buitenkant verandert niet.

Tot hoe hoog (of laag) gaat het filter? Kun je de drab net als in de kan mooi onderin krijgen? Of blijf je steken, gaat het filter niet verder omlaag? Kun je een manier vinden om de drab lager te krijgen? Het helpt vaak om je aandacht er naar toe te brengen en bewust naar je buik te ademen.

Is het filter overal op dezelfde hoogte? Bij een goede French press gaat het filter keurig recht naar beneden en komt de drab overal even laag onderin de kan. Hoe is dat bij jou? Blijft de drab aan de achterkant misschien wat hoger? Of heb je een verschilletje tussen links en rechts? Ook dan kan aandacht en ademen helpen.

Ben je tevreden over het resultaat? Onthoud het dan goed, voel hoe het voelt. Merk dat niet alleen je zwaartepunt, maar ook je aandacht en energie naar beneden zijn gegaan. Heb je de slag te pakken, ervaar dan ook het verschil terwijl je rijdt. Voel dat je stabieler bent en veel makkelijker dicht bij je paard kunt blijven.

Kortom: gebruik het idee van de French press en voel het verschil voor je rijden. Het helpt echt!

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: