Zachte ogen kunnen je redden ;-)

Stommeling, kun je niet uitkijken? Je wordt uitgefoeterd door een collega ruiter die je bijna van de sokken reed. Grrr, je was net zo lekker aan het rijden en zo’n opmerking haalt je helemaal uit je concentratie. Die ander kan toch ook wel opletten, jij bent bezig met ingewikkelde oefeningen, voor uitkijken heb je geen tijd.

Soms komt zoiets omdat je naar beneden keek of toevallig je ogen dicht had. Maar heel vaak kijk je gewoon voor je uit. Heel vreemd:  je kijkt dus wel, maar ziet niet dat er iets aankomt. Alsof je zo gefixeerd bent op iets in de verte of de oren van je paard. Gelukkig kun je er iets aan doen, waardoor je ook nog eens beter gaat paardrijden!

Zachte ogen

Zachte ogen helpen je meer dingen waar te nemen. Ik leerde het begrip lang geleden bij Centered Riding (het is daar een van de ‘basics’). Later kwam ik het onder de naam perifeer zicht tegen bij presentatietechnieken. Sommige ruiters die ik zachte ogen leer zijn zo enthousiast dat ze ze overal gebruiken en het ook aan anderen leren.

Zachte ogen zien ‘alles’. Niet alleen de oren van je paard, de hindernis in de verte of die griezelige tractor waar je paard vast niet langs wil. Zachte ogen zorgen er ook voor dat je meer ontspannen kunt blijven rijden. Klinkt interessant of juist zweverig en hocus pocus-achtig? Ervaar het dan zelf eens met onderstaande aanwijzingen.

Of harde…

Hou halt en kijk heel scherp naar één ding, bijvoorbeeld een gebouw in de verte. Focus helemaal op het gebouw. Concentreer je maximaal, zorg dat je geen detail mist. Doe echt zo hard mogelijk je best om het gebouw te zien. Als het goed is zie je nu alleen het gebouw, niet wat er verder om je heen gebeurt. Dit noem ik harde ogen; de ogen van de uil op de foto bovenaan.

Train je zachte ogen

Ontspan nu je ogen en laat ze zacht worden. Stel je voor dat je van die vriendelijke paardenogen hebt. Doe je ogen desnoods even dicht en daarna ontspannen weer open. Zie het gebouw nog steeds, maar zie ook wat er omheen is. Wat er boven en onder, links en rechts van het gebouw is. En wat er naast jou en je paard beweegt.

Test of je werkelijk zachte ogen hebt. Kijk weer (met zachte ogen) naar het gebouw en laat iemand om je paard heen lopen. Laat die persoon stoppen zodra je hem niet meer ziet. Kijk dan waar die staat: je zult verbaasd zijn! Geen persoon in de buurt om mee te oefenen? Beweeg dan een hand opzij en stop als je hem niet meer waarneemt.

Voel het verschil tussen harde en zachte ogen

Heb je je zachte ogen een beetje onder de knie stap dan voorwaarts en varieer eens tussen harde en zachte ogen. Voel je verschil? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je ademhaling? Wanneer kun je je lichaam beter voelen? En wanneer heb je beter contact met je paard?

Merk dat zachte ogen meer doen dan botsingen voorkomen. Je ziet meer, je voelt meer en blijft makkelijker ontspannen. Dat is handig met paardrijden, maar ook in het dagelijks leven. Een praatje houden wordt met zachte ogen een stuk minder heftig ;-)

Kortom: Experimenteer eens met zachte ogen. Het kan je helpen bij paardrijden, maar ook bij allerlei andere dingen in je leven.

PS Vind je het lastig om zelf met zachte ogen te experimenteren dan help ik je graag. Neem daarvoor even contact op. 

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: