Privéles Paardrijden

Loop je vast met paardrijden? Bijvoorbeeld omdat:

 • je niet fijn kunt doorzitten
 • je paard linksom steeds naar binnen valt
 • je paard zijn rug wegdrukt
 • je paard te weinig op je been reageert
 • je oefeningen linksom veel slechter gaan dan rechtsom
 • je steeds je beugels kwijtraakt
 • je paard in galop overspringt
 • het je niet lukt om je paard zonder hulpteugels nageeflijk te krijgen

Snelle verbetering

Dan kan privéles je helpen. In een paar keer (en soms zelfs in één keer!) zet je daarmee grote stappen. Ik kan je vaak helpen bij hardnekkige problemen die je hebt met paardrijden. Ik vind het waanzinnig interessant om daar een oplossing voor uit te puzzelen.

“Vind het leuk dat ik bij jou nu mijn gevoel ontwikkel met paardrijden. Super geweldig.” – José

Met lesgeven ben ik vooral goed in:

 • paardrijden een stuk simpeler voor je te maken;
 • je zo te leren zitten op je paard dat je maximaal effectief bent;
 • je te laten voelen hoe paardrijden bedoeld is;
 • en je de tools te geven om dat gevoel steeds weer terug te halen.

Lesgeven vind ik onwijs leuk om te doen. Het is super om een combinatie in heel korte tijd te zien verbeteren. Om echt het verschil te maken voor ruiter en paard. Hieronder lees je meer over mijn invalshoeken met lesgeven.

Klassieke basis

Ik ben zelf klassiek opgeleid, vanuit het Skala der Ausbildung. In mijn lessen vind je dat terug, ik werk dan o.a. aan:

 • een ontspannen paard dat van achter naar voren gereden wordt
 • een ‘recht’ paard; een paard dat spoort en het gewicht gelijk over links en rechts verdeeld heeft
 • een paard dat correct in aanleuning gaat
 • een ruiter die in evenwicht is boven zijn paard: voor/achter, boven/onder, links/rechts
 • een ruiter met een goede balans tussen aanspanning en ontspanning, die effectief hulpen kan geven
“…en dat rijden alles te maken heeft met hoe dingen aanvoelen als je rijdt en daarop te reageren. Op die manier is paardrijden voor mij een heel ander begrip geworden. Met meer ontspanning en beter kunnen inspelen op de reacties van het paard op dat moment.” – Suzan

Om je een idee te geven van mijn ideaalbeeld met paardrijden kun je een kijkje nemen op mijn Pinterestbord. En nee, je hoeft van mij niet met een bit te rijden of hetzelfde ideaalbeeld te streven ;-)

Houding en zit

Je houding en zit zijn volgens mij super belangrijk bij paardrijden. Hoe kan je paard nou goed gaan als jij er niet goed op kunt zitten?

“Net terug van mijn trainingsweek en ik kreeg complimenten dat ik goed in balans zat en zo’n mooie houding had. Compliment voor jou dus! Zo fijn dat ik op dat gebied zo ontzettend vooruit ben gegaan.” – Linda

Mijn klanten en ik merken iedere keer weer hoeveel verschil je houding en zit kunnen maken. Voor jezelf maar vooral ook voor je paard. Super toch om zo’n graadmeter te hebben :-) Ik maak gebruik van elementen uit o.a.:

 • Centered Riding® Centered Riding is een prettige, doordachte en ontspannen methode om paard te rijden. In 1989 volgde ik mijn eerste clinic bij Sally Swift, de bedenker van Centered Riding. Tien jaar later was ik een van de eerste Centered Riding instructeurs in Nederland.
 • Alexander Techniek Alexander Techniek is een bewegingsleer die je helpt moeiteloos te bewegen. Een mooie aanvulling voor paardrijden. Ik heb mij in de Alexander Techniek verdiept bij The Constructive Teaching Centre in Londen en bij verschillende leraren in Nederland en UK.
 • Ride with your Mind Ride with your Mind is een super effectief systeem om met je houding en zit je paard te beïnvloeden. Het gaat daarbij niet alleen om ontspanning, maar ook om aanspanning. Je krijgt daardoor een heel ander paard onder je :-) Ik heb over Ride with your Mind o.a. geleerd bij Mary Wanless. Mary heeft de biomechanica van de ruiter helemaal ontrafeld en is de bedenker van Ride with your Mind.

Recht paard

Een paard dat niet in evenwicht is, laat zich niet fijn rijden. De verticale balans vind ik daarom heel belangrijk. Is een paard recht, valt hij niet naar links of rechts, spoort hij? Verticale balans en rechtrichten klinkt misschien als een modegril, maar mijn ervaring is dat veel paarden rechter kunnen gaan dan ze doen. En een recht paard heeft zoveel voordelen!

“Ik wou even laten weten dat ik nog nooit met zo’n lekker gevoel heb gereden als de laatste week en dat heb ik voor een groot deel aan jou te danken. Ik ben dus ontzettend blij met jou manier van lesgeven en ik vond dat dat best even gezegd mocht worden!” – Nienke

Ik heb zelf over de verticale balans geleerd van Mireille den Hoed en Karmie Stroeve. Bij Karmie heb ik ook de Leergang Klassieke dressuur, verticale balans en technisch rijden gevolgd om daar nog een laagje dieper in te duiken.

En verder

Wil je precies weten welke cursussen ik gevolgd heb? Dat lees je hier. Tijdens mijn studie haalde ik mijn eerste ORUN-diploma. Sindsdien ben ik naast mijn ‘gewone’ werk als coach en trainer blijven lesgeven omdat ik het zo onwijs leuk vond. Eerst op maneges en verenigingen, later vooral privélessen. Ik ben gecertificeerd Centered Riding instructeur, beschik over een Internationaal Trainerspaspoort en een geldige HI-licentie.

“Aan jou heb ik veel te danken o.a. de kijk op paarden en het met plezier en zonder dwang rijden.” – Cisca

Ik wil mijn lessen graag zo betaalbaar mogelijk houden en heb daardoor beperkt tijd om les te geven. Als je naar Haaksbergen (Twente) komt, kan ik vaak makkelijker plek in mijn agenda vrij maken voor je. We hebben een rustige accommodatie met o.a. een fijne eb- en vloedbodem. En het is een stuk voordeliger dan wanneer ik naar jou kom :-)

Ben je benieuwd of ik ook jou kan helpen een grote stap met paardrijden te zetten? Neem dan contact op met albertine[at]positiefpaardrijden.nl.

Terug naar Aanbod