Paardrijden moeilijk of spannend? Dit simpele stappenplan helpt.

voeten strandKen je dat? Van die ruiters waarbij alles altijd goed lijkt te gaan? Die nooit denken, maar gewoon doen. En dat lukt ze ook nog zonder problemen:

  • Joyce rijdt doodleuk met haar paard langs die drukke weg. Hij is nog nooit van huis geweest, maar zo kent hij meteen alle verkeer.
  • Sanne springt voor het eerst in contragalop aan. Het gaat met wat kunst- en vliegwerk maar ze rijdt wel meteen drie keer de hoefslag rond.
  • Karin galoppeert brutaal op die dikke oxer af. Ze heeft nog nooit hoger dan een halve meter gesprongen, maar so what!

Het mislukt

Joyce, Sanne en Karin lukt dat allemaal. Fijn voor ze, maar bij veel ruiters gaat het een beetje anders ;-) Die buitenrit wordt een onverantwoord avontuur, de contragalop mislukt keer op keer en de ruiter springt wel, maar het paard blijft staan.

Dat is hartstikke vervelend. Zo krijg je vooral negatieve ervaringen. Je gaat denken dat buitenrijden eng is, contragalop moeilijk en springen gelijk staat aan vallen. Voor je het weet kom je in een neerwaartse spiraal terecht.

Gelukkig kan het anders

Met kleine stapjes kom je er ook. Vaak sneller en met minder gedoe. En het is nog leuker en meer ontspannen ook. Voor jou én voor je paard :-)

“Vijftig keer twee procent is ook honderd procent” – Marc Lammers in Yes! Een crisis

Een stappenplan helpt je om slimme stapjes te zetten. Keer op keer.

Stap 1: Wat wil je bereiken?

Bedenk wat je wilt bereiken: een grote buitenrit maken, de hoefslag rond in contragalop of een dikke oxer springen. Of iets heel anders natuurlijk.

Je kunt dat heel concreet maken, maar het belangrijkste is dat je weet wat je wilt. Bedenk eventueel ook hoe jij je wilt voelen: vind je spanning oké of hou je het liever ontspannen?

Carla wil in haar eentje een ontspannen buitenrit kunnen maken. Best een ambitieus plan want ze vindt de buitenbak al best spannend met haar paard.

Stap 2: Verzin gekke ideeën

Wat zou je kunnen doen om dat te bereiken? Verzin alles wat je maar kunt. Het kan niet gek of onrealistisch genoeg zijn. Juist door gekke dingen te verzinnen kom je tot creatieve oplossingen :-) En ‘gewone’ ideeën komen dan als vanzelf boven.

Carla verzint:
– Haar paard eerst met een andere ruiter een buitenrit laten maken.
– Niet alleen, maar met een ander paard naar buiten gaan.
– Haar paard drogeren zodat ie braaf is.
– Zichzelf drogeren ;-) zodat ze kalm is.
– Eerst langs de weg wandelen.
– En nog veel meer.

Stap 3: Wat is een haalbare eerste stap?

Bekijk al je verzinsels. Wat zijn goede ideeën waar je echt wat mee kunt? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat is een haalbare stap om als eerste te zetten?

Carla zet alles op een rij. Dat drogeren vindt ze niks. Haar eerste stap wordt ontspannen in de buitenbak rijden.

Stap 4: Ga je die stap echt zetten?

Hoe groot is de kans dat je die kleine stap ook echt gaat zetten? Gebruik een schaal van 0 tot 10: een 0 is dat je het zeker niet gaat doen en een 10 dat je het zeker gaat doen. Scoort jouw stap geen dikke voldoende op die schaal? Maak dan je stap nog kleiner of bekijk een andere mogelijkheid.

Carla realiseert zich dat ze het best eng vindt om helemaal alleen in de buitenbak te rijden. Dat is nog een maatje te groot. Met een ander paard erbij zou het wel gaan.

Stap 5: Wanneer?

Bedenk wanneer je die kleine stap gaat zetten. Plan ruimte in je agenda, maak een afspraak met iemand of vertel dat je het gaat doen. Dat helpt echt om die stap werkelijk te zetten.

Carla vraagt een stalgenootje om zaterdag samen in de buitenbak te rijden.

Stap 6: Doe het!

Zet die stap dan echt. Je hebt hem gepland, je wilt dit, je durft het, je kunt het. Doe het dan.

Wees wel flexibel: hou rekening met jezelf, je paard en de omstandigheden. Is het weer echt te slecht, de bak te vol of de bodem te zwaar? Dan is het soms niet de juiste dag om die stap te zetten.

Van uitstel komt geen afstel. Lukt het vandaag niet? Bedenk en plan dan meteen wanneer je die stap wel gaat zetten. En doe het dan.

Op zaterdag komt het met bakken uit de hemel. Geen drama, Carla rijdt lekker met haar stalgenootje in de binnenbak en ze spreken meteen af voor de week erop.

Blijf stappen zetten

Gaat stap 6 goed? Geef jezelf dan een compliment: je hebt toch maar mooi die stap gezet. Goed van jou!

Bedenk dan een volgende kleine stap en herhaal weer vanaf stap 4. Trek je niks aan van mensen die vinden dat je grote stappen moet zetten. Zet die kleine stappen, blijf ze zetten en merk hoe snel je verder komt.

© Albertine ’t Hoen foto: Saïda

Bewaren

Lees ook: