Waarom je ademhaling zo belangrijk is met paardrijden

Bellenblazen helpt je bij goed ademhalen. Daar heb je met paardrijden profijt van. Met paardrijden ben je met honderdduizend ;-) dingen bezig.  Hoe gaat je paard, hoe zit jij erop, welke oefening moet je doen, wat gebeurt er om je heen en nog veel meer. Dan heb je soms geen tijd om ook nog op je ademhaling te letten.

Je ademhaling gaat gelukkig vanzelf door tijdens het paardrijden, anders zou je er wel als een slappe vaatdoek van af glijden of met een dik rood hoofd ontploffen. Maar ondertussen kan het best zijn dat je niet geweldig ademhaalt.

Gevolgen van niet goed ademhalen

Als je niet zo goed ademhaalt tijdens het paardrijden kun je dat merken aan verschillende dingen:

 • vermoeidheid na het rijden
 • een schrikkerig paard
 • het gevoel dat je topzwaar bent
 • kortademigheid tijdens het rijden
 • moeilijk om ontspannen te rijden

Ademhalen is dus superbelangrijk bij paardrijden. Het is een van de basics van Centered Riding en ook bij Rider Biomechanics (Ride with your Mind) is er speciaal aandacht voor je ademhaling. Ik maak ook dankbaar gebruik van de ‘kracht van je ademhaling’ in mijn lessen en mentale begeleiding.

Je buikademhaling oefenen

Goed ademen doe je rustig en regelmatig met je buik. Ik vind zelf bellenblazen geweldig. Zo’n mega-bel kan ik alleen maar blazen met buikademhaling. Is jou dat te omslachtig? Ervaar dan je buikademhaling op deze manier:

 • Ga op een stoel zitten die een flink eind van een tafel af staat.
 • Buig voorover en leg je handen en onderarmen op tafel.
 • Adem rustig in en uit en voel bewust je ademhaling. Die gaat nu automatisch naar je buik.
 • Misschien voel je je buik bewegen tegen je benen aan. Leg anders even een hand op je buik om te voelen hoe die beweegt.

Heb je het gevoel te pakken? Let dan eens op je ademhaling in het dagelijks leven. Als je in de rij staat voor de kassa of een suffe vergadering hebt. Kun je nog steeds naar je buik ademen? Besteed er regelmatig aandacht aan zodat het je steeds meer vanzelf afgaat en je er met paardrijden profijt van hebt.

Goed ademhalen tijdens het paardrijden heeft verschillende voordelen:

 1. Je aandacht verplaatst zich naar je ademhaling. Je wordt daardoor minder afgeleid door dingen die niks met paardrijden te maken hebben. Dat zorgt ervoor dat je meer gefocust bent.
 2. Bewust ademhalen is een prima manier om te ontspannen. Door je ademhaling beter te beheersen, kun je makkelijker rustig blijven. Het helpt om ook onder druk ontspannen te blijven en beter te presteren.
 3. Je verlaagt het zwaartepunt van je lichaam. Door je ademhaling te verleggen van je borst naar je buik komt je zwaartepunt lager te liggen waardoor je stabieler zit. Een laag zwaartepunt helpt bij beter paardrijden.
 4. Bewust uitademen helpt je bij oefeningen. Zo gaan je overgangen een stuk vloeiender als je bewust uitademt. Maar ook een te explosieve uitgestrekte draf kun je verbeteren door bewust uit te ademen.
 5. Je paard schrikt minder. Hij voelt jouw ontspannen ademhaling aan en dat zorgt voor rust.

Aandacht voor je ademhaling tijdens paardrijden

Genoeg redenen om tijdens je rijden extra aandacht aan je ademhaling te besteden.  Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk. Dwing jezelf dus niet om aandacht voor je ademhaling te hebben terwijl je ook al op allemaal andere dingen moet letten. Maar begin bijvoorbeeld tijdens het uitstappen.

Kun je dan naar je buik ademen? Blijft je ademhaling op borstniveau steken? Of adem je diep naar beneden door, helemaal naar je onderbuik? Voelt je ademhaling voor en achter even hoog? En hoe zit het met links en rechts?

Word niet boos als het je nog niet perfect lukt. Als je bewust je ademhaling kunt voelen ben je al een eind op weg. In een volgend artikel geef ik je ademhalingsoefeningen die je zonder paard kunt doen, zodat het makkelijker wordt om ook te paard goed te blijven ademen.

Kortom: Let eens op je ademhaling terwijl je paardrijdt. Goed ademhalen kan jou en je paard ontzettend veel opleveren.

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: