Tip van Jip: wat een kitten je kan leren voor paardrijden

We hebben een nieuwe aanwinst: Jip. En oh, wat is ze leuk. De hele planning loopt in de soep door alle Zeer Belangrijke Dingen die met haar gedaan moeten worden ;-) En vooral omdat we uitgebreid de tijd nemen om van haar te genieten.

Jip is nu al een atleet eersteklas. Ze heeft natuurlijke aanleg om haar voeten op te trekken tot haar oren en ze wordt vast een prima voorbeenzwaaier.

Alleen… Jip is niet bedoeld om op te rijden. Ze is geen paard, maar een kitten dat door haar moeder in de steek is gelaten. En zo kwam Jip uit de stroschuur (op de foto is ze het katje rechts) in huis en stuurde lekker alles in de war.

Jip mag dan geen paard zijn, ik deed door haar wel paardentips op die ik graag met je deel.

Leg het vast

Jip groeit als kool en ontwikkelt zich razendsnel. Om niet te vergeten hoe Jip als Jippie was maken we regelmatig foto’s en filmpjes.

Met een paard en paardrijden gaat de ontwikkeling meestal iets minder snel, maar vaak toch sneller dan je denkt. Als je na iedere rit even een kort verslagje maakt kun je later mooi teruglezen hoe je vooruitgegaan bent.

Vraag ook iemand om regelmatig (bijvoorbeeld eens per maand) foto’s of een filmpje van je paardrijden te maken. Niet om aan de hele wereld te tonen, maar om zelf te zien hoe je vooruitgaat.

Geniet met volle aandacht

Jip is puur genieten. Als ik daar naar kijk heb ik echt even geen tijd voor andere dingen aan mijn hoofd. Dan is mijn volle aandacht bij dat katje.

Met paardrijden flitsen je gedachten soms alle kanten uit. Experimenteer eens of je vanaf het eerste moment dat je met je paard bezig bent je aandacht er bij kunt houden. Als jij het losstappen meestal gebruikt om te bellen of appen doe dat dan eens niet.

Ontdek de wereld

Jip’s leven is één avontuur op het moment. Iedere dag ontdekt ze wel iets nieuws. Haar wereld wordt steeds groter.

Altijd maar in diezelfde bak rijden is oersaai voor een paard. Dus ga eens naar een andere omgeving met je paard. Maak een buitenrit, ga naar de verenigingsmanege om te trainen of rijd eens in de wei.

Introduceer spannende dingen geleidelijk

Voor Jip is alles nieuw en spannend. De stofzuiger was de eerste keer heel erg eng, dus die ging niet meteen op maximaal vermogen. Geleidelijk maakt dat malle ding meer herrie.

Een onervaren paard hoeft ook niet meteen het uitklappen van een paraplu of een langsrazende vrachtwagen normaal te vinden. Daar kan je hem in stapjes aan laten wennen.

Neem tijd om te spelen

Spelen met Jip is geweldig. Eerst was een nepmuis nog best spannend, maar nu is ze al heel druk met een balletje aan een hengel. Dat moet gevangen (en dat lukt natuurlijk nooit!). De aanlopen worden steeds slimmer en de sprongen steeds hoger.

Met een paard hoeft het ook niet altijd allemaal serieus te zijn. Doe eens iets geks met je paard, leg balken op willekeurige afstanden, vind een nieuw figuur uit of speel eens los met je paard.

Vergroot de vriendenkring

Een sociaal katje is fijn. Niet zo een die blazend en met uitgestoken klauwen op iedere vreemde afholt. Dus maakt Jip veel kennis met ‘vreemde’ mensen.

Natuurlijk is het leuk als je paard eenkennig is. Als jij de allerbelangrijkste mens ter wereld voor je paard bent. Dat streelt je ijdelheid ;-). Maar het kan ook hartstikke onpraktisch zijn, bijvoorbeeld als je zelf op vakantie gaat of ziek bent. Dan is het handig als je paard ook aan andere mensen dan jijzelf gewend is.

Laat je paard het initiatief eens nemen

Met Jip is dat simpel: die geeft zelf aan of ze even geknuffeld wil worden of juist wild wil spelen.

Bij het paard is de mens meestal degene die bedenkt wat er gaat gebeuren. Maar soms kan het hartstikke leuk zijn om het paard zelf eens te laten bepalen wat het wil: gaat hij linksaf, rechtsaf of rechtdoor op die kruising? En om dan te ervaren wat jij daarvan vindt (grrr, gaan we dat stomme rondje…). Of doe je paard eens los in de bak of roundpen en kijk gewoon wat er gebeurt.

Lees en leer

De ‘oude’ kat hier vindt die indringer niet zo leuk. Het lijkt me toch wel handig als die twee samen een beetje vreedzaam in een huis kunnen leven. Dus heb ik van de bieb een paar boeken gehaald om me maar eens te verdiepen in een slimme aanpak.

Met paardrijden ben je nooit uitgeleerd. Er zijn veel meer mogelijkheden om je te ontwikkelen dan op kattengebied ;-) Dus lees die boeken, kijk dvd’s, bezoek clinics en neem les.

Nog veel meer

Natuurlijk zijn er nog veel meer ‘katten-paardentips’. Maar Jip probeert nu of ze zich kan ophangen aan de kabels onder mijn bureau en dat lijkt me niet de bedoeling….

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: