Terugblikken om vooruit te kijken

nieuwjaar met je paardZo rond de jaarwisseling is een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat heeft het afgelopen jaar je gebracht en wat wil je in het nieuwe jaar realiseren? Natuurlijk kun je je paardendingen een plekje geven in je totale jaaroverzicht.

Maar veel leuker en leerzamer is het om een apart overzicht te maken van je paardenactiviteiten. Dat geeft meer inzicht en richting voor komend jaar dan wanneer de paarden ergens verdwaald in je grote jaaroverzicht staan.

Maak een paardenjaaroverzicht

Neem even de tijd en bedenk wat het afgelopen paardenjaar je gebracht heeft. Als je door het jaar heen al een logboek bijhoudt met wat je allemaal beleeft met de paarden is dat zo gepiept. Je bladert je logboek door en de herinneringen komen zo weer boven.

Hou je geen logboek bij dan moet je even in je geheugen graven. Stel je het afgelopen jaar voor: wat deed je in januari ook alweer. Misschien helpt het om je agenda erbij te pakken. Als de herinneringen één keer komen schiet je vaak vanzelf steeds meer te binnen.

Noteer wat in je opkomt. Het echt opschrijven (of typen) is belangrijk, dat zorgt ervoor dat je gedachtewereld op papier komt en niet ergens als losse slierten in je hoofd blijft hangen. Het opschrijven geeft je nu inzicht en overzicht, maar zo’n paardenjaaroverzicht is ook interessant om later nog eens terug te lezen.

De volgende onderwerpen brengen je misschien op ideeën:

Prestaties
Dat kunnen natuurlijk prestaties op wedstrijden of het promoveren naar de volgende klasse zijn, maar net zo goed die bijzondere buitenrit. Of dat jonge paard dat je helemaal zelf zadelmak maakte of de crosstraining waar je aan meedeed en zomaar die griezelige trakehner sprong.

Beslissingen (de knopen die je doorhakte)
Misschien ging je weg bij die prachtige pensionstal waar je paard het duidelijk niet naar de zin had. Of misschien besloot je met pijn in je hart afscheid te nemen van je zelfgefokte paard, omdat hij toch een maatje te groot voor je is. Een krachtdadige besluit, waarbij je niet over een nacht ijs ging.

Inzichten (muntjes die vielen)
Dat aha-gevoel toen je ineens doorhad hoe je een paard echt van achteren naar voren rijdt. Of toen je voor het eerst voelde hoe simpel een correcte schouderbinnenwaarts eigenlijk te rijden is.

Ontroerende momenten
Op mijn jaaroverzicht noteer ik ook graag dingen die me raken. Dat kan de geboorte van een veulen zijn, maar net zo goed een perfect verlopen dressuurproef. Dit jaar was ik heel ontroerd door Sterre, een van onze paarden. Zij werd plotseling ernstig ziek en knapte tegen de verwachting in weer helemaal op.

Niet alles gaat goed

Bij niemand gaat altijd alles goed. Misschien ging er bij jou dit jaar op paardengebied een heleboel niet zo goed. Je verknalde door stress van jezelf of je paard de meeste wedstrijden waar je startte. Of je paard loopt nog steeds niet zoals je wilt, terwijl je het hele jaar hard getraind hebt.

Nou en! Dat er met de paarden dingen minder goed gingen maakt je geen slechter mens. Echt niet. Dus veroordeel jezelf niet om wat minder ging.

Bedenk je waarom dingen niet zo goed gingen. Soms zie je achteraf heel scherp waardoor dat kwam. Het is de moeite waard om dat te noteren en ervan te leren. Dan gaat het je een volgende keer niet weer mis ;-) en kun je plannen maken om er iets aan te doen.

Komend jaar

De dingen die het afgelopen jaar al goed gingen, kunnen komend jaar nog beter. En de dingen die niet zo goed gingen, bieden je aanknopingspunten voor komend jaar:
– Wat wil je veranderen?
– Welke doelen wil je halen?
– Welke stappen ga je zetten om die doelen te realiseren?

Dus: geniet nog even na van het afgelopen jaar en maak plannen voor het komende. Ik ben benieuwd welke stappen jij gaat zetten. Je reactie is van harte welkom!

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

small><a title=”Attribution License” href=”http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/” target=”_blank”><img src=”https://www.positiefpaardrijden.nl/wp-content/plugins/photo-dropper/images/cc.png” border=”0″ alt=”Creative Commons License” width=”16″ height=”16″ align=”absmiddle” /></a> <a href=”http://www.photodropper.com/photos/” target=”_blank”>photo</a> credit: <a title=”Pinti 1″ href=”http://www.flickr.com/photos/57089919@N03/5270628851/” target=”_blank”>Pinti 1</a></small>

Lees ook: