28 handige vragen als je paard slecht op je been reageert

been ruiterGrrrr…. Je geeft been en je paard reageert niet zoals jij wilt. Hij is veel te lauw en reageert traag. Of hij doet vooral boos zijn oren in de nek.

Wat nu? Een paard dat slecht op je been reageert kan door heel veel dingen komen. Hieronder vind je een checklist met handige vragen om de oorzaak te achterhalen. Vaak heb je dan meteen een deel van de oplossing te pakken :-)

Reageert je paard altijd slecht op het been?

  1. Is je paard altijd slecht voor het been? Of heeft hij gewoon zijn dag niet? Gebruik de 1-2-3 regel: één keer is toeval, bij een tweede keer begint het op te vallen en bij de derde keer heb je een patroon.
  2. Hoe is je paard los? Is hij dan fris en fruitig ;-) ? Of is het van nature een heel relaxt paard? Zo een van: kom ik er vandaag niet, dan kom ik er morgen wel?
  3. Hoe is je paard aan de longe? Reageert hij dan wel goed op een voorwaartse hulp?
  4. Hoe is je paard met een andere ruiter? Reageert hij dan net zo traag? Of is hij dan wel goed voor het been? Zo ja, wat doet die ruiter anders dan jij?

Is je paard gezond en fit?

Zonder een gezond en fit paard begin je niks. Als je jezelf niet lekker voelt, heb je ook geen zin in sporten. Bij een paard is dat niet anders, dus:

  1. Is je paard niet te vet? Twijfel je daarover? Lees dan meer over de conditiescore van een paard of kijk het filmpje.

  1. Is je paard niet te mager? Ook hier kan de conditiescore je helpen.
  2. Is je paard 100% regelmatig? Als je zelf last van je voeten of benen hebt ga je ook niet graag hardlopen.
  3. Heeft je paard geen rugklachten? Bij paarden die vooral zuur op het been reageren zie je vaker een onderliggend probleem (bijvoorbeeld rugklachten).
  4. Is je paard hengstig? Sommige merries kunnen tijdens de hengstigheid heel averechts op het been reageren.

Hoe zijn de omstandigheden?

  1. Heeft je paard een goed leven? Krijgt hij bijvoorbeeld genoeg ruwvoer en vrije beweging met vriendjes?
  2. Past het harnachement van je paard?  Van een slecht passend zadel wordt geen enkel paard blij ;-) Maar ook een slecht zittende singel, bit of hoofdstel kunnen een paard slechter op het been laten reageren.
  3. Is de bodem geschikt om op te rijden? Als je zelf diep door de modder moet baggeren ga je ook een versnelling lager. Ook een gladde of te harde bodem zorgt er soms voor dat paarden minder goed op je been reageren.
  4. Is de omgeving oké? Een paard dat bijvoorbeeld buitenrijden eng vindt, zal misschien minder op je been reageren.
  5. Heb je genoeg ruimte om lekker te rijden? Als je in een bakje van 10 bij 15 gaat rijden, heb je amper ruimte om je paard te laten reageren op je been.

Hoe is het met de ‘randvoorwaarden’?

  1. Is de training van je paard afwisselend genoeg? Dag in dag uit rondjes hobbelen in een binnenbak vinden de meeste paarden niet leuk.
  2. Is je paard afgestompt op de hulpen? Een paard dat op een manege of bij een vorige ruiter eindeloos in zijn buik is geschopt voelt een beetje been helemaal niet meer.
  3. Is je paard recht genoeg? Een scheef paard reageert om verschillende redenen vaak minder goed op het been.
  4. Is je paard ontspannen? Een niet ontspannen paard kan bijvoorbeeld zuur reageren op je been of zich gewoon afsluiten.
  5. Kent je paard de beenhulp? Een paard wordt niet geboren met een ‘op-het-been-reageren-knop’. Dat moet je echt aanleren voor je kunt verwachten dat je paard goed op je been reageert.
  6. Wordt je paard beloond als het goed reageert op de beenhulp? Bijvoorbeeld door het duidelijk weglaten van druk (beenhulp) of je stem.

Hoe is het met jou als ruiter?

  1. Hoe zit je als ruiter te paard? Zit je het paard in de weg of in balans en prettig voor het paard?
  2. Ben je een passende combinatie met je paard? Als je te zwaar of te groot bent voor je paard wordt reageren op je been reageren een stuk zwaarder. En als je te klein bent kan het geven van een duidelijke hulp lastig zijn.
  3. Geef je een duidelijke beenhulp? Kun je stil blijven zitten als je de hulp geeft of beweegt er van alles mee?
  4. Heb je de juiste mindset? Jij bepaalt de agenda: been = voorwaarts, meer smaken kennen we niet ;-)
  5. Geef je genoeg ruimte aan de voorkant? In een auto geef je ook geen gas met de handrem erop. Een paard heeft ruimte aan de voorkant nodig om goed te reageren op je been.
  6. Ben je niet bang om enorm voorwaarts te gaan? Als je dat stiekem best eng vindt,  wil je liever geen scherpe reactie op je been. Moet je voorstellen dat je paard er ineens in galop vandoor stuift :-(
  7. Ben je mee in de beweging? Als je achterblijft in de beweging rem je je paard meteen af als hij goed reageert op je beenhulp.
  8. Ben je geoed ‘afgestemd’ op je paard? Paarden zijn gevoelig en sommigen zijn supergevoelig. Die willen nog weleens blokkeren als je met een te grove of plotselinge hulp inkomt. Dan negeren ze gewoon je signalen.

Jouw mindset

In de praktijk merk ik dat vooral die laatste dingen (mindset!) razend belangrijk zijn. Als je als ruiter niet echt naar voren wilt, wil je paard dat ook niet. Maar misschien kijk jij daar heel anders tegenaan of heb je aanvullingen. Dan hoor ik het graag!

© Albertine ’t Hoen foto Steven Lilley

Lees ook: