Met stip op 1: Paardenliefde


Waarom rijd je eigenlijk paard? vroeg ik mij in mijn allereerste artikel af. Ik had zelf 10 redenen om paard te rijden bedacht: status, sociaal aspect, gewoonte, paardenliefde, sport, geld verdienen, uitdaging, ontspanning,welzijn en ambitie.

Weten waarom je paardrijdt kan heel handig zijn. Het kan je helpen beslissingen te nemen en je veel meer plezier geven. Als jij bijvoorbeeld het sociale aan paardrijden belangrijk vindt, moet je niet eenzaam op een weitje gaan staan, dan kwijn je helemaal weg ;-)

Ik kreeg hartstikke leuke reacties op dat artikel:

“Paardrijden is voor mij de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken.”

“Als ik ga paardrijden vind ik vanzelf de oplossing voor een vraagstuk van mijn werk. Leuker kan ik niet werken ;-) “

“Ik rij paard omdat ik het nog steeds zo ontzettend leuk vind.”

Op Bokt was er zelfs een heel topic over. Gelukkig tipte een klant me (bedankt Anne!), anders had ik dat mooi gemist. Veel Bokkers maakten uit de 10 redenen hun persoonlijke top-3, maar sommigen kwamen met iets anders op de proppen:

“Omdat ik niet zou weten wat ik anders met m’n tijd moet doen!”

“Het is gewoon een manier van leven, ik zit op school of op stal, zou niet anders meer willen.”

Paardenliefde

Deze twee prachtige reacties komen ook van Bokt:

“Het samen zijn, samen bewegen en een band opbouwen met een dier dat zo imposant en sterk is maar ook zo werkwillend en vriendelijk.”

“Een echte vriendschap met een paard is onbetaalbaar. Iemand om bij uit te huilen, iemand om alles aan te vertellen. En iemand die altijd in is om iets leuks te doen, samen crossen door het bos, samen proberen op hoog niveau wedstrijden te rijden. Samen een band opbouwen, dat is echte vriendschap.”

Van alle reacties heb ik een top-5 gemaakt:

  1. Paardenliefde
  2. Onstpanning
  3. Ambitie
  4. Welzijn
  5. Uitdaging

Met stip op 1 staat paardenliefde. De nummer 2 ontspanning scoorde ook hoog. De nummers 3, 4 en 5 (ambitie, welzijn en uitdaging) scoorden een stuk lager. Status scoorde gelukkig het allerlaagste.

Ik vind het zo mooi om te zien dat paardenliefde het hoogste scoort. Stiekem had ik daar wel op gehoopt, ook al omdat het nog steeds mijn eigen nummer 1 is :-) Het woord paardenliefde is misschien een beetje overdreven, maar houden van paarden en paarden ‘in je bloed’ hebben is een fijne reden om paard te rijden. Het is heerlijk om samen met zo’n geweldig dier waar je dol op bent avonturen beleven.

Sport?

Op de een-na-laatste plaats komt sport. Dat had ik niet verwacht. Ik hoor toch best veel mensen die hun paard als tennisracket of hockeystick zien en moeiteloos afstand doen van hun ‘sportartikel’. Maar die mensen hebben vast niet gereageerd ;-)

Zelf zie ik een paard zeker niet als sportartikel, maar ik vind het wel heel fijn om samen met een paard sport te bedrijven. Om samen te werken aan je lichamelijke en geestelijke fitheid. Daar schrijf ik zeker nog eens een artikel over. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jouw mening daarover. Je reactie is weer van harte welkom.

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

Lees ook: