10 tips voor beter doorzitten

doorzittenGoed doorzitten is moeilijk. Dat vinden veel ruiters. Dus als jij dat ook vindt, ben je in ieder geval de enige niet :-)

Het is ook best een ingewikkeld gedoe. De rug van je paard gaat links en rechts om en om op en neer. Daar moet jij in meegaan met je zitbeentjes. En om het nog moeilijker te maken beweegt je paard ook nog vooruit en daarin ga je ook mee, anders kukel je eraf :-(

Dan maar niet doorzitten?

Misschien sla je het doorzitten dus zoveel mogelijk over. In de les ga je drie passen doorzitten en dan meteen in galop. In sommige proeven hoef je niet eens meer door te zitten, dus waarom zou je het nog oefenen?

Zonde, want goed doorzitten is hartstikke fijn om te doen. Je blijft steeds in contact met de rug van je paard. Dat is heel anders dan bij lichtrijden. Dan ben je iedere keer als je omhoog komt de rug van je paard ‘kwijt’.

Goed leren doorzitten gaat het best met begeleiding. Wil je er toch zelf mee aan de slag dan heb ik 10 tips voor je. Deze keer krijg je tip 1 tot en met 5, de volgende keer de rest en later nog een gevaarlijke ;-) bonustip speciaal als je last hebt van klemmende bovenbenen bij doorzitten. Niet elke tip werkt voor iedereen, dus zoek zelf uit wat jou helpt.

1 Geschikt paard

Voor goed doorzitten zijn twee dingen heel belangrijk: hoe goed kan de ruiter doorzitten en hoe goed laat het paard de ruiter doorzitten. Het is dus echt een kip en ei verhaal.

Geef jezelf niet te gauw op de kop. Op een paard dat zijn rug vasthoudt, is leren doorzitten waanzinnig moeilijk. Wil je het toch leren? Regel dan een geschikt paard en leer daarop zelf goed doorzitten. Dan kun je in ieder geval het goede voorbeeld geven aan je paard ;-)

2 Begin klein

Als je gaat doorzitten vanuit het lichtrijden valt dat vaak vies tegen. Zeker als je op een groot bewegend paard zit.

Veel handiger is het om vanuit stap te beginnen. Stel je dan voor dat je een absolute beginner bent die een sukkeldrafje gaat doen. Dat klinkt heel suf misschien, maar het gaat nu even om jouw oefening. En je oefent doorzitten makkelijker in een sukkeldrafje. Die lekker voorwaartse draf met veel impuls (en dan ook nog doorzitten!) komt vanzelf wel weer.

3 Voel de bewegingen

In stap voel je je zitbeentjes om en om naar boven en naar beneden gaan. In draf gebeurt dat ook, maar dan gaat het sneller. Je zitbeentjes bewegen net als in stap om en om, je paard is immers geen kikker of konijn. Die beweging gaat in een best hoog tempo links en rechts afwisselend. Het is niet oooooop en neeeeeeer, maar op-neer-op-neer.

zitbeentjes-als-traploopveerBlijf als je aandraaft letten op die links/rechts beweging. Sommige ruiters helpt het om daarbij te denken dat hun zitbeentjes kattenpootjes zijn die om en om kneden :-) Of ze stellen zich hun zitbeentjes voor als een traploopveer zoals dat ding hiernaast.

4 Zit rechtop

Blijf recht op je paard zitten. Vind je dat lastig? Kukel je snel voorover? Of hang je achterover aan de teugels alsof je aan het waterskiën bent? Dan maak je het jezelf extra moeilijk. In het ‘gewone’ paardrijden, maar zeker met doorzitten. Lees dan eerst Voorover, achterover of in balans of Zo blijf je stevig in het zadel.

Sommige ‘adviseurs’ geven de tip om achterover te gaan zitten. Dat lijkt een goed advies want het doorzitten wordt er veel makkelijker door. Maar… door achterover te hangen werk je de bewegingen van je paard tegen en zit je te zwaar in zijn rug. Hij zal daardoor juist zijn rug vaster zetten waardoor goed doorzitten uiteindelijk veel moeilijker wordt. En als je een keer dat achterover hangen aangeleerd hebt, is het best lastig af te leren.

5 Ontspan

Je volgt braaf de eerste tips en eindelijk draaf je klein aan. En o help: de eerste drafpas lukt het doorzitten nog aardig, maar daarna gaat het helemaal mis. Weg ontspanning, je zet alles vast :-( en stuitert alle kanten op. (Daar geloof ik dus niks van, niemand zet alles vast.)

Ga terug naar stap en draaf opnieuw klein aan. Neem heel bewust waar: wat zet je het meeste vast? Zijn het je knieën die je stevig aan het zadel klemt? Of je schouders die je helemaal omhoog trekt?

Wees blij: je voelt het in ieder geval! Veroordeel jezelf niet, niemand is perfect, jij ook niet ;-) Begin gewoon opnieuw met klein draven en voel of je dat ‘ene onderdeel’ (bijvoorbeeld je klemmende knieën) iets meer kunt ontspannen. De cijferoefening kan je daarbij helpen. De rest laat je even voor wat het is, je kunt niet alles tegelijk.

Volgende keer lees je meer tips voor beter doorzitten. Kun je zolang niet wachten of lukt het doorzitten je echt niet? Neem dan even contact op. Ik help je graag.

© Albertine ’t Hoen

De illustratie komt uit Common sense dressage van Sally O’Connor

Lees ook: