25 tips om minder van paarden te vallen

onverwachteSommige ruiters zijn doodsbang om van hun paard te vallen. Ze zien zich meteen afgevoerd worden met gillende sirenes. Gelukkig zijn dat soort valpartijen zeldzaam. Meestal is het even afstoffen en gewoon verder rijden :-)

Ik weet natuurlijk niet hoe het voor jou is. Of je ook (weleens) bang bent om van je paard te vallen. Want vallen, dat kán gebeuren natuurlijk. Bij iedereen.

Als je ergens op zit, kun je er ook afvallen. Zo simpel is het. Dan moet je gewoon niet op een paard gaan zitten, kun je ook niet vallen ;-) Gelukkig zijn er meer manieren om minder van je paard te vallen. Deze tips helpen je op weg.

Let op je paard

  1. Maak je hoofd leeg. Dat klinkt misschien stom of zweverig, maar het werkt echt. Met een hoofd dat nog half op je werk is, is het lastig paardrijden. Je hebt je aandacht er minder bij en een ongeluk zit dan in een klein hoekje.
  2. Ken je paard. Neem de tijd om hem zo goed mogelijk te leren kennen. Kijk ook eens hoe die zich in de wei gedraagt. Sommige paarden zijn bijvoorbeeld bommetjes met harde wind. Als je dat weet en er rekening mee houdt scheelt dat een hoop stress.
  3. Neem de signalen van je paard serieus. Hoe beter je je paard kent, hoe beter je zijn signalen kunt inschatten. Een oor naar achter heeft bij de een niks te betekenen, terwijl de ander dan op ontploffen staat. Negeer die signalen niet, maar luister ernaar.
  4. Hou contact met je paard. Je paard wil graag verbinding met jou, stel je daarvoor open. Blijf op dezelfde golflengte en maak ook fysiek contact met je paard.
  5. Blijf voelen wat er onder je gebeurt. Maakt je paard zijn rug hol? Verbreekt hij de verbinding met jouw vriendelijke zitbeentjes? Hoe komt dat? Door steeds beter te gaan voelen, kun je ook iedere eerste reactie van je paard waarnemen. Dan doet hij misschien nog niks geks maar voel je hem net een beetje verstrakken.
  6. Hou je aandacht er tot het eind bij. Juist bij het uitstappen en onbekommerd nagenieten van je inspannende rit kun je er heel suf afvallen. Hou je aandacht er tot het afstijgen bij of stap je paard aan de hand droog. Dan kunnen ze ook nog gekkigheid uithalen, maar val je er in ieder geval niet af ;-)

Veiligheid voorop

  1. Rijd een paard dat bij je past. Je wordt niet blij van een paard dat (figuurlijk) een maatje te groot voor je is. Of dat veel te druk is voor jou. Daar mag lekker iemand anders op.
  2. Zorg voor goed materiaal. Vergeten aan te singelen of een teugel met een scheurtje is vragen om problemen. Dat kun je eenvoudig voor zijn.
  3. Rij in een veilige omgeving. Een rijbaan met gevaarlijke kuilen rijdt niet fijn, maar geeft ook een risico. En met een niet verkeersmak paard rijdt je niet langs een drukke weg.
  4. Ga niet te ver uit de comfortzone van jou en je paard. Om verder te komen moet je uit jullie comfortzone. Doe dat met kleine stapjes. Teveel en te snel willen werkt meestal niet, maar maakt paardrijden juist onveilig.
  5. Laat je horen. Hebben jij en je paard last van dat bokkende beest van je stalgenootje? Vraag wanneer zij klaar is zodat jij veilig kunt rijden.

Train jezelf

  1. Werk aan je eigen fitheid, ook buiten het paardrijden om. Een fitte ruiter valt minder snel.
  2. Je paard is een vluchtdier dat zijn zintuigen op scherp heeft staan. Hij voelt onwijs veel en is alert op alles wat om hem heen gebeurt. Er kan maar zo een tijger uit de struiken komen. Gebruik je zintuigen en train je waarnemingsvermogen zodat jij die tijger eerder ziet ;-)
  3. Vergroot je reactiesnelheid. Sommige paarden zijn razendsnel, dan is het handig dat jij dat ook bent.
  4. Rijd een parcoursje (desnoods met alleen balkjes op de grond) en neem onverwachte wendingen. Dat vergroot je stickability.
  5. Word een (nog) betere ruiter. Beter paardrijden verkleint de kans op vallen. Dus blijf leren.
  6. Doe eens gek: wend af en bedenk op het laatste moment of je hoefslag links of rechts zult volgen. Dat kun je ook mooi doen met een slangenvolte. Zomaar de andere kant op rijden dan bedacht. Dat geeft misschien niet de mooiste wending, maar het maakt je wel handiger.
  7. Leer met zachte ogen te kijken. Dat helpt om op een ontspannen manier de omgeving in de gaten te houden. Zo heb jij die gremlin al gespot voor je paard ook maar iets in de gaten had. Dan kun je daar rekening mee houden. En nee, dat betekent natuurlijk niet dat je met angst en beven op je paard gaat zitten omdat er een kilometer verderop een vrachtwagen rijdt.
  8. Rijd veel verschillende paarden. Van elk paard leer je en word je handiger.

Gevoel en verstand

  1. Gebruik je gezonde verstand. Dat heb je niet voor niks gekregen. Je hoeft geen domme en onverantwoorde dingen te doen.
  2. Luister naar je gevoel. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Je gevoel heeft het meestal bij het rechte eind.
  3. Zeg nee. Als je op de manege op een eng paard ‘moet’ rijden bijvoorbeeld. Of als jij in de les echt niet over die hindernis durft.
  4. Laat je niet ophitsen. Als anderen vinden dat jij iets moet doen vinden ze dat maar lekker. Als jij het niet wilt of durft doen ze het lekker zelf ;-)
  5. Neem verantwoorde risico’s. Dat maakt je geen bange wezel, maar een wijs mens dat zuinig is op zichzelf. Twijfel je of iets verantwoord is? Vergeet dan niet naar je gevoel te luisteren.
  6. Verwacht het onverwachte. Denk bijvoorbeeld bij een simpele hindernis niet: dat is een makkie. Maar: wat is hier moeilijk aan.

Wat is jouw beste anti-afvaltip? Ik hoor het graag!

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: