5 Tips om meer te durven met paarden

hond vindt paard spannend

Een paar weken geleden mailde Sylvana mij: “Ik ben heel erg bang voor paarden, en dus ook om te paardrijden, ik wou vragen of je misschien goede/leuke tips voor me had?”

Sylvana is de enige niet. Veel mensen zijn bang voor paarden of om paard te rijden. Anderen vinden alleen sommige dingen met paarden eng. Die durven bijvoorbeeld niet buiten te rijden of te springen.

Sommige mensen lopen dan met een grote boog om paarden heen of stoppen met paardrijden. Of ze gaan niet meer springen of buitenrijden. Dan komen ze hun angst gewoon niet meer tegen.

Ik wil wél paardrijden

Maar Sylvana niet: “Paardrijden is echt m’n grootste droom en ik wil dat deze droom uitkomt. Daarom probeer ik toch elke keer te gaan rijden,” mailt ze.

Ik vind het hartstikke dapper van haar dat ze het blijft proberen. Ik mailde Sylvana alvast wat tips en beloofde haar er ook een artikel over te schrijven. Nou, dat heb ik geweten ;-) Ik schreef en ik schreef en ik schreef…

Ik had gewoon veel te veel info over angst en paarden en paardrijden. Dus ik moest enorm schrappen, anders zit je overmorgen nog te lezen. Hier vind je alvast 5 tips, maar ik beloof je dat ik er vaker over zal schrijven.

1 Trek je niks aan van anderen

Misschien vinden anderen jou een watje omdat jij dingen eng vindt. Lekker laten vinden, dat is hun probleem. Zij voelen niet wat jij voelt. Hoe meer je gaat luisteren naar anderen hoe verder je van jezelf weggaat. Blijf bij jezelf en luister naar je eigen gevoel. Als jij iets eng vindt, dan vindt je dat gewoon.

2 Wat durf je allemaal wel met paarden?

Maak eens een durflijst. Schrijf eens alles op wat je wél durft met paarden. Dat is vaak veel meer dan je denkt. Misschien durf je geen hoeven te krabben, maar wel te poetsen. Of durf je geen oxer te springen met je paard, maar wel een kruisje. Hou je durflijst bij, iedere keer als je iets nieuws gedaan hebt, zet je dat erbij.

3 Voel je angst

Dat klinkt misschien raar, je wilt je angst juist helemaal niet voelen. Dus je doet maar net of je angst er niet is. Maar ondertussen lijkt het wel of die angst de hele tijd op de loer ligt. Klaar om jou lastig te vallen.

Nu doe je precies het tegenovergestelde. Je neemt je angst bewust waar. Waar voel je dat het meest?

Is dat in je buik, voel je het aan je handen of word je bijvoorbeeld duizelig? Let eens heel goed op wat je precies voelt. Kun je er daarmee spelen? Kun je je angst bijvoorbeeld een kleurtje geven? Kun je de plek van de angst ook veel groter maken? Of kun je die bibberende handen nog harder laten bibberen?

Voel dus heel goed in je lichaam als je bang bent. Vaak wordt je angst al minder door je aandacht er bewust op te richten in plaat van het proberen weg te drukken.

4 Veiligheid voor jou en je paard

Je kunt een hoop angst voorkomen door goed over de veiligheid van jou en je paard na te denken. Springen met een springzadel is veel minder eng dan met een dressuurzadel. Als je bang bent om te vallen kan een bodyprotector of airbagvest je een heel veilig gevoel geven. En natuurlijk ga je geen buitenrit in druk verkeer maken met een paard dat geen verkeer kent en van elke auto schrikt. Dat is is onverantwoord, onveilig en eng.

5 Verleg geleidelijk je grenzen

Bedenk een heel klein stapje dat je zou durven zetten. Als je een grote buitenrit te spannend vindt, durf je misschien wel tot de hoek. Springen eng? Misschien durf je wel een babykruisje van 20 cm. En zo is er nog veel meer te verzinnen.

Leg de lat vooral niet te hoog. Die hele kleine stapjes zijn zo makkelijk dat je zeker succes hebt. Je durft weer iets extra’s en dat noteer je direct op je durflijst. Zo! Weer wat heldhaftiger :-) Al die kleine succeservaringen zorgen ervoor dat je steeds meer durft. Echt waar.

Pak het slim aan

Wees eerlijk als je dingen eng vindt met paarden en paardrijden. Door slim met je angst om te gaan zul je steeds meer gaan durven.

© Albertine ’t Hoen photo credit: Enric Juvé

Lees ook: