5 Tips om meer te durven met paarden

hond vindt paard spannend

Een paar weken geleden mailde Sylvana mij: “Ik ben heel erg bang voor paarden, en dus ook om te paardrijden, ik wou vragen of je misschien goede/leuke tips voor me had?”

Sylvana is de enige niet. Veel mensen zijn bang voor paarden of om paard te rijden. Anderen vinden alleen sommige dingen met paarden eng. Die durven bijvoorbeeld niet buiten te rijden of te springen.

Sommige mensen lopen dan met een grote boog om paarden heen of stoppen met paardrijden. Of ze gaan niet meer springen of buitenrijden. Dan komen ze hun angst gewoon niet meer tegen.

Ik wil wél paardrijden

Maar Sylvana niet: “Paardrijden is echt m’n grootste droom en ik wil dat deze droom uitkomt. Daarom probeer ik toch elke keer te gaan rijden,” mailt ze.

Ik vind het hartstikke dapper van haar dat ze het blijft proberen. Ik mailde Sylvana alvast wat tips en beloofde haar er ook een artikel over te schrijven. Nou, dat heb ik geweten 😉 Ik schreef en ik schreef en ik schreef…

Ik had gewoon veel te veel info over angst en paarden en paardrijden. Dus ik moest enorm schrappen, anders zit je overmorgen nog te lezen. Hier vind je alvast 5 tips, maar ik beloof je dat ik er vaker over zal schrijven.

1 Trek je niks aan van anderen

Misschien vinden anderen jou een watje omdat jij dingen eng vindt. Lekker laten vinden, dat is hun probleem. Zij voelen niet wat jij voelt. Hoe meer je gaat luisteren naar anderen hoe verder je van jezelf weggaat. Blijf bij jezelf en luister naar je eigen gevoel. Als jij iets eng vindt, dan vindt je dat gewoon.

2 Wat durf je allemaal wel met paarden?

Maak eens een durflijst. Schrijf eens alles op wat je wél durft met paarden. Dat is vaak veel meer dan je denkt. Misschien durf je geen hoeven te krabben, maar wel te poetsen. Of durf je geen oxer te springen met je paard, maar wel een kruisje. Hou je durflijst bij, iedere keer als je iets nieuws gedaan hebt, zet je dat erbij.

3 Voel je angst

Dat klinkt misschien raar, je wilt je angst juist helemaal niet voelen. Dus je doet maar net of je angst er niet is. Maar ondertussen lijkt het wel of die angst de hele tijd op de loer ligt. Klaar om jou lastig te vallen.

Nu doe je precies het tegenovergestelde. Je neemt je angst bewust waar. Waar voel je dat het meest?

Is dat in je buik, voel je het aan je handen of word je bijvoorbeeld duizelig? Let eens heel goed op wat je precies voelt. Kun je er daarmee spelen? Kun je je angst bijvoorbeeld een kleurtje geven? Kun je de plek van de angst ook veel groter maken? Of kun je die bibberende handen nog harder laten bibberen?

Voel dus heel goed in je lichaam als je bang bent. Vaak wordt je angst al minder door je aandacht er bewust op te richten in plaat van het proberen weg te drukken.

4 Veiligheid voor jou en je paard

Je kunt een hoop angst voorkomen door goed over de veiligheid van jou en je paard na te denken. Springen met een springzadel is veel minder eng dan met een dressuurzadel. Als je bang bent om te vallen kan een bodyprotector of airbagvest je een heel veilig gevoel geven. En natuurlijk ga je geen buitenrit in druk verkeer maken met een paard dat geen verkeer kent en van elke auto schrikt. Dat is is onverantwoord, onveilig en eng.

5 Verleg geleidelijk je grenzen

Bedenk een heel klein stapje dat je zou durven zetten. Als je een grote buitenrit te spannend vindt, durf je misschien wel tot de hoek. Springen eng? Misschien durf je wel een babykruisje van 20 cm. En zo is er nog veel meer te verzinnen.

Leg de lat vooral niet te hoog. Die hele kleine stapjes zijn zo makkelijk dat je zeker succes hebt. Je durft weer iets extra’s en dat noteer je direct op je durflijst. Zo! Weer wat heldhaftiger 🙂 Al die kleine succeservaringen zorgen ervoor dat je steeds meer durft. Echt waar.

Pak het slim aan

Wees eerlijk als je dingen eng vindt met paarden en paardrijden. Door slim met je angst om te gaan zul je steeds meer gaan durven.

© 2011 Albertien ‘t Hoen photo credit: Enric Juvé

Lees ook:

10 comments… add one
 • Manon jun 20, 2012, 1:36 pm

  Ik durf niet meer te springen sinds ik gevallen ben… wat moet ik nu doen?

 • Albertien jun 23, 2012, 5:49 pm

  Vervelend dat je gevallen bent Manon en nog vervelender dat je nu niet meer durft te springen. Ik vind het lastig om een pasklaar antwoord op je vraag te geven zonder dat ik wat meer weet over de omstandigheden.

  In het gratis e-book vind je al veel tips. Bedenk je verder eens waar je precies bang voor bent: om er weer af te vallen, om je erg pijn te doen, dat je paard er vandoor gaat als jij er af valt enz. Onderzoek (evt. met hulp) die angst dan: Is je angst reëel? Wat kun je eraan doen om het risico te verminderen? Wat zou je wel durven? Durf je wel te galopperen? Dan durf je vast ook over een balk te galopperen. Van daaruit bouw je heel langzaam weer op naar een mini sprongetje. Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

 • veronique jan 13, 2015, 4:04 pm

  Hallo, Ik ben echt een zoektocht aan het houden waarom ik zo snel angstig ben.
  Het is bij mij denk ik het onverwachte wat kan gebeuren.We hebben nu net een nieuwe pony en dat proces is erg moeilijk. Hij is erg dominant en hoe consequenter wij zijn hoe dominanter hij is. Soms springt hij ineens bovenop je als je er naast staat. Geen respect voor mijn ruimte,daar werken we aan maar ik ben te veel op mijn hoede. Hij voelt dat natuurlijk al doe ik nog zo stoer. Ook het onverwachts wegspringen of bokken is voor mij erg lastig. Dit hoort natuurlijk ook bij een paard/ pony maar ik blijf het eng vinden. Over die angst wil ik heel graag heen. groetjes Veronique

 • Albertien jan 13, 2015, 9:29 pm

  Vervelend Veronique. Net een nieuwe pony en dan zo’n gedoe. Heb je goede begeleiding? Dat is toch wel een must in zo’n geval. En is hij geen ‘maatje te groot’ (figuurlijk) voor jullie?

  Als het echt je angst voor het onverwachte is, kan de Angst Oplosser je misschien helpen.

  Daarnaast kun je verschillende dingen doen. Maak bijvoorbeeld een lijst van alle dingen die je wel durft. Dat geeft je vaak al meer zelfvertrouwen. Van daaruit bouw je heel geleidelijk je comfort zone uit. Niet te snel, echt ministapjes en ga terug als het nog niet goed gaat.

  Succes ermee! Mail gerust als je nog vragen hebt. Hartelijke groet, Albertien

 • Nanda mei 5, 2015, 6:37 pm

  Beste Albertien,

  Al heel lang wil ik paardrijden. Voor het paard ben ik niet bang, wel voor vluchtgedrag en het onberekenbare. Paarden zijn geen honden, je kunt ze wat leren en er een band mee krijgen, maar bij een schrikreactie vergeten ze dat er iemand op hun rug zit. Die arme manegepaarden vind ik helemaal bang. Ik wil dat een paard het leuk vindt om met mij te rijden. Mijn lespaard was een enorme joekel die het goed deed bij onervaren of heel ervaren ruiters (een Duitse herder). In de grote bak met ramen en publiek was hij heel braaf en deed alles wat ik hem vroeg, de instructeur zei na de les: ‘ik ben onder de indruk’. In de kleine bak waar alles dicht is en hij geluiden hoorde, sprong hij steeds weg, wat ik doodeng vond. Ben afgestapt en met hem naar het geluid gaan kijken (tak tegen de zijkant). Stap en draf gedaan en ter afleiding een liedje gezongen, wat hij leuk vond en toen liep hij goed. Volgens de instructeur nam hij me in de maling en moest ik een paar klappen met de zweep geven. Met de honden heb ik dat ook nooit gedaan, ze leren er niets van. Het liefst zou ik een eigen paard kopen en daar samen mee trainen, maar daarvoor kan ik nog lang niet goed genoeg rijden. Hoe kan ik mijn angst voor het wegspringen etc. overwinnen, ik durf er nauwelijks meer op, en hoe breng ik rust en vertrouwen over op een paard dat ik weinig zie (en dus ook op mezelf). Met honden gaat dat prima. Mijn uiteindelijke doel: een paardrijvakantie in Frankrijk.

 • Albertien mei 6, 2015, 3:24 pm

  Bedankt voor je reactie Nanda. Mooi dat je zo’n duidelijk doel hebt met paardrijden.

  Het eerste dat bij mij opkomt is dat dit niet de juiste manege voor jou is. Maar misschien vergis me daar helemaal in. Als je het idee hebt dat de manege oké is voor jou, kun je het dan bespreekbaar maken met je instructeur? Dus vragen om een paard dat bij je past, de tijd krijgen om aan het paard te wennen etc.? Jij bent de klant! Heb je privéles gehad en hoe was dat?

  Ik weet niet of er in jouw regio een manege die beter bij je past? Vraag rond, ga kijken hoe het er daar aan toe gaat. Soms zijn er ook (net als ik) mensen die op kleine schaal privéles geven. Dat kan je dan net over een dood punt heen helpen en je (zelf)vertrouwen een enorme boost geven.

  Heb je al veel over paardengedrag gelezen en daar een workshop of zo in gedaan? Dat kan ook erg helpen. Zo te lezen ben je goed met honden, daarmee heb je al een voorsprong!

  Hier op de site vind je ook allerlei info die je verder kan helpen, Paardrijden vol Vertrouwen is misschien ook iets voor jou. Je mag me ook altijd mailen op albertien[at]positiefpaardrijden.nl

  En verder: begin klein, bedenk wat je wel durft, leg de lat laag. Jij kunt een ‘onrustig’ paard (nog) niet in één lesuurtje per week rust en vertrouwen geven. Succes ermee!

 • naomi jun 22, 2015, 12:59 pm

  Ik galopereerde 1 jaar geleden bij mn 1ste les ik ging lekker had maar ik viel er van af met een gebroken arm en toen durfde ik niet meer te galoperen hebben jullie pleace tips mijn les is maandag al en ik heb mijn moeder beloofd te galopperen! 🙁

 • Albertien jun 22, 2015, 4:07 pm

  Wat akelig Naomi. Heb je echt tijdens je allereerste les al gegaloppeerd? En toen meteen zo naar gevallen 🙁 Mijn tip voor jou is om eerst weer vertrouwen op te bouwen. Doe dat met kleine stapjes, niemand heeft er iets aan als je weer iets breekt. Dus wat mij betreft ook nog niet galopperen. Hoop dat je hier iets mee kunt.

 • Michelle mei 26, 2016, 1:34 pm

  Hoi ik ging vorig jaar naar ponyparkcity ik had dus een paar pony’s van ook wel mij lengte maar ik durfde er gewoon mee te lopen en te poetsen en voer geven alles behalve pony rijden ik durf er niet op te stappen want ik ben bang dat ie bokt omdat ik spanning heb als ik er eenmaal op zit met behulp dan lukt het wel wat kan ik tegen mijn spanning doen want ik ga 11juli weer en deze keer wil ik wel graag zelf rijden . (Ik ben 13 en 1.55

 • Albertien mei 29, 2016, 11:21 am

  Ha Michelle, Het klinkt alsof je het prima naar je zin hebt bij Ponyparkcity. Knuffelen, poetsen en wandelen met de pony’s is hartstikke leuk! Ben je nog niet te groot om op die pony’s te rijden? En kun je al wel (een beetje) paardrijden of nog helemaal niet? Als je al wel kunt paardrijden, hoe is het dan met je spanning? Als je nog niet kunt paardrijden, zou ik je adviseren om eerst een paar lessen te nemen. Anders is het wel heel onwennig allemaal en is het logisch dat je spanning hebt. Fijne vakantie alvast!

Leave a Comment

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.