Beter paardrijden? Werk aan jezelf

Paardrijden is geweldig. Maar soms zit het er even niet in. Bijvoorbeeld omdat je het gewoon veel te druk hebt met werk of studie. Dan kun je dit artikel ook maar beter overslaan, want dat kost je alleen maar extra tijd ;-)

Maar zou je eigenlijk wel willen paardrijden, maar kan het even niet? Omdat de grond keihard bevroren is en je geen binnenbak in de buurt hebt? Of omdat je tijdelijk paardloos bent of je paard zich geblesseerd heeft? Kun je zelfs geen andere dingen doen met je paard?

Aan jezelf werken

Dan is dit is een mooie tijd om vooral aan jezelf te werken in plaats van aan je paard. Om eens extra met je eigen ontwikkelpunten aan de slag te gaan. Daardoor kom je zelf je paardrijloze tijd beter uit dan je hem bent ingegaan. Dat komt je paardrijden en je paard ten goede.

Zonder paard kan je super aan jezelf werken. Daar heb je eindelijk eens extra tijd voor. Je kunt natuurlijk aan alles tegelijk beginnen: ontspanningstechnieken, hardlopen en Alexandertechniek. Gewoon omdat je gehoord hebt dat dat allemaal goed is voor paardrijden ;-)

Doe je zomaar wat dan is de kans groot dat er weinig van terechtkomt. En dat is zonde van je inspanning. Veel slimmer is het om goed te bedenken waar jij winst uit kunt halen met paardrijden. Als je van jezelf al lekker fit bent is hardlopen misschien niet nodig en kun je beter aan je souplesse werken.

Bedenk op welk gebied jij winst kunt behalen en concentreer je daarop. De tips hieronder zijn vooral op lichamelijk gebied. Mentaal komt een volgende keer aan bod. Bij alle tips geef ik ook mijn persoonlijke ervaring, mail me als je daar meer over wilt weten. (De linkjes zijn niet gesponsord, maar bedoeld om zoeken en verder lezen makkelijk te maken.)

Au!

Voor je paard zorg je goed. Daar laat je misschien regelmatig een fysio of osteopaat bij komen. Maar hoe goed zorg jij voor jezelf? Ben je nog steeds een beetje stram na die vervelende val? Dan kan ook voor jezelf een bezoekje aan de osteopaat of (dry-needling) fysio soms wonderen doen.

Osteopaat Albert Balk is al jaren mijn rots in de branding ;-) bij blessures. Dry-needling kende ik van de paarden, maar het werkt ook prima bij mensen. Het doet wel even pijn, maar vastzittende spieren zijn in een mum van tijd los. Ik ga naar fysiotherapeut Carina Garwer, zij is gespecialiseerd in dry-needling.

Scheef?

Vind jij het ook best lastig om recht boven je paard te blijven? Of denk je dat je recht zit, maar valt het op foto’s toch best tegen ;-) ? Dat kan voor vervelende blessures zorgen bij jezelf of je paard. Oefen daarom eens zonder paard, bijvoorbeeld op een fysiobal of Balimo-kruk. Je kunt ook onder leiding van een fysio oefenen op de flexchair. Dan voel je niet alleen wat je doet, maar zie je het ook op een beeldscherm. Zo kun je veel gerichter en nauwkeuriger bijsturen. Ik vind dat echt een eye-opener!

Ik heb zelf fysioballen en een Balimo-kruk, die je hier gerust mag komen proberen. Ik heb op verschillende plekken met de flexchair getraind. Op deze pagina kun je vinden waar een plek bij jou in de buurt is.

[edit: Inmiddels leven we heel wat jaren later. Voor mijn gevoel bleef ik altijd een stukje scheefheid houden, ook al liet een flexchair dat niet meer zien en vond ‘iedereen’ het prima recht. Gelukkig begreep Jannet van Wijk van ruiterfysio.nl wél wat ik voelde en hielp me eindelijk rechter te worden. Aanrader!]

Een onwillig been

Zegt je instructeur regelmatig iets tegen je dat je wel wilt met je lichaam, maar niet kunt? Dan kun je natuurlijk een andere instructeur zoeken ;-). Maar je kunt ook zonder paard aan de slag gaan om je lichaam beter te laten luisteren. Bijvoorbeeld met Feldenkrais, yoga of Alexandertechniek. Over Feldenkrais en Alexandertechniek voor paardrijden valt veel te schrijven, dus daar kom ik nog een keer op terug.

Dankzij de Alexandertechniek kwam ik dik 20 jaar geleden ondanks hardnekkige hernia’s toch weer aan het paardrijden. Ik heb toen veel lessen gevolgd bij Loes Bredius. Later heb ik regelmatig gelest bij verschillende leraren. Dat was zonder uitzondering een fijne ervaring, waar ik met paardrijden veel aan had. 

Ik volgde ooit een combicursus yoga en Feldenkrais, die ik heel saai vond. De lessen van instructeur en Feldenkrais practitioner Wendy Murdoch waren dan ook een verademing voor me. Wendy komt regelmatig naar Nederland voor leuke en leerzame lessen.

Paardrijden een sport?

Kom jij soms gewoon adem tekort tijdens het paardrijden? Of zijn je spieren wel erg moe? Dan kan het slim zijn om extra aan je eigen fitheid te werken. En misschien is een paar kilo afvallen ook geen slecht idee ;-) Verbeter je conditie dan met iets dat bij je past: gaan hardlopen ‘omdat het moet’ terwijl je er een bloedhekel aan hebt is afschuwelijk.

Touwtjespringen was lang mijn favoriete manier om snel meer uithoudingsvermogen te krijgen (helaas houdt mijn enkel er niet meer van). Een springtouw kost je de kop niet en touwtjespringen kan je bijna overal doen. Zorg wel voor goede schoenen en een niet te harde ondergrond. Ook springen op een (mini)trampoline is super voor je conditie.

Ik vind Fit te Paard fijn om je conditie te laten testen en een oefenprogramma op maat te laten samenstellen. Mijn ervaring is dat je dan heel andere (specifieke paardrij) oefeningen krijgt dan bij een fitnesscentrum. Ook houden ze rekenen met eventuele blessures. [edit: Fit te Paard kan Google niet meer vinden, maar er zijn nu genoeg alternatieven. Zelf doe ik tegenwoordig Fit20, dat bevalt mij super!]

Om mijn eetpatroon en gewicht in de gaten te houden gebruik ik nu en dan de Eetmeter. Dat is gratis en een handig instrument waarmee je ook kunt zien of je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Kortom: bedenk wat bij jou past om zelf lichamelijk fit te blijven voor paardrijden. Maak een plan en voer dat ook echt uit. Je paard zal je dankbaar zijn :-)

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: