Hoe je in drukke tijden toch ontspannen kunt paardrijden

Het zijn drukke tijden. Je leven is vol met leuke en minder leuke dingen. Privé en op je werk. En dan is er ook nog een paard dat aandacht vraagt :-)

Je wilt zoveel dingen doen met je paard: clinics, lange buitenritten, wedstrijden of gewoon tutten. Maar waar haal je de tijd vandaan? Je werk liep weer uit en de boodschappen moeten nog gehaald worden :-(

Geen wonder dat je gedachten afdwalen als je bij je paard bent. Naar die moeilijke klant bijvoorbeeld, het eten voor straks of het studieboek dat je vanavond nog moet lezen.

Aandacht voor je paard

Zonde om de quality time met je paard zo te laten verpesten. Je wilt juist met je volle aandacht van je paard genieten. Dat verdient je paard, maar dat verdien jij ook!

Niemand heeft er iets aan als je steeds afdwaalt met je gedachten. Voor je het weet ben je al weer op weg naar huis. Je hebt wel paardgereden, maar hoe ging dat eigenlijk?

Thich Nhat Hanh vertelt in Proef: Een paard snelt met zijn berijder in volle draf over een pas. De ruiter lijkt op weg naar een belangrijke afspraak. Een wandelaar roept de ruiter toe: “Waar ga je naartoe?” De ruiter kan zich nog net omdraaien en terugroepen: “Ik weet het niet, vraag het mijn paard!”

Hoe pak je dat slimmer aan?

Schakel bijtijds om naar je paard. Je moet toch naar stal. Die tijd kun je net zo goed gebruiken om je hoofd leeg te maken. Zo gauw je de auto, fiets of benenwagen pakt om naar stal te gaan stop je met denken aan je werk en al die drukke dingen.

Ben je bij je paard, focus je daar dan op. Vergeet de rest. Dat komt over een paar uur wel weer. Of je daar nu nog over blijft denken helpt meestal niks. Vaak komen de beste ideeën vanzelf boven borrelen als je er juist niet bewust over gedacht hebt.

Houd tijdens het poetsen en opzadelen je aandacht ook echt bij je paard. Hoe reageert hij? Hoe voelt hij zich vandaag? Hij heeft vast een heel andere dag gehad dan jij ;-) Het is fijn om dan bewust op elkaar af te stemmen.

Misschien vind je het lekker om even bij te kletsen met een stalgenootje. Of om te kijken hoe leuk die jonge stalkatjes aan het spelen zijn. Doe dat dan en ga daarna verder met je paard. Dat werkt echt beter dan je paard poetsen en onderhand met allerlei dingen om je heen bezig zijn.

Paardrijden met aandacht

Zodra je op je paard zit, is je aandacht bij paardrijden. Merk je dat je aandacht afdwaalt naar al die dingen die spelen in je leven? Haal dan je aandacht vriendelijk terug naar het hier en nu. Naar het paardrijden dat je nu aan het doen bent.

Natuurlijk neem je ook waar wat er om je heen gebeurt. Je sluit je niet helemaal af van de buitenwereld. Daar zou je bijna botsingen van krijgen of een paard dat schrikt omdat er ineens een luchtballon landt die jij gemist had.

Maar je aandacht is vooral gericht op jezelf, je paard en paardrijden. Je brengt steeds je aandacht daarnaar terug. Vind je het lastig om je aandacht bij het paardrijden te houden? Doe dan bijvoorbeeld de cijferoefening, let extra op je ademhaling of voel heel bewust waar jij of je paard op dit moment spanning hebben.

Door zo met je volle aandacht bij je paardrijden te zijn kun je je hoofd helemaal leegmaken. Dat is een fijne ontspanning. Het geeft energie voor je drukke leven. En meestal gaat je paard veel beter dan wanneer jij aan al die andere dingen denkt. En het mooie is: je neemt het nog waar ook ;-)

© Albertine ‘t Hoen

headspace helpt bij paardrijden met aandachtLeestip: Blijven de gedachten toch vaak in je hoofd rondtollen? Dan is het boek Headspace. Voor een hoofd vol leegte een aanrader. Een leuk en makkelijk leesbaar boek dat mindfulness (aandachtig zijn) heel toegankelijk maakt. De New York Times zegt over de schrijver van het boek: “Andy Puddicombe doet voor meditatie wat Jamie Oliver gedaan heeft voor eten”. Kijk ook eens op www.headspace.com voor heel veel gratis info en de Headspace app.

 

 

Bewaren

Lees ook: