Taktverlies bij je paard? Een sterk ritmegevoel helpt!

Paard met trommel: een goed ritme geeft minder taktverlies met paardrijdenJe bent superlekker aan het dressuren met je paard. Dan zet je een schouderbinnenwaarts in en grrrr… weer taktverlies :-( Dat overkomt je iedere keer, zo gauw het een beetje moeilijk wordt kakt je paard in en is het ritme weg. Je training gaat prima, zolang je maar geen oefeningen doet.

Of je paard is overenthousiast en versnelt stiekem iets zo gauw je de lange zijde oprijdt. In de binnenbak gaat het nog wel, maar in de 20-60 buitenbaan… Je hebt snel het tempo terug dat je wilde, maar op de volgende lange zijde gebeurt het weer. En dan weer.

Vaak komt dat taktverlies door gebrek aan ritme bij je paard. Ritme is een van de basisbeginselen van je rijden. Het hoort samen met exacte regelmaat en de juiste volgorde van de beenzetting bij stap 1 van het Skala der Ausbildung: takt.

Taktverlies en geen goed ritme is rijkunstig niet correct. Je hebt geen optimale controle over je paard en in een dressuurproef kost het je punten. Maar het rijdt ook gewoon niet lekker en het kost extra energie. De moeite waard om je er eens in te verdiepen.

Wat doet ritme met jou?

Ritme is een van de basisdingen in het leven. Denk maar aan je ademhaling en je hartslag. Die gaan vanzelf een aantal keren per minuut en dat voelt goed. Als je gaat hyperventileren of hartkloppingen krijgt voel je pas wat een ander ritme met je doet.

Experimenteer eens zonder paard wat een fijn ritme voor je is. Probeer dat uit door sneller en langzamer te wandelen, joggen of door te springen op een (mini)trampoline. Varieer met heel snel en juist heel langzaam gaan. En vind geleidelijk je ideale ritme. Houd dat een tijdje vast en wissel dan weer eens af met sneller of langzamer gaan. Voel hoeveel energie het je kost als je niet in je optimale ritme zit of als je steeds wisselt van ritme.

Heb jij van jezelf niet zoveel gevoel voor ritme? Ontwikkel het dan. Let op ritmes die je tegenkomt, zoek muziek op, tik mee, voel het ritme. Beweeg mee met dansen. Luister naar djembé of marsmuziek.

een metronooom helpt je ritmegevoel met paardrijden te verbeterenBlijf je het lastig vinden om ritmes te horen en voelen, gebruik dan eens een metronoom: die heeft steeds exact hetzelfde aantal tikken per minuut. Ik gebruik zelf weleens zo’n ouderwetse als op de foto, maar je hebt ze ook als app of online, bijvoorbeeld bij Metronome online.

Ritme te paard

Heb je een goed ritmegevoel te pakken, dan is het tijd om er te paard mee aan de slag te gaan. Ik neem draven terwijl je lichtrijdt als voorbeeld, omdat je daarbij takt en ritme heel duidelijk ervaart. Een zuivere draf is een tweetakt: er is steeds een diagonaal benenpaar aan de grond en daartussen is een zweefmoment.

Net als jij heeft je paard ook een ritme dat het fijnste loopt, dan heb je echt het gevoel dat je paard uren in die takt kan doorlopen. Voel of je dat optimale drafritme* te pakken kunt krijgen. Zodra je dat hebt is het zaak het je eigen te maken. Tellen (1-2-3-4), zingen of een woord herhalen (re-gel-ma-tig, kalm-en-rus-tig of pit-tig-dra-ven) kan je helpen. Als het kan doe je dat lekker hardop, anders alleen in gedachten.

Vind je het moeilijk om een duidelijke ritme te vinden? Ga dan eens na of je wel zo correct lichtrijdt. Misschien heb je iedere keer een hikje in je landing en klinkt jouw lichtrijden meer als re-ge-el-ma-ti-ig. Dan kun je niet van je paard verwachten dat hij re-gel-ma-tig gaat ;-)

Hou het ritme vast en voorkom taktverlies

Heb je het goede ritme te pakken hou dat dan vast. Jij leidt de dans, jij bepaalt het ritme. Jij blijft op exact dezelfde manier lichtrijden, je paard heeft je daar maar in te volgen. Gebeuren wat wil: je rijdt steeds in exact hetzelfde ritme door. Of je nou schouderbinnenwaarts rijdt of de diagonaal opgaat voor je middendraf: je ritme blijft gelijk.

Wees alert en consequent. Accepteer geen ander ritme dan jij aangeeft. Ga niet per ongeluk mee in een ander ritme van je paard. Is jouw ritmische lichtrijden even niet genoeg om hem in het juiste ritme te houden? Geef dan even een duidelijke hulp, zodat hij het juiste ritme weer aanneemt.

Heb je toch wat taktverlies? Doe dan een stapje terug. Zet je schouderbinnenwaarts minder scherp in, hou je middendraf kleiner of rij die hoek minder diep in. Zorg dat je eerst het basisbeginsel ritme weer goed hebt voordat je de oefening moeilijker maakt.

Kortom: train je ritmegevoel, wees consequent en leid de dans te paard. Dan krijg je vanzelf ;-) minder taktverlies. 

* Om het ritmegevoel van jou en je paard te trainen ga ik hier even uit van het voorkeursritme van je paard. Heb je de slag te pakken dan kun je natuurlijk variëren met andere ritmes. Is het voorkeursritme van je paard absurd langzaam of snel dan spreekt het voor zich dat je dat meteen corrigeert ;-)

© Albertine ’t Hoen

NB De Equestic Saddleclip geeft je o.a. inzicht in het ritme van je paard. Heb je er zelf geen en wil je hem eens uitproberen? Neem dan even contact op.

Lees ook: