Cijfers geven helpt bij paardrijden

cijfers paardrijden

C

ijfers geven is een super manier om beter paard te gaan rijden. En nee, daar hoef je geen jurylid of zo voor te zijn. Dat kun je gewoon zelf.

Het enige dat moet kunnen is tot tien tellen ;-) En goed kunnen voelen. Maar als je dat nog lastig vindt, leer je dat vanzelf door het cijfers geven.

Waarom helpt cijfers geven bij paardrijden?

Cijfers geven kan enorm helpen bij je paardrijden. Hoe komt dat eigenlijk?

  • Cijfers geven maakt je aandachtig. Je let heel bewust op je paardrijden. Een soort mindfulness te paard :-)
  • Het haalt je uit je denkhoofd. Je zou het misschien niet verwachten, maar zo werkt het echt.
  • Je stopt met veroordelen en kritisch zijn en gaat vooral waarnemen.
  • Je wordt bewust van heel kleine veranderingen, die je anders misschien niet eens op zou merken.
  • Als je merkt dat je cijfer omhoog gaat, kun je onderzoeken wat je anders doet. Dan kun je dat vaker doen, dan blijft je cijfer hoog :-)

Zo werkt het

Dat cijfers geven doe je zo: terwijl je aan het rijden bent geef je een cijfer voor hoe je paardrijden op dat moment gaat. Het makkelijkste is om gewoon een rapportcijfer te gebruiken.

Wat geef jij je paardrijden op dat moment? Is het een 3, een mager zesje of een 9½? Dat maakt allemaal niks uit. Je bent geen juf of jurylid op dat moment. Je neemt simpelweg waar hoe jij en je paard gaan en hangt daar een cijfer aan. Er is geen goed of fout, het is zoals jij het waarneemt. Niet meer, niet minder.

Een eindje verder geef je opnieuw een cijfer. Welk cijfer geef je nu voor je paardrijden? Nog steeds hetzelfde? Of hoger of juist lager? En iets verder geef je weer een cijfer. Zo blijf je – terwijl je verder gewoon aan het paardrijden bent :-) – bezig met cijfers geven.

Wanneer geef je die cijfers met paardrijden?

Cijfers geven werkt vaak fijn als je paardrijden niet zo lekker gaat. Door dan gewoon cijfers te gaan geven kom je uit je denkhoofd en ga je lekker waarnemen. Omdat je met een onvoldoende begint, is er volop ruimte voor verbetering. Negen van de tien keer komt die verbetering vanzelf.

Als je paardrijden goed gaat kan het ook interessant zijn om cijfers te geven. Het is heerlijk om achten en negens aan jezelf te geven. En om waar te nemen of die cijfers nog hoger kunnen worden.

Cijfer?

Cijfers geven is ook fijn om samen met iemand te doen. Wie weet staat jouw instructeur daarvoor open (of ben je er zelf een). Anders heb je misschien een vriend of stalgenoot die even mee wil kijken. Zo’n paar ogen op de grond zorgt voor een extra dimensie bij cijfers geven. In zo’n geval werkt het vaak goed als je grondmens “cijfer?” vraagt en jij als ruiter het cijfer hardop zegt.

Hoe snel achter elkaar je die cijfers geeft kun je zelf bepalen. 4 tot 6 per hoefslag rond vinden veel ruiters het fijnste. Zo merk je heel kleine veranderingen in je paardrijden. En je neemt sneller waar als je paard steeds op hetzelfde punt in de bak iets lager scoort.

Natuurlijk hou je dat cijfers geven niet een heel uur vol. Dat hoeft ook helemaal niet, dan kom je aan niks anders meer toe ;-) Doe het een paar minuten. Bijvoorbeeld als je paardrijden even niet lekker gaat. Grote kans dat het vanzelf verbetert!

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: