Losgelassenheit: meer dan ontspanning alleen

losgelassenheit

Losgelassenheit* is razend belangrijk voor goed paardrijden. Het is niet voor niks stap 2 uit die Skala der Ausbildung. Bij Losgelassenheit denk je vaak in de eerste plaats aan ontspanning, maar het is veel meer dan dat.

Losgelassenheit

Losgelassenheit gaat veel verder dan alleen ontspannen. Het losgelassen paard:

  • is psychisch en fysiek ontspannen (ziet er ongedwongen uit) en werkt duidelijk van binnenuit mee
  • heeft nergens blokkades
  • loopt met een swingende rug
  • buigt en strekt zijn gewrichten gelijkmatig, zijn spieren worden ongedwongen en soepel aangespannen en ontspannen
  • staat open voor de hulpen van de ruiter

Losgelassenheit betekent dus ook lossigheid, kalmte en souplesse. En een mix van ontspanning en aanspanning. Daarvoor helpt vaak de vergelijking tussen een balletdanser en een dronkenlap. De dronkenlap is lekker ontspannen, maar niet losgelassen. Je streeft naar de balletdanser: een mix van aanspannen en ontspannen.

Hoe kom je tot Losgelassenheit?

Losgelassenheit laat zich bij een paard jammer genoeg niet afdwingen. Het lijkt misschien super handig als je gewoon een aanspan- en een ontspanknop op een paard had ;-) Maar dan zou het wel heel saai en mechanisch worden.

De uitdaging is dus om met oefeningen je paard losgelassen te krijgen. Dat kan op veel manieren. De oefeningen hieronder vragen vooral om heel goed te voelen. Dat klinkt misschien zweverig, maar het werkt echt! En je wordt er zelf ook nog rustig van, het is echt mindfulness te paard :-)

Aandachtsoefeningen

Om de Losgelassenheit van je paard te verbeteren kun je de volgende aandachtsoefeningen gebruiken. Let op dat je alleen waarneemt en je strenge oordeel even vergeet. Het gaat je om het waarnemen. Niet om het streven naar het volmaakt losgelassen paard, al is het natuurlijk super als dat ‘vanzelf’ lukt ;-)

  • Waar voel je een blokkade in het lichaam van je paard? Voel je ergens spanning onder je? Focus je daarbij niet teveel op de voorkant, maar voel vooral de beweging die achterin begint en die door golft naar voren. Waar stagneert dat? Is dat links en rechts gelijk?
  • Voel je een blokkade of spanning in je eigen lichaam? Waar? Kun je de bewegingen van je paard makkelijk opvangen of blokkeert dat ergens?
  • Welk cijfer geef je jouw paard nu voor zijn Losgelassenheit? Ga uit van een schaal van 0 tot 10, waarbij een 10 staat voor perfecte Losgelassenheit.
  • En welk cijfer zou je jezelf nu geven? Let weer op: het gaat niet om slappe ontspanning, maar om een goede mix van aanspanning en ontspanning.
  • Blijft de blokkade of het cijfer steeds gelijk of varieert dat? Maakt het tempo waarin je rijdt verschil? Of waar je bent op de hoefslag? Maakt het verschil of je een oefening of overgang rijdt?

Zoek dan uit wat de Losgelassenheit van jouw paard verbetert. En doe daar meer van. Merk je dat bij sommige oefeningen de Losgelassenheit minder wordt? Doe dan een stapje terug en maak de oefening wat makkelijker, zodat je de Losgelassenheit weer terug krijgt.

© Albertine ’t Hoen

*Losgelassenheit zou je kunnen vertalen naar losgelatenheid, maar dat is ook zo’n mal woord. Vandaar dat ik kies voor de Duitse benaming.

Lees ook: