10 tips voor beter doorzitten deel II

In het artikel van vorige keer las je waarom goed doorzitten best moeilijk is. Ik gaf je toen vijf tips voor beter doorzitten. Heb je die gemist? Je vindt ze hier. Deze keer krijg je tip zes tot en met tien.

6 Ademhaling

Als je adem omhoog schiet, ga je er zelf vaak meteen achteraan :-) Niet echt natuurlijk, maar zo lijkt het wel. Je komt los van het zadel en gaat stuiteren.

Let eens bewust op je ademhaling. Blijft die laag of floept die omhoog zo gauw je met doorzitten begint?

Begin dan in stap en richt je aandacht op je ademhaling. Breng die bewust omlaag. Draaf dan klein aan en blijf zo lang mogelijk op je ademhaling letten.

7 Vormspanning (stevigheid)

Zorg ervoor dat je vormspanning hebt. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met ontspannen (tip 5). Maar voor goed doorzitten heb je echt stevigheid (vormspanning, tonus) nodig. Zonder dat ga je als een zak aardappelen alle kanten op.

De balans tussen aan- en ontspanning vinden veel ruiters lastig met doorzitten. Het helpt als je aan je eigen fitheid werkt. Daardoor word je vanzelf al steviger. Maar soms is dat gewoon niet genoeg en heb je even iemand op de grond nodig die jou heel gericht aanwijzingen tijdens het rijden geeft.

8 Contact met de rug van je paard

Blijf in contact met de paardenrug. Jouw zitbeentjes zijn je verbinding met de rug van je paard. Die verbinding wil je fijn houden. Vergelijk het met iemand die je een hand geeft. Daar wil je een fijn contact mee, niet iemand die je hand vermorzelt of een slap handje geeft.

Ook bij de pottenbakker op de foto boven zie je dat. Hij heeft precies het juiste contact met de klei. Anders wordt het een rondslingerende flubberbende of een dikke vette koek of weet ik wat. In ieder geval niet wat hij in gedachten had.

Met zitten te paard is het net zo:  Zoek een middenweg tussen een hand vermorzelen (‘zwaar zitten’) of een slap handje (niet gaan zitten en ergens boven je paard zweven). Je wilt een vriendelijk contact met die paardenrug.

Dat vriendelijke contact wil je ook in het doorzitten behouden. Zorg eerst dat je in stap die verbinding met de paardenrug hebt. Draaf dan aan en blijf op jouw contact met de paardenrug letten. Bleef je in verbinding? Of raakte je het kwijt? Op welk moment?

9 Blijf smal

Vaak hoor je dat je zo breed mogelijk op je paard moet zitten. Dat kan voor sommige mensen ook echt het toverwoord zijn. Maar ik kom in de praktijk juist vaak ruiters tegen die daardoor alle stabiliteit missen om goed te kunnen doorzitten.

Als jij door dat breed te zitten ook het gevoel krijgt dat je net een drilpudding bent die van het paard afglijdt kan ‘smal blijven’ je helpen. Stel je dan voor dat je een korset aan hebt dat aan de achterkant bij je onderrug extra aangetrokken wordt. Voel hoe smal en stevig je dan aan de achterkant wordt en welk effect dat voor je heeft.

10 Kleine stukjes

Soms voel je ineens dat je het doorzitten kwijtraakt en dat je het niet terug kunt vinden. Je komt helemaal aan het stuiteren in het zadel. Dat is heel vervelend, zeker als er dan ook nog “Ontspan!”of  “Stiller blijven zitten!” tegen je gezegd wordt. Dat lukt je op dat moment gewoon niet.

Dat is net zoiets als wanneer je de slappe lach hebt. Dan kan iedereen wel tegen je zeggen dat je moet stoppen met zo stom te lachen, maar daar wordt het alleen maar erger van :-)

Stop dan bijtijds met doorzitten. Je leer er niks van als je toch probeert het doorzitten terug te vinden. Je versterkt jezelf dan alleen maar in iets dat mislukt.

Het is helemaal geen drama als je het doorzitten niet terug kunt vinden. Ga lichtrijden of maak een overgang naar stap. Begin gewoon weer opnieuw met aandraven en een klein stukje doorzitten. Dat lukt meestal wel. En hoe vaker dat lukt, hoe beter je het doorzitten onder de knie krijgt.

Bonustip

Merk je dat je je bovenbenen helemaal vastklemt om toch vooral maar niet te stuiteren? Lees dan ook de ‘gevaarlijke’ bonustip.

Lukt doorzitten toch nog niet?

Heb je de tips gebruikt maar blijf je het doorzitten lastig vinden? Veroordeel jezelf niet, neem rustig waar wat je precies moeilijk vindt. Waar gaat het bij jou mis? Ga als een detective te werk en puzzel dat uit.

Als je het probleem weet, kun je op zoek naar de beste oplossing.

Blijft het moeilijk? Neem dan even contact op. Soms kan een enkele aanwijzing je al een eind verder helpen.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: