Klemmende bovenbenen?
Doe de sokkentruc

sokken-3Je hebt al van alles geprobeerd. Beugelriemen onder het zweetblad. Andere beugelriemen. Ander zadel. Andere singel. Andere rijbroek.

Maar het lijkt wel of niks helpt. Elke keer heb je weer last van die vervelende uitsteeksels. Daar zit gewoon iets in de weg waardoor jouw bovenbenen niet fijn liggen. Dat ze zadels nou zo stom kunnen maken :-(

Misschien vallen die vervelende uitsteeksels bij jouw zadel mee. Maar hoor je steeds: “Niet knijpen met je knieën” of   “Niet klemmen met je bovenbeen”. Je doet enorm je best, maar het lijkt wel of het daar alleen maar erger van wordt :-(

Vooral in het doorzitten zijn klemmende bovenbenen lastig. Ze zorgen ervoor dat je met geen mogelijkheid goed kunt blijven zitten. Bij anderen ziet het er zo makkelijk uit, maar jij hebt vaak zo’n vervelend stuitertje in je doorzitten.

Een gevaarlijke tip bij klemmende bovenbenen

Gelukkig zijn er allerlei technieken en simpele tips om je van die klemmende bovenbenen af te helpen. Kent jouw instructeur die technieken niet? En wil je toch wat aan je klemmende bovenbenen doen? Dan heb ik een gevaarlijke ;-) tip voor je.

Men neme:

  • sokken-2een paar kniekousen
  • een berg vulsel
  • een braaf gezadeld paard
  • een veilige omgeving
  • eventueel een helper

Stop het vulsel in de kniekousen tot bijna bovenaan. Je hebt dan twee worsten. Die knoop je aan elkaar. Dan krijg je zoiets als op de foto.

Te paard

Heb je je hulpmiddel klaar? Dan is het tijd om te paard te gaan. Denk aan je veiligheid: gebruik een braaf paard in een veilige, afgezette omgeving. Het is fijn als een helper je paard longeert zodat jij alleen op jezelf hoeft te letten.

sokken-zadelLeg het hulpmiddel met de knoop net voor je zadel. Dan doe je onder elk bovenbeen een kous. Vaak voelt het dan een beetje vreemd. Het vulsel zit in de weg. Je kunt je bovenbeen niet zo strak tegen het zadel aanleggen als anders.

Ben je een beetje gewend, dan kun je er ook mee stappen en draven. Wel doorzitten natuurlijk, anders ben je de kousen zo kwijt :-)

Varieer dan ook met de kousen op verschillende hoogte onder je bovenbeen. Welke hoogte is makkelijk voor jou? En welke vind je heel lastig? Dan doe je daar dus meer van.

Contact met je zadel

Let op: het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat klemmen om te voorkomen dat die kousen naar beneden zakken of zo. Ze zijn er om je bewust te maken dat er meer ruimte kan zijn tussen jouw bovenbeen en je zadel.

Na een tijdje rijden en experimenteren haal je de kousen weer onder je bovenbenen vandaan. Voel je verschil? Blijven je bovenbenen nu zonder te klemmen contact met je zadel houden? Heb je overal een gelijk contact met je bovenbeen? Of zitten er toch nog stukjes waar je klemt? Gebruik dan voor dat stukje de kousen nog een keer.

Vind je het toch moeilijk om helemaal zelf van je klemmende bovenbenen af te komen? Neem contact op, ik help je graag.

© Albertine ’t Hoen

NB De sokkentruc was een van de vele dingen die ik leerde van Danny Pevsner. Een bijzondere man: naast leraar Alexander Techniek was hij ook instructeur (FBHS) met een schat aan klassieke ervaring o.a. bij de Spaanse Rijschool.

Lees ook: