Klunzig tijdens je paardrijles? 9 tips

paardrijles paniek 2
  • Ik voel me soms zo’n kluns in de les. Volgens mij kan ik maar beter stoppen met paardrijden, ik leer het toch nooit.”
  • “Als mijn instructeur op mijn paard gaat, ziet het er allemaal zo makkelijk uit. Waarom kan ik dat nou niet?”
  • “Ik vind het doodeng als er balken in de bak liggen. Als we maar niet gaan springen.”

Dat zeiden ruiters die hier de afgelopen weken kwamen voor een Ontspannen te Paard sessie. Jammer! Als zulke gedachten door je hoofd spoken tijdens je paardrijles is dat knap frustrerend.

Een kluns die nooit leert paardrijden

Je voelt je een kluns, een beginner die nooit zal leren paardrijden. Door dat soort gedachten wordt beter leren paardrijden alleen maar moeilijker. Voor je het weet blokkeer je. Je bent dan meer bezig met je les overleven dan met werkelijk iets leren en verder komen.

Je bent niet de enige die zich klunzig voelt. Sommige ruiters hebben er absoluut geen last van en snappen niet eens hoe het voelt. Andere ruiters voelen zich soms wel degelijk een kluns, maar durven er niet voor uit te komen. Zelf kan ik inmiddels aardig met mijn klunzigheid overweg:

Een half jaar geleden voelde ik me zelf ook een echte kluns te paard. Ik had een nieuwe instructrice en dat was even wennen. Gelukkig schoten mij snel wat dingen te binnen waardoor het klunzige gevoel bijna meteen verdween. Ik heb verder heerlijk gereden, veel geleerd en voelde me na de tijd beslist geen kluns :-) !

9 Tips

Ik heb hier 9 tips die je helpen je minder klunzig te voelen tijdens je paardrijles. Als je je minder klunzig voelt in je paardrijles, heb je veel meer plezier en leer je een stuk makkelijker. Daar hebben je paard en jij profijt van!

Tip 1: Blijf vriendelijk naar jezelf

De verleiding is groot om jezelf op de kop te geven omdat je nou nog steeds je handen niet stil kunt houden, een rare wiebel hebt in je wissel naar links of omdat jij een angsthaas bent… Daar schiet je weinig mee op, dat maakt je klunzige gevoel alleen maar groter. Accepteer gewoon dat die handen, wiebel en angst er zijn en dat je er aan wilt werken.

Tip 2: Tel je zegeningen ;-)

Je instructrice kan misschien veel beter paardrijden dan jij. Maar jij kunt en hebt andere dingen. Sta daar eens bij stil. Heeft zij ook zo’n mooie auto? Of twee schatten van kinderen? Of een leuke baan waarbij je niet dag in dag uit kou hoeft te lijden?

Tip 3: Wees proactief

Jij bent de klant. Neem zelf eens het voortouw en geef duidelijk aan wat en hoe je wilt leren. Soms beseft je instructeur dat helemaal niet.

Tip 4: Bedenk: Als je het al kon, hoefde je ook geen les

Als je het allemaal al prima deed, was de les eigenlijk zonde van je geld en tijd. Dus wees blij als je iets nog niet kunt. Dan heb je tenminste waar voor je geld!

Tip 5: Realiseer je dat groeien pijn kan doen

Als je alleen maar in je comfortzone blijft, kom je nooit een stap verder. Dan leer je nooit beter paardrijden. Daarvoor is het gewoon nodig om nu en dan in je stretchzone (learning zone) te stappen. Dat is niet altijd leuk, maar bedenk dat je er beter van kunt worden.

Tip 6: Let op jezelf

Focus bijvoorbeeld op je ademhaling (blijft die rustig en regelmatig), voel heel bewust je voeten of let op je zachte ogen.

Tip 7: Neem een time-out

Soms komt er zoveel op je af dat je het even moet verwerken. Daar is niks mis mee. Zeg dat gewoon en neem tussendoor de tijd voor stap lange teugel. En denk niet dat je daardoor kostbare lestijd verprutst. Als je even de tijd neemt om het te laten bezinken kun je er daarna weer fris tegenaan.

Tip 8: Wees assertief

In het dagelijks leven hoef je ook niet over je te laten lopen, waarom tijdens je paardrijles dan wel? Als jij eigenlijk helemaal niet over die hindernis heen durft, waarom probeer je het dan toch?

Tip 9: Sluit je af voor de beste stuurlui aan de wal

Bij paardrijden zijn er vaak veel ‘deskundigen’ in de buurt. Leer je daarvan af te sluiten. Jij bent in de les om te leren van jouw instructeur, niet van alle mensen langs de kant.

Kortom: blijf vriendelijk voor jezelf als je even een klunzig gevoel hebt tijdens je paardrijles. Gebruik de tips om dat gevoel snel te laten verdwijnen. Heb jij andere tips? Ik hoor ze graag! Blijf je toch wat hangen in je klunzige gevoel? Neem dan contact op.

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

Lees ook: