Hakken uitdrukken: Feit of fabel?

Denk eraan dat je goed je hakken uitdrukt hoor! Luister naar wat ‘deskundigen’ of kijk op een forum met rijfoto’s. Iedereen die maar een beetje verstand ;-) van paardrijden heeft, weet je te vertellen dat je je hakken moet uitdrukken.

Maar klopt dat eigenlijk wel? Moet je echt je hakken uitdrukken? En waarom dan wel? Kijk even een stukje van deze video van Dr. Reiner Klimke en let speciaal op zijn voeten. De kwaliteit van het filmpje is niet geweldig, maar je kunt zijn voeten goed genoeg zien.

Reiner Klimke drukt zijn hakken helemaal niet uit. Zijn voeten zijn meestal evenwijdig aan de grond. Als er geen paard onder hem zou zijn, zou hij met platte voeten op de grond staan. Zijn hak is soms wel het laagste punt van zijn voet, maar gewoon op een ontspannen manier, niet omdat hij die actief ‘uitdrukt’.

Hakken uitdrukken is kennelijk niet nodig om tot goede prestaties te komen en fijn te rijden. Ik heb het dan over ‘flatwork’, als je springt gelden andere regels.

Wat kan er gebeuren als je je hakken uitdrukt?

  • Je blokkeert je enkelgewricht. Je kunt de bewegingen van je paard niet soepel door je hele been en voet opvangen.
  • Je onderbeen gaat naar voren. Probeer het maar uit: het is heel moeilijk om je hak onder je heup te houden én je hak uit te drukken. Je onderbeen zal dus naar voren willen, waardoor je niet meer in balans zit.
  • Je duwt jezelf uit het zadel. Door je hakken uit te drukken zet je af op je stijgbeugels. Daardoor is het lastiger stevig in het zadel te blijven zitten.
  • Er komt meer druk op de beugelhaken. De extra druk die jij op je beugels hebt werkt door op de beugelhaken. Dat is niet prettig voor je paard.

Moet je dan je hakken maar optrekken en je tenen naar beneden laten wijzen? NEEEEE!!! Je hakken optrekken is het andere uiterste en dat geeft ook problemen, waar ik later nog eens op terugkom.

Maar hoe moet het dan wel met die voeten en hakken te paard?

Laat de zwaartekracht haar werk doen

Hou je voeten te paard alsof je op de grond staat. Je zet jezelf ook niet af op de grond als je staat, dus waarom zou je dat wel op je beugels doen? Als je hakken te paard vanzelf wat naar beneden gaan is daar niks mis mee, maar ga ze niet met kracht uitdrukken.

Dat klinkt simpel, maar het valt niet altijd mee. Soms weet je niet eens wat je eigenlijk met je voeten en hakken doet met paardrijden. Dan ben je helemaal verbaasd als je op een filmpje ziet dat je voeten naar voren schieten. Of dat je steeds je hakken optrekt.

Dan ben je de enige niet. Ik merk vaak dat ruiters het lastig vinden om tijdens het paardrijden bewust van hun voeten te zijn. Ze zitten dan ook een heel eind van je grote denkhoofd af en je kunt ze tijdens het paardrijden ook niet zien. Of je moet hele gekke dingen doen ;-)

Daarom geef ik je hier aandachtsoefeningen voor je voeten. Die helpen je om bewuster van je voeten en hakken te worden zodat ze bij jou net zo natuurlijk gaan hangen als bij Reiner Klimke.

Oefeningen om te paard bewuster te worden van je voeten

Experimenteer eens met extreem uitgedrukte hakken. Wat gebeurt er dan met je? Kun je goed in het zadel blijven zitten? Of druk je jezelf er een beetje uit? Wat gebeurt er met je voet en enkel? Blijft dat allemaal soepel of juist niet? Blijft je hak onder je heup, of schiet die automatisch een beetje naar voren waardoor je uit balans raakt?

Neem je voeten eens bewust waar terwijl paardrijdt. Stel je voor dat je niet op het paard zit, maar op de grond staat of loopt:

  • Zou je dan op je hele voet staan? Of meer op je hakken of je tenen?
  • Sta je meer op je linker- of je rechtervoet of is dat gelijk?
  • Sta je misschien meer op de binnenkant van je voet, of juist op de buitenkant? Of is dat per voet verschillend?

Bedenk dat er geen goed of fout is, maar dat het gaat om je bewuste waarneming. Kijk in een spiegel of vraag een vriend om feedback, zodat je weet of jouw gevoel klopt met hoe het eruit ziet.

Hoe zitten jouw tenen in je laarzen? Zitten ze krom, of juist plat en uitgespreid? Voel het verschil eens tussen die twee. Maakt het verschil in de rest van je lichaam?

Hoe is het gewicht van je voeten in de beugels? Als iemand zijn hand tussen jouw voet en de beugel zou doen, wordt die hand dan geplet? Ook hier helpt het om iemand om feedback te vragen. Misschien heb jij voor je gevoel heel weinig druk op je beugels, maar klopt je gevoel niet.

Let komende tijd eens bewust op je voeten met paardrijden en voel of het verschil maakt hoe je ze houdt.

© Albertine ’t Hoen

https://www.positiefpaardrijden.nl/voorover-achterover-of-in-balans/

Lees ook: