Hoera! Ik ben een Jack Russell

Als ik een hond was, was ik vast een Jack Russell terrier. Zo’n klein druktemakertje met een grote bek naar andere honden ;-) Hartstikke leuk bij de paarden, al worden die soms helemaal flauw van dat kleine mormel.

Dat ik een Jack Russell ben ;-) ontdekte ik jaren geleden tijdens een training heartful coaching (een combinatie van mindfulness en hartcoherentie voor de coachpraktijk).

In die training werkten we zelf ook met de emWave personal stress reliever. Dat is een handig biofeedbackapparaatje waarmee je zelf je hartritmevariabiliteit (HRV) kunt meten. Bij sommige mensen lichtte dat apparaatje in no-time groen op: een teken van o.a. ontspanning. Bij mij duurde dat veel langer, terwijl ik me al best ontspannen voelde.

Toen we het over die persoonlijke verschillen kregen zei Cees van Elst, een van onze trainers: “Sommige mensen worden nou eenmaal als Jack Russels geboren en anderen als Sint Bernards”. Kijk, toen snapte ik het!

Bedenk eens wat voor hond jij zou zijn

Natuurlijk ben jij geen hond. Maar het is interessant om eens te bedenken wat voor hond jij zou zijn als je er wel een was. Wat voor hond vind jij jezelf? Ben jij een trouwe Sint Bernard met een vaatje om zijn nek? Of een windhond die dagen kan rennen? Of ook zo’n druk Jack Russelltje? Vraag eens aan familie of vrienden wat voor hond zij jou vinden.

Welke eigenschappen heeft die hond? Bedenk gewoon wat je te binnen schiet: trouw, energiek, dapper, vrolijk het maakt niet uit. Het is extra leuk om dat ook echt te noteren. Door het op te schrijven komt er vanzelf vaak nog veel meer boven.

Kijk dan eens naar de eigenschappen die je genoteerd hebt. Klopt dat ook echt voor jou? Of staan er eigenschappen op het lijstje die wel kloppen voor de hond die je in gedachten had, maar helemaal niet voor jou? Schrap dan die eigenschappen van je lijstje. Mis je nog eigenschappen? Dan zet je die bij op je lijst.

Eigenschappen zijn niet goed of fout

Zo krijg je vanzelf een lijstje met jouw eigenschappen. En al die eigenschappen zijn helemaal prima. De ene hond is niks beter of slechter dan de ander. Dat drukke hoort bijvoorbeeld gewoon bij die Jack Russell, zo is hij geboren.

Bedenk nu eens welke eigenschappen je prima kunt gebruiken met de paarden en paardrijden. Wees blij dat je die eigenschappen hebt, koester ze, gebruik ze, buit ze uit. Jij vindt ze misschien heel normaal, maar anderen hebben die eigenschappen niet.

Sandra is een enorme durfal. Die klimt met plezier op een fris paard. Hoe spannender een paard doet, hoe leuker ze het bijna vindt. Sandra vindt dat doodnormaal: “Hij doet een beetje komisch, dat stelt toch niks voor?”

En welke eigenschappen zijn juist niet zo handig bij paardrijden? Die eigenschappen betekenen niet dat paardrijden niet voor jou is weggelegd. Door er rekening mee te houden kun je er iets aan doen.

Slordigheid is een andere eigenschap van Sandra. Op wedstrijden kostte haar dat regelmatig punten. Ook op stal was het soms onhandig: ze vergat afspraken of liet haar spullen rondslingeren.

Ze kwam zelfs al eens zonder zadel van een wedstrijd terug: “Oeps, vergeten…” [Ik had dat verhaal ook van het wedstrijdsecretariaat gehoord. De organisatie wist niet wat ze overkwam. Normaal verdwenen er spullen op wedstrijd, nu hadden ze ineens een stuiterduur zadel over :-) ]

Toen Sandra zich bewuster werd van haar slordigheid verminderde het aantal dingen dat ze vergat bijna vanzelf. En doordat ze meer aandacht gaf aan de exacte uitvoering van de oefeningen kreeg ze ook meer punten voor haar proeven.

Gebruik je eigenschappen bij paarden en paardrijden

Hoe kun jij je goede eigenschappen nog meer uitbuiten? En hoe ga je om met je minder sterke punten? Door daar eens bewust over te denken kun je een grote stap vooruit zetten in je paardrijden. Een volgende keer geef ik je tips hoe je aan je minder sterke punten kunt werken.

© Albertine ’t Hoen
[Sandra heet in het echt anders en is niet de eerste de beste ruiter :-) ]

Lees ook: