Aandacht voor je ademhaling

Je ademhaling is een krachtig instrument. Niet alleen bij paardrijden, maar ook in de rest van je leven. Stopt je ademhaling, dan stopt je leven. Zo simpel is het.

In een eerder artikel las je meer over je ademhaling te paard. Hier geef ik je 8 ademhalingsoefeningen en -experimenten die je ook zonder paard kunt doen. Zo word je vanzelf bewuster van je ademhaling en daar heb je met paardrijden weer profijt van.

1 Observeer

Kijk eens naar een slapende hond of kat. Die ademt vanzelf naar zijn buik. Ga nu zelf lekker ontspannen zitten of liggen. Gaat jouw ademhaling dan ook vanzelf naar je buik? Of blijft ie ergens steken? Denk anders nog eens aan die slapende hond of kat en stel je voor hoe die ademt.

2 Draai je ademhaling om

Normaal adem je actief in en passief uit, het uitademen gaat dus vanzelf. Draai dat eens om, dus adem actief uit en passief in. Laat bij het uitademen alle lucht die je in je hebt langzaam ontsnappen door je mond. Pas als je helemaal leeg bent, adem je ‘vanzelf’ weer in.

3 Experimenteer met een omgekeerde ademhaling

Je kunt je ademhaling ook op een andere manier omdraaien. Dan doe je de omgekeerde  ademhaling. Trek bij het inademen je buik bewust in en laat hem bij het uitademen bol en ontspannen worden. Doe deze ademhaling niet te lang en niet als je zwanger bent!

Hier lees je meer over die omgekeerde ademhaling, ik leerde hem ooit bij Tai Chi. Voor mij werkt ie als een tierelier bij vervelende darmen.

4 Boek op je buik

Ga op je rug liggen. Ik vind het zelf prettig om dan met gebogen knieën en mijn voeten plat op de grond te liggen (semi-supine position, zie ook het filmpje hieronder). Leg een boek op je buik. Zie en voel hoe het boek omhoog komt met je inademing en weer naar beneden gaat met je uitademing.

 

5 Tel je ademhaling

Adem in 3 seconden in, in 3 seconden uit en weer in 3 seconden in. Daarna adem je in 4 seconden uit, 3 seconden in, 4 seconden uit en weer in 3 seconden in. Daarna adem je in 5 seconden uit, 3 seconden in, 5  seconden uit en weer 3 seconden in. Voer de tijd van het uitademen op, maar hou het inademen op 3 seconden. Speel daar eens mee en vind uit hoeveel seconden inademen jou de meeste ontspanning geeft.

6 Tel stappen per ademhaling

Deze lijkt een beetje op de vorige oefening. Loop een stuk en tel eens hoeveel hoeveel stappen jij zet per ademhaling. Doe niet je best, tel gewoon, alles is goed :-) Heb je evenveel stappen met een in- en uitademing? En kun je ermee experimenteren? Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk stappen zet, maar meer dat je je bewust wordt van je ademhaling.

7 Darth vader ademhaling

Ik vond Star Wars niet leuk en heb er dus bijna niks van gezien. Maar de ademhaling van Darth Vader is geweldig om na te apen. Doe gewoon met hem mee en je past je vanzelf aan ;-) Als je even oefent, hoef je voortaan het geluid maar te maken om je adem rustig en laag te laten worden.

8 Blaas bewust iets op, uit of weg

Zo simpel, maar zo leuk! Ga bellenblazen. Let eens op hoe je een kaars uitblaast. Of pluisjes van een bloem. Of hoe jij een ballon groot krijgt. Allemaal manieren om je bewuster van je ademhaling te maken.

Experimenteer

Speel met verschillende manieren van ademhalen en vind uit welke manier jou het beste ontspant.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: