Zoveel te leren met paarden en paardrijden. Wat geef jij prioriteit?

Met paardrijden zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel dat je wilt leren en kunnen met paarden. Maar wat is dan slim om het eerste te trainen of leren met paardrijden?

Die keuze kan zo lastig zijn dat het je bijna verlamt. En dus blijf je lekker in je comfortzone hangen en train je alleen maar dingen die je al goed kunt. Als jij dat helemaal prima vindt, kun je hier stoppen met lezen.

Door alleen dingen te trainen die je al kunt kom je niks verder. Dan rij je volgend jaar nog net zo als je nu rijdt. Je wilt je blijven ontwikkelen in je rijden en verder komen. Dat kan niet met strikken en winstpunten, maar vooral doordat je gevoel steeds beter wordt.

Of je baalt omdat je wedstrijd mislukt. Je deed je stinkende best, maar ontdekte dat je de verkeerde dingen getraind had. Dat is hartstikke frustrerend: want je hebt veel getraind, maar je hebt het niet slim aangepakt.

Performance Profile

Dan kan het maken van een Performance Profile* je helpen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met het voorbeeld hieronder zul je zien dat het best simpel is. Zo’n Performance Profile kun je voor heel veel dingen gebruiken, bijvoorbeeld:

  • om een oefening beter uit te voeren
  • te ontdekken welke (mentale) vaardigheden jou beter laten paardrijden
  • om je voor te bereiden op een hogere klasse
Ik gebruik hier een simpel voorbeeld: Martijn wil over een poosje graag een B-parcours gaan springen. Met zijn d-pony huppelt hij nu over hindernisjes van een halve meter.

Vaardigheden op een rijtje

Zet de vaardigheden op een rijtje die je nodig hebt.

Martijn bedenkt de volgende dingen die hij moet kunnen:

  • hogere sprongen maken
  • in de goede galop landen na de hindernis
  • een parcours kunnen rijden
  • galopwissel
  • een parcours kunnen onthouden
  • scherp kunnen sturen in galop
  • en nog een heleboel meer :-)

Bedenk dan hoe belangrijk die vaardigheid is. Elke vaardigheid geef je een cijfer van 0 tot 10 voor belangrijkheid.

Als je B wilt springen is het belangrijk dat je meer dan een halve meter kunt springen. Dus hogere sprongen krijgt van Martijn een 10 voor belangrijkheid.

Zo werk je het hele rijtje van vaardigheden af.

Een parcours kunnen onthouden lijkt Martijn minder belangrijk. Er staan toch nummers bij de hindernissen ;-) , dus dat krijgt een 6 van hem. Een galopwissel vindt hij wel heel cool, maar het lijkt hem niet echt nodig. Dus daar geeft hij een 2 voor.

Hoe goed ben je al?

Bedenk dan hoe goed je al bent in die vaardigheden. Geef jezelf per vaardigheid een cijfer van 0 tot 10.

Martijn geeft zichzelf een 0 voor een galopwissel en een 2 voor het nemen van hogere hindernissen. Een parcours onthouden lukt hem al goed, dus daar geeft hij zichzelf een 9 voor.

Een ideale paardensporter zou overal een 10 voor scoren. Bereken nu hoe ver je van die ideale paardensporter af staat. Je trekt daarvoor jouw score af van 10 (de ideale score).

Martijn zit dus 10 van het ideaal af voor de galopwissel en 1 voor het parcours onthouden.

Vermenigvuldig nu jouw verschil met de ideale paardensporter met belangrijkheid. Of handiger: laat het excel-bestandje dat voor je doen. Je krijgt dan zo’n soort overzicht als hieronder staat.

performance_profile_paardrijden

In het voorbeeld gaf Martijn een 6 voor belangrijkheid van parcours onthouden. Hij vindt dat hij dat nu al voor een 9 kan, dat is 1 punt van de ideale paardensporter af. Er komt bij Martijn dus een score 6 (6 x 1) in het kolommetje verschil.

Prioriteit in je training

De vaardigheid waar je het hoogste op scoort bij verschil heeft nu prioriteit in je training.

Voor Martijn is het bijvoorbeeld niet nodig om extra te trainen op het onthouden van parcoursen. Hij kan beter aan de slag gaan met het trainen op hogere hindernissen.

Natuurlijk pak je die training wel slim aan.

Martijn springt dus niet elke dag hogere hindernissen.

Zo oefen je ook niet iedere keer op de oefening die (nog) niet goed gaat. Als je die neiging hebt, lees dan bijvoorbeeld Paardrijden, ik leer het nooit.

Kortom: Bedenk welke vaardigheden jij nodig hebt voor paardrijden en ‘bereken’ wat prioriteit heeft in je training.

NB Een eerste keer kan zo’n Performance Profile maken best ingewikkeld zijn. Komt je er niet helemaal uit? Mail me, dan help ik je er graag even mee op weg.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: