Veel ruiters die ik tegenkom, willen steeds verder komen met hun paard. Zij willen zichzelf en hun paard blijven ontwikkelen. Dat maakt paardrijden leuk en uitdagend voor ze.
Misschien herken jij dat totaal niet en vind jij het prima zoals het gaat. Je wilt niks anders, beters of wat ook. Dan is helemaal oké, je mag gewoon in je comfortzone blijven. Niks mis mee.
Maar soms blijf je in die comfortzone omdat dat veilig voor je voelt. Moet je voorstellen wat er allemaal kan gebeuren als je daaruit gaat. Jammer, want daarmee loop je van alles mis.
Life begins at the end of your comfort zone” – Neale Donald Walsch
Comfortzone
Als je steeds hetzelfde blijft doen heb je over 10 jaar nog geen oefencross, strandrit of foutloze proef gereden. Dan blijven jij en je paard gewoon in jullie comfortzone zitten. Dat voelt misschien wel comfortabel, maar dan gebeurt er niks. Om verder te komen moet je dus echt uit je comfortzone stappen.
Natuurlijk kun je dat met stoom en kokend water doen. Je klimt op je amper zadelmakke paard en gaat er meteen de weg mee op. Hup, in zijn eentje, geen gezeur en niet miepen over vrachtwagens en trekkers ;-) Of je gaat zonder ooit een sprongetje te hebben gemaakt naar een oefencross.
Paniczone
Zoiets kan goed gaan, maar het kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Je kunt een naar ongeluk veroorzaken of je paard kan voorgoed een hekel krijgen aan alles wat maar op een vaste hindernis lijkt.
In zo’n geval komt je paard dus wel uit zijn comfortzone, maar vervolgens bijna meteen in zijn paniczone (of stresszone). Dat is niet handig, want op die manier leert hij niks en is het jouw verantwoordelijkheid om hem eerst uit zijn stresszone te halen.
Direct in die paniczone terechtkomen is iets waar veel ruiters van schrikken. Daarom gaan ze hun comfortzone maar niet meer uit. Want moet je voorstellen dat het weer gebeurt…
Gelukkig is dat niet nodig. Tussen comfortzone en paniczone zit nog iets :-)
Stretchzone
Je kunt het slimmer aanpakken door je bewust te zijn van de stretchzone (of learning zone). In die stretchzone kun je trainen.
Bij paarden is de truc om te ontdekken waar die stretchzone ligt. Hoe ver kun je gaan voor je paard in de stress schiet? Wat zijn voor jou signalen dat je paard de paniczone nadert? Bij sommige paarden is er maar een heel smal stukje tussen comfort en stress. Dan hoef je maar iets teveel te doen en het is mis.
Ook zijn er natuurlijk paarden met een enorme comfortzone. Van die lieverds die alles maar goed vinden. Dat lijkt misschien makkelijk, maar de kunst is om dan toch een stapje verder te komen, dus om ook zo’n paard uit zijn comfortzone te krijgen.
Om het makkelijk te maken ;-) verschilt het natuurlijk ook per situatie. Zo heb aarden die thuis de rust zelve zijn en bij een buitenrit of op wedstrijd in no-time in de stress schieten. Als je daar verstandig mee omgaat kun je de comfortzone en stretchzone van je paard vergroten. Zo verklein je vanzelf de paniczone.
Ga het avontuur aan
Experimenteer met je paard (en jezelf) uit die comfortzone te halen. Wees je daarbij bewust van de stretchzone en de paniczone. En mocht je paard onverhoopt in de paniczone terecht komt dan is het jouw verantwoordelijkheid om hem eruit te halen. Met hem nog verder in de stress te jagen schiet je niks op.
© Albertine ’t Hoen