10 Redenen om paard te rijden


Waarom rijd jij eigenlijk paard? Krijg jij die vraag ook weleens? Jarenlang vond ik het maar heel stom als iemand mij dat vroeg. Ze vragen je toch ook niet waarom je rechtop loopt en niet op handen en voeten. Of waarom je voorstevoren op een stoel zit in plaats van achterstevoren.

Natuurlijk rijd je paard, zo logisch als wat. Dat vinden jij en ik, maar het gros van de mensen rijdt geen paard, dus zo heel stom is die vraag nou ook weer niet. En de mensen die wél paardrijden doen dat om heel verschillende redenen.

Zo rijdt Sanne vooral paard omdat ze dol is op paarden. Lekker buitenrijden en nu en dan een samengestelde wedstrijd zijn haar op het lijf geschreven. Ilse rijdt vooral omdat ze helemaal gegrepen is door dressuur. Ze is erg ambitieus en droomt ervan ooit Grand Prix te rijden.

Redenen om paard te rijden zijn niet goed of fout. Ieder mens is anders en ieder mens heeft zo zijn eigen redenen. Sanne is geen slechter mens dan Ilse omdat ze minder serieus traint. En Ilse is geen slechter mens dan Sanne omdat ze ieder weekend met het mes tussen de tanden voor de eerste plaats gaat.

Als je weet waarom je paardrijdt maakt dat veel dingen een stuk makkelijker. Het maakt keuzes eenvoudiger en het kan je tijd, geld en energie besparen. Daarom hier 10 veelvoorkomende redenen om paard te rijden.

1 Status

Misschien is het voor jou belangrijk dat je als enige op stal Z-dressuur rijdt. Of dat jij degene bent die elk lastig paard wel even naar haar hand zet. De status die dat je geeft is een belangrijke reden voor jou om paard te rijden. Status kan ook op een andere manier een rol spelen. Als je veel geld hebt is de paardensport ideaal om dat te etaleren: investeer in dure paarden en een superdeluxe vrachtwagen.

2 Sociaal aspect

Je staat op een gezellige pensionstal, er is altijd wel wat te beleven. Of je vindt de sfeer op wedstrijden helemaal te gek. Je zou niet zonder kunnen. En om goed van die gezelligheid te kunnen genieten is zelf paardrijden wel zo handig.

3 Paardenliefde

Je vindt paarden niet gewoon leuk, nee je houdt echt van ze, ze zitten helemaal in je bloed. Je voelt je gelukkig in hun nabijheid. Lang op vakantie is niks voor jou, want dan word je gekweld door paardenheimwee.

4 Gewoonte

Je ouders reden paard, je broer en zus rijden, dan is het toch raar als jij iets anders gaat doen? Of misschien zit paardrijden al zolang in je systeem dat je niet zou weten wat je met je tijd moet doen als je zou stoppen.

5 Sport

Je bent gek op sport en wilt graag fit blijven. Je bezoekt regelmatig de sportschool en gaat het liefst op de fiets naar stal. Paardrijden en alles er omheen geeft je lekker beweging in de buitenlucht.

6 Geld verdienen

Andere mensen zitten saai op kantoor, jij werkt met paarden en daar hoort rijden bij. Of je bent goed in de handel en succesvol op wedstrijden. Dan heb je aan paardrijden een lucratieve hobby.

7 Uitdaging

Als je houdt van spannende dingen kunnen paarden daar uitstekend bij passen. Keihard galopperen of samengestelde wedstrijden zijn dan helemaal jouw ding. Of je vindt het een uitdaging om steeds weer met een jong paard beginnen.

8 Ontspanning

Paardrijden is voor jou vooral ontspanning. Het kan zijn dat je die zoekt in buitenrijden: een met de natuur zijn en even helemaal uitwaaien. Of je ontspant juist door aandachtig bezig te zijn met iets heel anders dan je dagelijkse beslommeringen.

9 Welzijn

Paardrijden helpt je gezond te blijven. Je merkt dat paardrijden je soepel en symmetrisch houdt. Of dat je door paard te rijden mentaal en emotioneel veel beter in balans blijft.

10 Ambitie

Je vindt het interessant om zover mogelijk te komen met je paard. Dat kan natuurlijk in wedstrijdverband, maar dat hoeft niet. Misschien is het wel jouw ambitie om bitloos dwars door een drukke stad te kunnen rijden.

Kortom: Bedenk eens waarom jij eigenlijk paardrijdt. Maak een top drie van jouw belangrijkste redenen. Het geeft je duidelijkheid en kan beslissingen makkelijker maken. Het zorgt er in ieder geval voor dat je niet meer met de mond vol tanden staat als iemand jou vraagt waarom je paardrijdt :-)

PS Ik kreeg veel reacties op dit artikel. In Met stip op 1: Paardenliefde lees je er meer over.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: