5 redenen om een logboek over paardrijden bij te houden

logboek-paardrijdenIk heb zo onderhand een hele stapel logboeken over paardrijden volgeschreven. De foto hiernaast is lang niet compleet, want ik heb ze ook nog een tijd in Excel bijgehouden. Dat vond ik uiteindelijk toch niet handig werken, dus ik ben weer overgestapt op het ouderwetse schrijfwerk.

Ik stimuleer klanten ook om zo’n paardenlogboek bij te houden. Maar waarom eigenlijk? Ik geef je 5 redenen:

Reden 1: Geheugensteuntje

Door je aha-momenten te noteren heb je iets om op terug te vallen. Soms gaat er tijdens je les of training iets heel goed. Waar kwam dat dan door? Wat deed je anders? Zoek een steekwoord dat je hielp om te bereiken wat je wilde.

Als je nu noteert wat je hielp, kun je het later makkelijker opnieuw gebruiken. Dat kan van onschatbare waarde zijn en je op moeilijke momenten net over een dood punt heen helpen.

Reden 2: Ontwikkeling volgen

Als je regelmatig in je paardenlogboek schrijft, kun je heel mooi de ontwikkeling van jou en je paard volgen. Je krijgt een prachtig overzicht, waarin je kunt teruglezen hoe je vooruitgaat. Dingen die je een half jaar geleden nog moeilijk vond, vind je nu vanzelfsprekend.

Dankzij een logboek kun je zien hoe je stapje voor stapje steeds dichter bij je doel komt.

Reden 3: Invloed van omstandigheden op je paard

Door een logboek krijg je meer inzicht wat de omstandigheden doen met je paard. Presteert hij beter met warm weer of juist als het koud of winderig is? Gaat je training ’s ochtends of ’s avonds lekkerder? Die info kun je prima gebruiken bij volgende trainingen, maar ook als je naar een wedstrijd gaat.

Reden 4: Naslagwerk

Je logboek is een prachtig naslagwerk over je eigen rijden en en de omgang met je paard. Maar je kunt nog meer noteren. Tijdens clinics, workshops of cursussen kan je vaak veel zinnigs opschrijven. Soms kijk je dat jaren later nog eens na en krijg je plotseling een idee om het ‘probleem’ dat je nu hebt op te lossen.

Of zoals ik laatst had: ik las in oude aantekeningen iets waarvan ik dacht: “Hé, daar kijk ik nu heel anders tegenaan.” Terwijl ik zeker wist dat ik dat toen echt het ei van Columbus ;-) vond. Zo zie je hoe je jezelf steeds verder ontwikkelt en andere denkbeelden krijgt.

Reden 5: Herinnering

Het leukste is misschien wel dat een logboek ook voor mooie herinneringen kan zorgen. Door een geslaagde wedstrijd of een fijne rit te beschrijven kun je hem later veel makkelijker in herinnering roepen. En nog eens heerlijk nagenieten!

Heb jij andere redenen om een logboek bij te houden? Laat ze horen.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: