[Video] Rij jij paard of kameel?

Veel ruiters vinden de stap een lastige gang. En stappen is ook best lastig. Je mist het zweefmoment van draf en galop en je kunt de stap ook nog eens makkelijk verprutsen ;-) Reden genoeg om te kijken hoe de correcte stap van een paard er ook al weer uitziet.

Een paard is geen kameel

Teveel prutsen aan de stap en je paard gaat als een kameel door de baan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eerst maar eens kijken hoe die kameel (volgens mij is het trouwens een dromedaris :-) ) stapt, dan weet je in ieder geval wat je níet wilt:

Een kameel is een telganger. Hij tilt voor- en achterbenen (bijna) gelijk op en zet ze (bijna) gelijk weer neer. Je kunt je voorstellen dat hij met iedere pas van links naar rechts beweegt. Hij waggelt heen en weer. Als je paard zo beweegt zit je niet erg stabiel.

Een paard stapt in viertakt

Gelukkig stapt een paard anders. In dit filmpje kun je duidelijk het verschil met de kameel zien. Vanaf 1:10 stapt het paard, de gekleurde beenbeschermers helpen je de benen te onderscheiden.

Verschillen met de kameel

Het paard stapt in viertakt. Als je meetelt met het optillen of neerzetten van de benen is dat duidelijk 1-2-3-4 en niet 1-2-poosje niks-3-4. Het paard stapt in een duidelijke vierkwartsmaat. Op de harde weg kun je ook prima horen of je paard in viertakt stapt.

Het achterbeen verdrijft het voorbeen. De kameel tilt voor- en achterbeen bijna gelijk op. Het paard tilt eerst het achterbeen op, net voor het neerzetten tilt hij het voorbeen op.

Voor- en achterbeen vormen een V. Net voor het paard zijn achterbeen neerzet vormen voor- en achterbeen een V. Dat is ook het korte moment dat alleen het rechter- of linkerbenenpaar aan de grond is (de laterale ondersteuning).

En verder

Heeft de stap een constant ritme. Bij de geautomatiseerde kameel is dat geen probleem, maar bij een echt dier wel een punt van aandacht. Bij het paard zie je op een gegeven moment dat het ritme versnelt. Hij moet wel, want de loopband versnelt.

Is de stap regelmatig. Het 1-2-3-4 is steeds hetzelfde, maar ook de paslengte hoort steeds hetzelfde te zijn. Een paard dat kort-lang stapt (steeds met een been een kortere pas lijkt te maken) is dus onregelmatig.

Kortom: Let eens extra op stappende paarden. Stappen ze echt correct of hebben ze iets kameligs ;-) ?

PS Een handig ezelsbruggetje om de beenzetting in stap te onthouden is trilatridi:

  • tripedale ondersteuning (drie benen aan de grond: rechtsvoor, linksachter, linksvoor)
  • laterale ondersteuning (linksachter, linksvoor aan de grond)
  • tripedale ondersteuning (linksachter, linksvoor, rechtsachter aan de grond)
  • diagonale ondersteuning (linksvoor, rechtsachter aan de grond)

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: