Zo wordt elk paard beter voor je been

paard niet voor beenDenk jij ook weleens: Als ik mijn paard beter voor het been had, zou paardrijden een stuk makkelijker zijn. Je zou minder hard hoeven werken, stiller kunnen zitten, sneller reactie krijgen en nog veel meer.

Troost je, je bent de enige niet die daar mee zit :-) Veel ruiters zouden hun paard beter voor het been willen hebben, maar ze vinden het lastig om dat voor elkaar te krijgen. Ik doe het meestal op de volgende manier, die werkt bijna altijd (ook bij paarden van klanten)*:

Stap 1 Randvoorwaarden

Zorg eerst dat aan de randvoorwaarden voldaan is om je paard goed op je been te laten reageren:

  • een fit paard
  • afwisselende training
  • passend harnachement
  • voldoende ontspanning in je paard
  • de juiste mindset bij jezelf (echt naar voren willen en durven rijden)
  • zit je paard niet in de weg

Stap 2 Duidelijke beenhulp, geef ruimte

Geef een kort en scherp beenhulpje met alleen je onderbeen. Je geeft even een duidelijk tikje met je onderbeen, meer niet. Kort en scherp werkt bij een paard dat slecht voor het been is veel beter dan een lang aanduwend iets.

Geef ruimte aan de voorkant. Zorg dat je paard ook kan reageren op je been. Dus geef voldoende ruimte aan de voorkant. In de auto geef je ook geen gas terwijl je de handrem aantrekt ;-)

Blijf verder stil zitten, beweeg niet onnodig mee. Vind je dat moeilijk? Oefen dan je beenhulp eens met een helper: geef je hulp terwijl iemand zijn hand tussen de paardenbuik en jouw been houdt. Laat je helper kijken of je echt stil blijft zitten. En vraag of hij je hulp duidelijk voelt.

Stap 3 100% tevreden?

Was dit echt 100% de reactie die je wou? Reageerde je paard flitsend op je been? Gefeliciteerd!

Was het flitsender dan je verwachtte? Geen probleem. Als je paard er in galop vandoor stoof bestraf je hem niet. Je wilde een reactie, je kreeg een reactie. Het was alleen een beetje te veel van het goede ;-)

Stap 4 Beloon onmiddellijk

Bij een goede reactie hoort natuurlijk een beloning. Meteen halthouden en een snoepje geven is nogal een gedoe ;-) Maar je stem werkt vaak prima. Als je paard steeds goed op je beenhulp reageert, kun je de stemhulp achterwege laten.

Stap 5 Kleinere hulpen

Ben je 100% tevreden over de reactie van je paard? Dan kun je geleidelijk je beenhulp lichter maken. Vergeet niet om je paard weer te belonen als ook dat lukt. Reageert je paard (tijdelijk) niet op kleinere hulpen, dan begin je weer met stap 2.

Het werkt niet!

Geeft je paard te weinig reactie op je been? Dat kan gebeuren, maar daar neem je geen genoegen mee.

Bedenk eerst of je stap 1 echt goed hebt. Zit je je paard echt niet in de weg? Wil je echt reactie? Is je paard voldoende ontspannen? Vraag eventueel iemand op de grond om met je mee te kijken.

Geef opnieuw de hulp uit stap 2, maar maak hem sterker. Krijg je nu wel de reactie die je wilt? Gefeliciteerd! Vergeet ook nu niet om te belonen.

Herhaal dan weer de lichte hulp uit stap 2. Je wilt dat je paard op lichte hulpen reageert, dus je blijft niet hangen in de sterkere hulp. Reageert je paard niet, dan geef je je hulp weer sterker. Maar steeds ga je tussendoor terug naar die lichte hulp, net zolang tot je paard daar ook op reageert.

Reageerde je paard nog niet op de sterkere hulp? Afhankelijk van je kracht kun je dan kiezen voor een nog sterkere hulp, of een hulpmiddel als een zweep erbij pakken. Als je echt alles verder goed hebt, reageert je paard dan gegarandeerd. Vergeet ook dan weer niet te belonen en herhaal weer met de lichte hulp uit stap 2.

Streef naar zo licht mogelijke hulpen en beloon je paard als hij daar op reageert. Blijf niet hangen in te sterke hulpen en neem geen genoegen met steeds zwaardere hulpmiddelen om je paard voorwaarts te houden.

*  Elk paard is anders, dus heel soms tref je er een waar deze manier niet voor werkt. In zo’n geval begin ik wel gewoon op deze manier en puzzel dan verder hoe ik het in dit bijzondere geval op kan lossen. Dat maatwerk maakt paardrijden en lesgeven extra leuk :-)

NB Lukt het toch niet je paard beter voor het been te krijgen? Zoek dan deskundige hulp. Misschien zie je zelf iets over het hoofd waardoor je paard slecht voor het been blijft.

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

Bewaren

Lees ook: