Een (winter)vakantie voor je paard laadt de accu weer op

winter wol en hansBrrrrr wat is het winters! Ik vind het drie keer niks: ik heb een pesthekel aan kou. Ik vind paarden, paardrijden en alles wat daarbij hoort in de winter veel minder leuk dan met lekker weer. En volgens mij ben ik niet de enige daarin :-)

Lang geleden hadden onze paarden elk jaar een winterstop. The Event Horse van Sheila Willcox was toen zo’n beetje mijn bijbel ;-) en daarin stond dat dat moest. Anders zou je paard voortijdig geblesseerd raken. Dat wilde ik niet en dus volgde ik braaf haar advies op: onze paarden kregen iedere winter vakantie.

Het leek ideaal: lekker de kou vermijden. In de praktijk viel het vies tegen. Zo gauw de kerstdagen voorbij waren begon het eindeloze stapwerk om weer op tijd fit te zijn voor het voorjaarsseizoen. En natuurlijk kwam de ergste kou altijd pas in januari, dus echt handig was die winterstop niet ;-)

Vakantie voor je paard

De timing uit die tijd was dus stom. Maar nog steeds vind ik een winterstop een heel slim plan. Een (korte) vakantie is in mijn ogen helemaal niet slecht voor een paard. Een paard komt mentaal en fysiek frisser terug en je kunt er blessures mee voorkomen.

Het negeren van rust of het onderschatten van het belang daarvan kan ernstige gevolgen hebben. Maar ja, ‘niets doen’ gaat soms tegen de natuur van een sporter of coach in.” – zwemcoach André Cats

Als vuistregel houden wij tegenwoordig 3 weken aan voor een vakantie. Volgens mij heb ik die termijn ooit een keer van Eric van Breda gehoord, maar daar kan ik mij in vergissen. Het is wel een beetje de ervaring die we hier hebben. Als de vakantie van je paard langer duurt dan 3 weken vakantie lever je snel conditie in.

Beter terug

Een paard dat fijn gaat voor zijn vakantie pak je na zo’n korte periode ook zo weer op. Dus eigenlijk win je er alleen maar mee:

  • Je paard heeft mentaal en fysiek even bij kunnen tanken.
  • Jij hebt tijd gehad voor andere dingen.
  • Jullie genieten na de vakantie samen meteen weer (extra) van paardrijden.

De winter is een ideale tijd voor zo’n korte vakantie voor je paard. Hier trainen we gewoon door tot het stevig begint te vriezen of sneeuwen. Dan begint de vakantie. En het komt maar zelden voor dat zo’n strenge vorstperiode langer dan 3 weken duurt.

Tips voor een geslaagde vakantie voor je paard

Heb je een belangrijke wedstrijd in de planning? Bedenk dan bijtijds wat je wilt en hoe je dat aan gaat pakken. Wil je hoe je dan ook starten met je paard? Dan is het misschien slim om je paard tijdelijk ergens anders te stallen, zodat je goed door kunt trainen. Halfslachtig door trainen en slecht voorbereid aan de start komen heb je niks aan.

Staat je paard volop in training maar wil je hem wel vakantie geven? Rij dan niet intensief door tot het echt niet meer gaat en zet je paard dan abrupt stil. Zorg dat je een paar dagen hebt om af te bouwen.

Juist in de vakantie is het belangrijk dat je paard genoeg vrije beweging krijgt. Op een pensionstal is dat soms lastig te regelen, maar doe eraan wat je kunt. Soms zijn alleen de paddocks onbegaanbaar maar de weilanden prima (let bij een gevoelig paard wel op de fructaanindex!). Vergeet ook niet om je paard bijtijds op sneeuwbeslag te laten zetten als hij ijzers heeft.

Pas het (kracht)voer aan. Je paard verbruikt minder energie en kan dus met minder krachtvoer toe. Meer ruwvoer en minder krachtvoer voorkomt ook verveling en krachtexplosies.

Kies bewust

Paardrijden kost veel tijd. Die tijd heb je nu ineens over. Bedenk eens wat je daarmee wilt doen:

  • Lekker lummelen. Als paardenmens gun je je daar vaak de tijd niet voor. Nu kun je eindeloos badderen of met een boekje op de bank.
  • Allerlei paardloze dingen doen waar je normaal niet aan toe komt. Ik kom zelf eindelijk aan meubels pimpen toe :-)
  • Juist ‘paardendingen’ doen. Paardenboeken lezen of -dvd’s kijken of werken aan je eigen mentale of fysieke ontwikkeling. Daarmee verbeter je jezelf tijdens je paardenvakantie. Dat komt je rijden en je paard ten goede.

Het maakt niet uit waar je voor kiest, wel of geen wintervakantie voor je paard. Als je het maar bewust doet. Bedenk hoe die wintervakantie eruit ziet en wat je zelf met je vrije tijd gaat doen. Ik ben benieuwd hoe jij dat aanpakt.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: