Versnel je reactie – Verbeter je rijden

specht

Bo spot een specht in de hoek van de bak. Ieeek, eng!

Drie tellen later hapt haar ruiter in het zand. Verwezen kijkt ze om zich heen: zo zit je erop en zo lig je ernaast :-(

Jolinde geeft been, maar er gebeurt bijna niks. Geen haast, denkt haar paard en stap rustig door.

Na een poosje geeft Jolinde meer been. Haar paard reageert een beetje meer. Een beetje maar en het duurt wel heeeel lang.

Twee totaal verschillende paarden: een hele snelle en een trage trapzak ;-) Maar één ding hebben ze gemeen: hun ruiter reageert te traag.

Verbeter je paardrijden door je reactiesnelheid te vergroten

Gelukkig kun je reactiesnelheid heel simpel trainen. Je hebt er geeneens een paard voor nodig. Ik geef je hier tips en filmpjes om zelf mee aan de slag te gaan. Experimenteer er eens mee, want sneller reageren kan echt je paardrijden enorm verbeteren.

Een schrikkerig paard en een tv :-)

Als je een schrikkerig paard hebt moet je deze oefening beslist doen. Vaak span je namelijk wel aan als je paard schrikt, maar duurt het even voor je weer ontspannen bent.

Snel ontspannen kun je leren tijdens tv kijken. Zo gauw een commercial in beeld komt, span je heel snel aan en laat meteen weer los. Echt in een split second. Het helpt enorm als je dat traint. In dit filmpje wordt het precies uitgelegd:

Train online

Zittend thuis kun je nog meer trainen: met online trainingen of spelletjes die je reactiesnelheid vergroten. Bijvoorbeeld dit simpele spelletje waar je meteen sneller door reageert. Of doe de oefeningen van Brain HQ (even gratis aanmelden) voor een sneller en scherper brein.

Vallende dingen

Laat een propje papier vallen en vang het weer op. De eerste keer mislukt dat misschien, maar je hebt het zo onder de knie. Dan gebruik je moeilijker dingen: een bal, je telefoon of een glas water als je durft :-)

Vraag dan iemand voor je te staan met in elke hand een tennisbal. Een van beide ballen laat hij vallen. Jij moet die voor de tweede stuiter zien te pakken.

Parcours voor jezelf

Maak een parcoursje voor jezelf. Plaats pionnen of emmers (de sterretjes in het schetsje hieronder) op een afstand van 5 tot 10 meter. Daar ren je omheen, in dit geval dus linksom. Je kunt dan meteen doorrennen voor een rondje rechtsom, maar ook eerst je tijd (laten) meten. Dan kun je linksom en rechtsom vergelijken.

reactiesnelheid paardrijden vergroten

Ren het parcoursje ook eens met aanwijzingen. Laat iemand bijvoorbeeld steeds links of rechts roepen net voor de volgende pion. Of nummer de pionnen en ren ook schuine lijntjes.

Reactiebal

Gebruik een reactiebal. Hartstikke leuk om te doen, alleen of met zijn tweeën. Ik raad je wel aan om er buiten mee te spelen :-) Ik kreeg er een voor Sinterklaas en testte hem meteen even binnen. Nou, dat was geen succes: een hysterische hond en rinkelend servies :-(

Heb je geen zin om meteen zo’n ding te kopen? Je schijnt ze ook zelf te kunnen maken (lijkt mij nog een heel gedoe):

Ik ben benieuwd hoe deze tips werken voor jou. Laat het weten, ook als je aanvullingen hebt. Of als je zelf zo’n reactiebal gemaakt hebt :-)

© Albertine ’t Hoen foto Michele Lamberti

Lees ook: