Een fout met paardrijden? Gebruik de 1-2-3 regel

Oh en als er tijd over is moet je ook even naar de contragalop kijken.” Annemiek heeft net opgesomd waar ze vandaag in de les mee aan de slag wil. Het is een flinke lijst, dus of we aan alles toekomen? We zullen zien…

Annemiek’s paard werkt lekker mee. Hij heeft echt zijn dag en gaat hartstikke fijn. Voor we het weten zijn Annemiek’s doelen voor vandaag bereikt, dus hebben we tijd over voor de contragalop. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen, want volgens Annemiek gaat de contra echt super op het moment.

Ik beperk me eerst even tot observeren. Ik wil graag zien hoe de contragalop gaat en welke verbeterpunten er zijn.

En dan gebeurt het... Er komt helemaal geen contragalop! Annemiek’s paard valt in draf en ze krijgt hem zo snel niet weer in galop. Voor ik het weet doet ze een nieuwe poging en ook die mislukt.

Help! Een fout

Annemiek is in zak en as: “Hoe kan dat nou, hij ging zo lekker en van de week ging de contra ook hartstikke goed. Ik doe iets helemaal fout, ik geef vast een verkeerde hulp of zo.”

Misschien komt het verhaal van Annemiek je bekend voor. Je bent heerlijk aan het rijden en ineens lukt iets niet. Een oefening gaat niet zoals jij wilt of je paard ziet ineens bakkabouters.

Je kunt daar natuurlijk meteen een vreselijke toestand van maken. Je kunt na de eerste fout meteen boos worden op jezelf of op je paard. Of je kunt alles helemaal gaan ontrafelen: “misschien vroeg ik toch iets teveel stelling” of  “die graspol was er gister nog niet”.

Daar schiet je niet zoveel mee op.

“Iemand die nooit een fout heeft gemaakt, heeft nooit iets nieuws geprobeerd.” – Albert Einstein

Je maakt zelden fouten bij iets wat jij en je paard al perfect beheersen. Als je nieuwe dingen gaat uitproberen hoort fouten maken er gewoon bij. Annemiek’s paard kan nog maar pas contragalop. Geen wonder dat het dan een keer fout gaat. Dat mag!

Moet je het dan keer op keer fout doen? Nee, zeker niet. Door het steeds fout te doen leer je een verkeerd patroon en wordt het uiteindelijk heel moeilijk om het nog goed te doen.

De 1-2-3 regel

De 1-2-3 regel kan je helpen om makkelijker met fouten om te gaan. Als iets 1 keer gebeurt is dat toeval, het kan gebeuren. Gebeurt hetzelfde een tweede keer, dan begint het op te vallen. En gebeurt het een derde keer, dan heb je een patroon te pakken.

De eerste fout is dus absoluut geen ramp. Daarna ga je terug naar je basis. Je zorgt dat je paard weer ontspannen is en goed aan de hulpen staat. Dan pas doe je de oefening opnieuw: gewoon lekker onbevangen en ervan overtuigd dat het nu goed gaat.

Meestal gaat het de tweede keer wel goed. Die ene fout was gewoon een vergissing. Niks om je druk over te maken, boos over te worden of helemaal te gaan ontrafelen.

Doe een stapje terug

Gaat het de tweede keer toch niet goed? Niks aan de hand! Vergeet dat het niet goed ging en ga gewoon terug naar de basis. Doe de oefening dan opnieuw, maar minder moeilijk. Rijd bijvoorbeeld een minder scherpe wending in de contragalop of ga wat minder dicht langs de bakkabouters.

Vrijwel altijd gaat het de derde keer wel goed. Hou het dan eerst een simpel en zorg dat het een paar keer goed gaat. Daarna kun je eventueel de moeilijkheidsgraad weer langzaam opvoeren. Maar niks hoeft hè. Je kunt het ook gewoon een keer makkelijk houden. Blijf voelen wat vandaag mogelijk is voor je paard en doe niet wat je ego (of een omstander) vindt dat ‘moet’.

Gaat het bij jou de derde keer toch weer mis? Kan gebeuren. Oefen dan vooral niet eindeloos door. Daarmee versterk je het patroon en dat maakt het moeilijker te corrigeren.

Stop voor vandaag dus met je mislukte oefening en vergeet hem even helemaal. Ga iets anders doen of stap ontspannen uit. Misschien hebben jullie simpelweg je dag niet. Dat kan gebeuren.

Begin een andere dag met een schone lei en doe de oefening gewoon opnieuw. Goede kans dat het dan wel lukt. Blijft het toch moeilijk, dan wordt het misschien tijd om deskundige hulp te zoeken.

Kortom: Maak je niet druk om een fout. Ze horen gewoon bij het leerproces van jou en je paard.

PS Annemiek en ik bespraken tussendoor even wat er gebeurde (en dat het geen ramp is ;-) ). De derde keer reed ze een makkelijker lijn en had ze geen enkel probleem met de contragalop. De scherpere wendingen in de contra hebben zij en haar paard inmiddels ook onder de knie.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: