Hoe krijgt je paard meer impuls?

Impulsverlies of: Te weinig impuls. Het staat misschien ook weleens op jouw dressuurprotocol. Of iemand zegt dat je paard meer impuls moet hebben. Maar wat is impuls eigenlijk? En hoe verbeter je de impuls?

Impuls is wat anders dan snelheid. Een kikker gaat helemaal niet hard, maar wel met veel impuls. Alle energie zit verzameld in de achterpoten. Iedere sprong spat die energie eraf.

Impuls zonder paard

Experimenteer zelf eens met impuls zonder dat je op je paard zit. Speel zelf eens voor kikker en spring erop los :-) Als je een (mini)trampoline hebt is het extra leuk, maar gewoon op de grond kan ook.

Maak grote en minder grote sprongen. Meer omhoog of juist meer naar voren. Sneller en langzamer. Voel hoeveel gebundelde kracht er in je achterpoten ;-) zit. En voel hoe onwijs veel energie dat kost.

Hou het impulsidee van de kikker eens vast als je paardrijdt. Natuurlijk wil je niet dat je paard als een kikker gaat. Op twee achterbenen door een dressuurbaan springend is niet echt handig ;-) Maar zelf kun je in het lichtrijden kun je prima voor kikker spelen.

Wat is impuls

Zelf leerde ik ooit: impuls is door de ruiter opgewekte en gecontroleerde energie van het paard. En dan kwam er nog een heel riedel achteraan :-) Je kon er vergif op innemen dat je op een examen een vraag erover kreeg.

“Impulsion results from the horse’s frame of mind – a desire to carry himself forward.” – Arthur Kottas-Heldenberg

Kottas zegt het veel mooier vind ik: impuls is het verlangen van het paard om zichzelf voorwaarts te dragen. Maar hoe zorg je er als ruiter voor dat het paard dat verlangen heeft? Dat hij met impuls gaat?

impuls slang

Impuls als een waterslang

Ik vergelijk impuls vaak met een waterslang. Zie die slang als een plaatje voor de energie van je paard. Bij de achtervoeten van je paard staat de kraan open. Het water stroomt door de slang helemaal door naar voren.

Zo wil je dat met de impuls in je paard ook. In een mooie opwaartse boog gaat die energie naar voren en komt bij het bit jouw hand tegen.

In de praktijk gaat het vaak anders. Waar gaat het dan mis met impuls? Ik noem hier drie veel voorkomende oorzaken, maar er zijn er natuurlijk veel meer:

1. Niet voor het been

Als de kraan te weinig open staat komt er niet genoeg water in de slang. Dan stroomt er niks door naar de voorkant. Met impuls is dat net zo. Je hebt energie van achter uit nodig. Zorg er dus voor dat je paard voor het been is en je paard ‘drang naar voren’ heeft.

2. De ruiter blokkeert het paard

Als de slang halverwege een beetje dicht zit, loopt het water niet lekker door naar voren. Met impuls is dat niet anders. Veel ruiters gaan wat achterover zitten als ze meer impuls willen. Maar daardoor blokkeren ze juist de rug van het paard. Let erop dat je niet voor- of achterover zit, maar zuiver rechtop.

3. Het paard gaat scheef

Als er een gat in de slang zit, loopt het water daardoor weg. Dat is zonde van het water dat er bij de kraan ingaat. Met je paard is dat niet anders. Als je paard bijvoorbeeld over de buitenschouder wegloopt lekt daar als het ware de energie eruit. Zorg er dus voor dat je paard recht is voor je er meer energie in stopt.

Kortom: Heeft je paard te weinig impuls, vraag je dan eerst af wat de reden daarvan is. Dan kun je er gericht iets aan doen. Kom je er zelf niet uit, vraag dan je instructeur om hulp.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lees ook: