7 redenen waarom een paard niet voor het been is

In een eerder artikel schreef ik waarom je paard goed voor het been moet zijn. Het logische vervolg daarop leek mij een soort handleiding om je paard beter voor je been te krijgen. Maar terwijl ik daarmee aan het schrijven was bedacht ik me dat ik dan een stap oversla.

Want hoe komt het eigenlijk dat een paard niet voor het been is? Ik heb 7 redenen voor je verzameld. Als jij er meer weet, hoor ik ze graag van je.

Reden 1: Het paard is niet fit om te berijden

Een paard dat niet fit is, zal ook weinig zin hebben om te trainen en dus slecht voor het been zijn. Dat niet fit zijn kan van alles zijn: verkouden, een zere rug, tanden of benen. Maar ook te weinig of juist te veel voer (te dik!) kunnen ervoor zorgen dat een paard niet fit is om te werken.

Reden 2: De training van het paard is saai

Iedere dag hetzelfde doen is dodelijk voor een paard. Een paard dat dagelijks anderhalf uur in een binnenbak dezelfde oefeningen moet doen stompt af. Dan wordt zelfs het meest looplustige paard slecht voor het been.

Reden 3: Het harnachement van het paard past slecht

Een sporter heeft passende spullen nodig. Dus een paard heeft recht op een goed passend zadel en hoofdstel en een bit (of bitloos) dat bij hem past. Heeft hij dat niet, dan kan dat ervoor zorgen dat hij minder goed voor het been is.

Reden 4: Het paard is onvoldoende ontspannen

Een paard dat niet ontspannen is, zal vaak slechter voor het been zijn. Een paard dat zich strak houdt, zal vaak blokkeren op het moment dat je een beenhulp geeft.

Reden 5: De ruiter durft niet echt naar voren te rijden

Sommige ruiters vinden het stiekem doodeng als hun paard wel scherp op hun been reageert. Dan ben je misschien zo maar even de controle kwijt. Of dan ga je veel harder dan eigenlijk de bedoeling is en dat is best spannend.

Lang geleden leste ik bij Eddy de Wolff van Westerrode. Van hem hoorde ik dat veel ruiters dressuur gaan rijden omdat ze springen doodeng vinden. Die ruiters durven in een dressuurbaan met hekjes dus nooit voluit te gaan, omdat ze bang zijn dat hun paard over het hekje zal springen. (Ik vond zelf in die tijd springen en crossen helemaal te gek, dus kon me er niks bij voorstellen :-) )

Reden 6: De ruiter zit slecht op zijn paard

Een ruiter die slecht op zijn paard zit, maakt het dat paard wel erg moeilijk om goed voor het been te zijn. Een ruiter die altijd een beetje hangt aan de teugels zal het moeilijk vinden om het paard aan de voorkant ‘lucht’ te geven. En voor een ruiter die klemt met zijn onderbeen wordt het erg moeilijk om daar ook nog een duidelijke beenhulp mee te geven. Ook kleinere ‘zitdingen’ kunnen soms van grote invloed zijn op het voor het been zijn.

“Dat is bijzonder: ik rij een beetje anders licht en ineens loopt hij wel vanzelf door in draf.” – Suzan

Reden 7: De ruiter geeft onduidelijke signalen

Een ruiter die ‘maar wat doet’, krijgt een paard dat ook maar wat doet. Als de ruiter niet zeker weet dat hij voorwaarts wil, wordt dat voor het paard moeilijk te begrijpen. En een ruiter die steeds maar zit te bewegen (‘drijven’) met zijn benen is ook niet echt duidelijk voor een paard.

Herken je iets?

Herken je een van deze redenen (bij jezelf of bij anderen)? Of weet je nog een andere reden waarom een paard niet voor het been is? Ik hoor het graag van je.

Via de mail kreeg ik een mooie aanvulling van Carin:

Reden 8: Het paard heeft het nooit geleerd

Het paard heeft nooit geleerd om goed voor het been te zijn. En daar bedoel ik mee dat we te weinig belonen wanneer een paard iets positiefs doet. Een positieve bekrachtiger werkt sterker dan een negatieve bekrachtiger (slaan of schoppen!). Beloon jonge paarden dus vooral wanneer ze op kleine hulpen voorwaarts gaan.

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

Lees ook: