Even niet paardrijden? Wat doe je dan wel?

paard in de sneeuwJe was net zo lekker bezig met je paard en dan ineens… slaat het weer om*. Waar ooit je buitenbak was ligt nu een binnenzee waarin je onmogelijk kunt trainen. Of Koning Winter komt plotseling langs en gooit met veel te veel sneeuw. Dat is geen weer om met een trailer naar de les te gaan.

Wat kun je dan wel? Hoe hou je het dan toch leuk voor jou en je paard? Natuurlijk kun je gaan zitten kniezen om alles wat ineens niet kan. Lekker boos worden op iedereen die dit waardeloze weer besteld heeft. Maar dat is zonde, er kunnen immers zoveel dingen nog wel.

Dingen waar je anders misschien helemaal geen tijd voor hebt en die hartstikke leuk kunnen zijn om met je paard te doen. Ik heb een paar van die dingen op een rijtje gezet voor je.

Eerder geleerd

Doe iets wat je ooit geleerd hebt. Misschien heb jij jaren geleden je paard leren masseren of heb je weleens een TTEAM cursus gevolgd. Maar meestal heb je het veel te druk met andere dingen om dat geleerde in de praktijk te brengen.

Nu heb je de kans. Pak je cursusmap erbij of zoek even wat info op internet en ga aan de slag. Wees niet te bang dat je iets fout doet, negen van de tien keer schiet het geleerde je zo weer te binnen als je eenmaal bezig bent.

Korte vakantie

Geef je paard een poosje vrijaf. Van een korte vakantieperiode wordt geen paard slechter. Als die vakantie niet langer dan een week of drie duurt, heb je weinig terugval in conditie. En je paard is helemaal fris en fruitig als hij weer aan de slag kan.

Benut die vakantie van je paard. Je hebt nu ineens extra tijd voor andere dingen: opruimen, klussen in huis, meer studeren of werken en eindelijk eens bij die kennis gaan koffiedrinken. Of gewoon eens heerlijk niksen en lummelen.

Leer iets nieuws

Dit is de tijd om eindelijk al die paardenboeken te lezen en instructie dvd’s te kijken. Zo doe je in die stille tijd toch nog iets paardigs ;-). Kun je het geleerde niet meteen te paard in praktijk brengen? Geen nood, dan visualiseer je het gewoon.

paard dingen leren met clickerNu heb je ook tijd om iets nieuws te leren. Zelf startte ik jaren geleden in de winter met clickeren. Mijn paard vond het helemaal te gek. Voor de vorst voorbij was, had ze een heel repertoire aan kunstjes. Clickeren is leuk, maar ook echt iets waar je bij het rijden gemak van hebt. Op de site van Inge Teblick staat er heel veel over te lezen en leren.

Observeer je paard

Misschien ben jij ook zo’n doener. Zo gauw je bij je paard komt moet er van alles gebeuren. Dat hoeft nooit, maar nu al helemaal niet.

Ga gewoon eens bij je paard in een hoekje van de stal zitten en kijk wat hij doet (hou wel je eigen veiligheid in de gaten!). Komt hij naar je toe of doet hij net of je niet bestaat? Is hij opdringerig of juist heel bescheiden? Welk onderdeel van je vindt hij het meest interessant? Hoe lang blijf je interessant voor hem?

Zoek speelgoed

Speelballen voor paarden worden goed verkocht, maar sommige paarden vinden er gewoon geen bal aan. Zoek dan naar iets wat je paard wel leuk vindt: een ander soort bal, een autoband, een speciekuip of een puntmuts (pylon) bijvoorbeeld. Hier vinden ze een grote lap helemaal het einde om mee te spelen.

Laat gewoon je creativiteit gaan en kijk wat je paard met vreemde voorwerpen doet. Let wel op dat hij zich niet vervelend kan blesseren aan zijn speelgoed. Kinderfietsjes en kruiwagens zijn dus minder geschikt ;-), maar ook met puntmutsen kunnen paarden elkaar lelijk bezeren. Hou dus toezicht als je paard met iets aan het spelen is.

Maak een wandeling

Als je veilig een wandeling met je paard kunt maken is dat hartstikke gezellig. Geheid dat je flauw commentaar krijgt: “Een paard is om op te gaan zitten”, maar ook pure interesse: “Waarom wandel je met je paard?” Dat zorgt voor hele andere gesprekken met voorbijgangers dan wanneer je te paard langskomt.

Uitdaging aan de hand

paard in tteam labyrintMet een klein stukje vlakke ruimte en een handvol balken kun je een prachtig parcoursje maken. Leg bijvoorbeeld een labyrint neer en leid je paard daar doorheen.

Of leg een rij balken op willekeurige afstanden en laat je paard daar overheen stappen. Verhoog de moeilijkheidsgraad door de balken om en om aan een kant hoger te leggen. Of maak een ster van balken die je in het midden hoger legt.

Wees blij met vies weer ;-)

Alles bij elkaar zou je bijna blij worden van vies weer. Dan kun je eens iets heel anders met je paard doen.

* Ik neem hier het weer als voorbeeld, maar sommige tips zijn ook heel handig als je door een blessure van jezelf of van je paard even niet kunt rijden.

NB Dat je je paard terugzet in krachtvoer als hij even minder traint en eventueel extra ruwvoer geeft vind ik vanzelfsprekend. Net als iedere dag voldoende vrije beweging, weer of geen weer.

© Albertine ’t Hoen illustraties: Selma

Lees ook: