Waarom je paard goed voor het been moet zijn

Suzan heeft het even helemaal gehad met paardrijden. “Ik word er gewoon zo moe van. Ik werk me suf en mijn paard wordt steeds minder voorwaarts. Volgens mij voelt hij niet eens dat ik iets doe.” Iedere keer komt Suzan nat bezweet en met een dik rood hoofd van haar paard. Poeh, dat was weer sporten…

Haar paard houdt niet zo van sporten, dus die heeft zich niet zo druk gemaakt. Hij heeft nog meer dan genoeg energie voor andere dingen. Zo meteen gaat hij zich eens lekker uitleven met zijn vrienden in de paddock.

Suzan en haar paard zijn de enige niet. Heel wat ruiters tobben met hetzelfde probleem. Hun paard is onvoldoende voor het been*. Een beenhulp betekent voor hun paard niet voorwaarts, maar “Mwah, ik zal er eens over denken”.

Zo’n paard is net een slapende hond

Even een zijstapje. Stel je eens een hond voor die lekker bij de warme kachel ligt te slapen. De wind raast om het huis en het regent pijpenstelen. Kortom het is hondenweer ;-) en Hond heeft absoluut geen zin om nu op te staan en naar buiten te gaan.

Tja, wat nu? Ga je met een lijn zonder Hond naar buiten? Ga je vruchteloos wat sjorren en trekken aan Hond? Of zak je zelf terug op de bank en neem je voor lief dat Hond je vannacht wakker jankt omdat hij nu wel naar buiten moet?

Of spreek je jezelf en Hond even stevig toe? “Niet zeuren, gewoon naar buiten, het is maar voor even.” Hond en jij lopen snel een klein rondje en daarna voelt het huis extra behaaglijk. Missie geslaagd!

De kans is groot dat je voor de laatste optie kiest (en dat Hond daar ook de voorkeur aan geeft ;-) ) Logisch, want eindeloos zeuren of Hond alsjeblieft naar buiten wil vreet tijd en energie en daar heb je helemaal geen zin in. En ’s nachts je bed uit moeten voor een jankende Hond is ook niet aanlokkelijk.

4 Redenen waarom je paard voor je been moet zijn

Terug naar paardrijden. Waarom zou je dan eigenlijk net zo moeten doen als met de slapende hond? Tenslotte hoef je er voor dat paard ’s nachts niet uit, dus waarom is het eigenlijk zo erg als je paard niet voor je been is? Daar zijn heel veel redenen voor, waarvan ik er je 4 geef.

Reden 1: Je moet zelf veel te hard werken

Je moet zelf ontzettend hard werken om je paard voorwaarts te houden en daar word je hartstikke moe van. Het harde werken maakt het ook moeilijk om mooi op je paard te blijven zitten. Je krijgt balansproblemen en je voeten zwabberen onder je.

Reden 2: Je paard went eraan

Je paard wordt steeds slechter voor je been en dus moet je steeds harder werken om nog tot een beetje resultaat te komen. Misschien zoek je je toevlucht tot steeds scherpere hulpmiddelen. Jammer genoeg werkt dat maar tijdelijk, want ook aan dat scherpere hulpmiddel went je paard in no-time.

Reden 3: Je paard wordt onvoldoende getraind

Hij hoeft niet echt aan het werk en je kunt hem onmogelijk correct van achteren naar voren rijden. En het beroerdste is nog wel dat jij doodop bent na de training en je paard er bijstaat of hij niks gedaan heeft.

Reden 4: Je paard bepaalt de agenda

Hij valt zomaar door je been heen en wil daardoor niet langs enge dingen. Je paard gaat niet voorwaartser dan hij wil en doet dus eigenlijk waar hij zin in heeft. Vergelijk het met de hond die lekker doorslaapt.

In dit artikel lees je hoe je paard beter voor je been wordt. Maar vaak helpt het denken aan de slapende hond die echt even naar buiten moet al. Dat zorgt voor een andere mindset bij jou en meteen een paard dat beter voor je been wordt.

* Ik noem het meestal ‘voor het been’ zijn. ‘Aan het been’ wordt ook vaak gezegd, maar dat voelt voor mij zo plakkerig ;-) Het gaat erom dat je paard scherp op je beenhulp reageert, dat je het gevoel hebt dat je paard voor je hebt en dat de motor achterin lekker werkt.

© Albertine ’t Hoen

Lees ook: