Mijn 3 favorieten voor fit paardrijden

hoelahoep
Oké, ik beken. Ik had een hekel aan sport. Toen ik klein was vond ik bewegen echt helemaal niks. Wandelen en fietsen: mij niet gezien! Ik ging liever in de bolderkar of achterop.

Ik vond klimmen wel hartstikke leuk. Helaas was ik daar niet zo goed in. En dus viel ik regelmatig uit bomen en van koeien :-(

Ik heb heel wat sporten geprobeerd. Ik kwam bevroren thuis uit het onverwarmde zwembad. Overleefde ternauwernood het maken van een vogelnestje in de ringen en maakte gelukkig geen slachtoffers met boogschieten en darten. Al die sporten waren stom!

Paardrijden is leuk

Maar toen… kwam paardrijden. En meteen de allereerste keer was ik helemaal verkocht! Dit was echt geweldig.

Ik was er niet heel goed in, maar ik vond het hartstikke leuk. Echt onwijs! Alles rond paarden en paardrijden vond ik super: rijden, verzorgen en zelfs uitmesten. Als ik maar in de buurt van paarden was. Vallen kon me niks schelen, ik stond weer op en ging verder. Dat had ik met die bomen wel geleerd :-)

Geloof het of niet, maar door het paardrijden kwam ik steeds meer in beweging. Logisch natuurlijk: een paard komt niet vanzelf uit de wei. En mest wandelt niet spontaan naar de mesthoop.

Steeds fitter

Maar daar bleef het niet bij. Ik kreeg de smaak van eventing te pakken. Daar heb je zelf veel conditie voor nodig. Dus ging ik als een bezetene touwtje springen en deed nog veel meer om op alle punten fit te worden. Paardrijden heeft van mij een sportliefhebber gemaakt :-)

Nog steeds vind ik allerlei programma’s om fitter te worden razend interessant. Maar heel eerlijk: het schiet er weleens bij in. En ik heb wat beperkingen, dus het is lastiger fit blijven dan in de touwtjespringtijd.

Ik heb wel hele riedel met allerlei oefeningen die ik kan doen. Maar ik heb daar niet altijd zin in. Voor dat soort momenten heb ik drie favorieten om lekker in beweging te komen:

  • hoepel
  • smovey
  • minitrampoline

Hoepel


Hoepelen is mijn topfavoriet. Dat is goed voor je core stability, souplesse en uithoudingsvermogen. Ik begon met hoepelen toen ik ook flexchair training deed. Daarmee ging ik ineens zo vooruit, dat mijn fysiotherapeut ook spontaan aan het hoepelen sloeg :-)

Regelmatig hoepelen kan enorm verschil maken met paardrijden. Het grote voordeel vind ik dat je er iets anders bij kunt doen. Ik kan prima onderhand tv kijken of lezen tijdens het hoepelen.

In het begin is het soms lastig om de hoepelslag te pakken te krijgen en word je vooral fit van iedere keer dan ding weer oprapen :-) Maar heus, met wat oefening lukt het iedereen. Zelfs mij!

Bij webwinkels zijn hoepels in alle soorten, maten, kleuren en vooral gewichten te koop. Neem in het begin een lichtere hoepel en liefst een met een schuimlaagje. Dan word je minder bont en blauw ;-) Ik begon met deze hoepel.

Smovey

Smoveys vind ik echt geweldig. Die doen heel veel voor je uithoudingsvermogen en je schouderpartij. Veel ruiters hebben snel hun schouders vastzitten, dus dan komen smoveys uitstekend van pas.

Smoveys zijn ook handig om conditie te houden als je been geblesseerd is. Je kunt het nl. ook zittend doen. In het filmpje zie je niet alleen oefeningen, maar ook hoe een smovey in elkaar zit.

Smoveys zijn nog niet zo bekend in Nederland, een smoveyset is er maar in één uitvoering en voor een (hoge) prijs. Bestellen is best lastig, volgens mij is de webwinkel van Vitale Veerkracht het handigste. Wil je ze eerst een keer uitproberen? Vraag me er dan naar.

Minitrampoline

Een minitrampoline gebruik ik al heel lang. Die is goed voor je uithoudingsvermogen en beenspieren. Handig als vervanger van hardlopen bijvoorbeeld. Je kunt nog veel meer trainen op de minitrampoline, zie het filmpje bijvoorbeeld.

Een minitrampoline is ook top om allerlei paardendingen na te bootsen. Stap, draf en galop gaat nog, maar om zelf wissels of passage te doen… Dvd’tje met kür kijken en zelf na-apen :-) Zwaar hoor!

Minitrampolines zijn overal verkrijgbaar. Zorg wel voor voldoende draagvermogen en een stevige constructie. Ik heb ongeveer deze minitrampoline.

Uitproberen

Wil je mijn favorieten uitproberen? Laat het me weten. Je mag hier zo mijn hoepels, smoveys, minitrampolines en nog veel meer testen. Spaart je een hoop miskopen :-)

© Albertine ‘t Hoen foto: Vicky Burton

Lees ook: