“Hoe vaak moet ik nu trainen per week?” Vorige week kreeg ik die vraag weer eens. Daar kan je geen standaard antwoord op geven. Hoe vaak je traint hangt van zoveel dingen af. Wat je doel is bijvoorbeeld. Daarover las ik een interessant artikel van Dieke de Jong die op een bijzondere manier gitaarles geeft.
Paardrijden en gitaarspelen zijn nogal verschillende dingen ;-) Maar toch zijn er overeenkomsten. Daarom deel ik Diekes verhaal hier met je, met een vertaling naar paardrijden.
“Je moet nu wel elke dag oefenen.” Dat is vaak het eerste wat ouders tegen hun kinderen zeggen (en wat volwassenen tegen zichzelf zeggen) bij het nemen van muziekles.
Daar zit wat in: om vooruit te gaan en bepaalde technieken onder de knie te krijgen is vijf tot zes keer per week oefenen noodzakelijk. En wanneer je iets wil beheersen wordt het ook leuker om te doen wat als gevolg heeft dat je meer gaat oefenen.
Veel ruiters met een eigen paard vinden dat ze echt elke dag moeten trainen. Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden.
Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt. Bij een paard is dat anders, je kunt er niet na een week niks doen ineens heel fanatiek mee gaan rijden. Maar elke dag hard trainen en oefenen gewoon omdat het zo hoort en niet omdat je het echt wilt? Daar word je volgens mij niet blij van.
Voor jezelf en jouw plezier
Er is ook een andere kant. Je doel hoeft niet te zijn dat je alsmaar vooruitgaat in een hoog tempo. Muziekles kan ook als doel hebben: iets dat je echt alleen voor jezelf en je plezier doet. Elke dwang van buiten kan dit stukmaken.
Muziek heeft in zijn aard een diepere emotionele, soms zelfs spirituele betekenis. Zoals een leerling zei: “Na een les voel ik me helemaal fris en ontspannen, daar doe ik het voor. Ik wil niet op een podium te staan, en heb geen tijd om elke dag te oefenen.”
Dit doel heeft voor mij dezelfde waarde als vooruit willen en goed worden op je gitaar of ander instrument. Als jij muziek speelt om wat muziek met je doet, zonder doel om heel goed te worden, dan zitten er misschien in je hoofd nog wel aannames die het plezier in je lessen vergallen.
Ook paardrijden kan er voor zorgen dat je heerlijk ontspant. Een moment voor jezelf. Voor veel mensen zitten er emotionele en soms zelfs spirituele kanten aan paardrijden en de omgang met paarden.
Het is geweldig als je echt kunt genieten van paardrijden. Iets dat je echt voor jezelf en jouw plezier doet. Dat kan (net als met gitaarspelen) ook een doel zijn.
Tips om zonder schuldgevoel naar les te gaan
Je hoeft je van mij niet rot te voelen als je niet geoefend hebt. Om van je schuldgevoel dat je niet geoefend hebt af te komen en blij naar je les te kunnen gaan de volgende tips:
Oefen niet als je je gedwongen voelt. Dwang is dodelijk voor je creativiteit en muzikale openheid. Daarnaast heb je kans op een te gespannen speltechniek waardoor je, ondanks je inspanningen, geen steek vooruit gaat. Dubbele pech dus.
Alleen als je erg graag wil, ga je spelen op je gitaar. Je doel ligt bij jezelf, en niet bij iemand anders. Door af te gaan op je innerlijke wens, ontwikkel je een antenne voor wat bij jezelf past, en wat je goed doet.
Als je speelt, zorg dan voor plezier en ontspanning en stop bij stress meteen. Gun jezelf een zinvolle en inspirerende tijd. Soms lukt dat maar even, en steekt na korte tijd de spanning weer de kop op. Stop dan en zorg ervoor dat je met plezier gaat/ blijft denken over je instrument. Druk hoort daar niet bij.
Neem een lesperiode die voor jou te overzien is (bijvoorbeeld eens per zes weken) en evalueer daarna of het voor jou de investering waard is. Is dat zo, dan is het fijn en motiverend om door te gaan. Zo niet, dan kun je stoppen en iets anders gaan doen.
Deze tips hoef ik niet eens te vertalen naar paardrijden. De meesten kun je zo toepassen. Alleen de laatste tip ligt ligt bij paardrijden iets anders. Soms merk ik dat mensen het juist moeilijk vinden om in hun eentje plezier en ontspanning in hun rijden te vinden. Een passende instructeur kan je daarbij helpen.
Hoe vaak je traint met je paard hangt af van je doel
Als je stappen wil maken en vooruit wil gaan dan is oefenen noodzakelijk.
Ligt je doel meer in de lijn van: ontspanning, even weg zijn uit de waan van de dag laat dan de norm van oefenen volledig los. Geef jezelf een kans, en maak je niet druk over het resultaat. En ook dan komt er resultaat alleen op een andere manier dan jij misschien denkt.
Met paardrijden is dat niet anders. Wil je verder komen, dan is regelmatig trainen gewoon nodig. Maar rij je vooral voor de ontspanning, maak het dan niet te ingewikkeld. Zorg dat je paard genoeg vrije beweging krijgt en geniet!
NB Het lijkt mij vanzelfsprekend dat je niet een hele week niks doet met je paard en dan in het weekend eindeloos gaat rijden. Zelf loop je ook niet ongetraind een marathon ;-)
© Albertine ’t Hoen met dank aan Dieke de Jong
Dieke de Jong is gitaar- en schoolmuziekdocent met speciale interesse in het lesgeven aan en coachen van bijzondere mensen. Sleutelwoorden hierbij zijn: intuïtief gitaarspel, spelen met een handicap, ontspannen speltechniek, improvisatie. Dieke is afgestudeerd aan het conservatorium, studeerde 6 jaar bij meestergitarist Pavel Steidl en verdiepte zich in de neuropsychologie van het musiceren.