10.000 uur paardrijden? Dat haal je nooit…

Practice
 J

e zou er moedeloos van worden :-( De regel die zegt dat je 10.000!!! uur moet oefenen om ergens echt goed in te worden. In paardrijden bijvoorbeeld.

Te weinig tijd om goed te leren paardrijden :-(

Hoe kan je dat nou ooit halen. 10.000 uur paardrijden, je hebt nog meer te doen. Geen wonder dat jij niet kunt paardrijden ;-) Je hebt gewoon te weinig tijd om het goed te leren.

Reken maar uit: Als je 5 uur per week rijdt, ben je zo’n 40 jaar bezig voor je aan die 10.000 uur zit. En rij je maar eens per week op een manege dan is het helemaal dramatisch. Dan doe je er 200! jaar voor je 10.000 uur gereden hebt.

 “

The problem with riding is that once you’ve worked out how to do it, you’re so old that you can’t do it any more” – Baron Hans von Blixen-Finecke

Maar hoe zit het eigenlijk met die 10.000 uur regel? Waar komt die vandaan? En klopt die eigenlijk wel? Geldt die regel ook voor paardrijden? Op die vragen krijg je hier antwoord. En je ontdekt wat je kunt doen om het proces te versnellen.  Zodat je binnen die 40 jaar wel leert paardrijden :-)

10.000 uur paardrijden

De 10.000 uur regel werd bekend door het boek Outliers (Uitblinkers) van Malcolm Gladwell. Malcolm stelt dat je minimaal 10.000 uur moet oefenen om ergens in te kunnen uitblinken. Dat is niet zomaar een verzinsel, maar komt ook uit wetenschappelijk onderzoek*.

uitblinkersDie 10.000 uur regel moet wel kloppen denk je meteen als je de voorbeelden leest van toppers die veel geoefend hebben:

 • Wolfgang Amadeus Mozart
 • Andrew Carnegie
 • de Beatles
 • Bill Joy
 • Bill Gates

Ook in de documentaire Van zero tot hero valt op hoeveel Rik Smits in de beginjaren geoefend heeft. Als jonge jongen stond hij iedere ochtend om 7 uur in de gymzaal. Steeds weer eindeloos oefenen. Daar legde hij de basis voor zijn supertruc in de All Star Game (filmpje moet je echt even kijken, zo gaaf!):

Maar gelukkig…

Je zou er wanhopig van worden. 10.000 uur oefenen voor je goed bent in paardrijden. Dat ga je niet redden.

aandachtMaar gelukkig is Daniel Goleman er ook nog. Hij stelt in Focus (Aandacht) dat de 10.000 uur regel maar de helft van de waarheid is. Eindeloos herhalen maakt je alleen ouder, niet beter. 

Mechanische herhaling levert geen voordeel op. Het gaat om de manier waarop je het doet. Je moet het systeem steeds verder blijven verfijnen.

Volledige aandacht stimuleert de snelheid waarmee de hersenen dingen verwerken. Na ca. 50 uur wordt een handeling moeiteloos. Juist dan moet je blijven bijschaven. Daarmee onderscheidt de expert zich.

Het geheim zit in bewuste oefening. Dagdromen wint het van oefening. Kijk aan die Goleman biedt hoop. Ook voor paardrijden :-)

Hoe pas je dat toe?

Je kunt dus een stuk slimmer sneller leren paardrijden. Hoe? In een volgend artikel krijg je daar uitgebreid tips voor. Ik noem er hier vast een paar in vogelvlucht:

 • Leer, leer, leer. Lees boeken, kijk dvd’s, ga naar clinics. En laat tot je doordringen wat je ziet, hoort of voelt.
 • Visualiseer. Het helpt om je helemaal voor te stellen dat je aan het paardrijden bent.
 • Rij zoveel mogelijk. Echt, van elk paard leer je.
 • Durf fouten te maken. Juist door die fouten kun je je systeem verder verfijnen en een steeds betere ruiter worden.
 • Zoek hulp. Investeer in goede lessen. Ga eens een keer naar iemand anders dan je gewone instructeur. Die kan soms net de katalysator zijn waardoor je paardrijden een enorme boost krijgt.
 • Gebruik je tijd te paard zo goed mogelijk. Rijd steeds met aandacht en doe niks op de automaat. Dat is een belangrijk verschil tussen gewone atleten en uitblinkers.
 • Geniet van de reis! Het zou toch zonde zijn als je het alleen leuk vindt als je het perfect kunt?

Geniet!

Dat laatste is misschien wel het allerbelangrijkste. Bedenk iedere keer weer hoe leuk jij paardrijden vindt. Staar je niet blind op je doel maar blijf met je aandacht met je aandacht in het hier en nu. En blijf bezig met het steeds beter te kunnen. Voor jezelf en voor je paard.

© Albertine ’t Hoen

* o.a. door K. Anders Ericsson, lees bijvoorbeeld The Role of Deliberate Practice in the Acquisition of Expert Performance

Lees ook: