Zeg jij weleens sorry tegen je paard?

sorryHet verhaaltje hieronder kreeg ik van een klant uit Duitsland. In het Duits, dus het duurde even voor ik het snapte ;-) Geen idee wie het geschreven heeft, maar het is grappig om over te denken:

“Oh, sorry, ik bedoelde iets anders.” Zeg jij dat ook weleens tegen iemand? Bij mensen doet dat soms wonderen voor de communicatie.

Maar ook bij paarden helpt het. Behandel je paard zoals je een vriend zou behandelen. Doe jij dat ook? Zelfs als je paard iets anders doet, dan je gezegd had?

“Neem me niet kwalijk, ik zei achteruit, niet vooruit.” Meredith corrigeert haar paarden niet geïrriteerd, niet ruw of snel of lawaaierig. Ze doet het rustig. Ze verontschuldigt zich eerst bij haar paard voor het misverstand ;-) en probeert hem opnieuw te vertellen wat ze wilde.

Meredith legt uit: “Stel je voor: je spreekt met een vriendin af bij een café. Je zegt: we ontmoeten elkaar daar rechtsvoor. Maar… daar zijn een restaurant en een café. De vriendin loopt door in de richting van het restaurant.

Laat je haar dan doorlopen? Zodat ze zonder jou bij het restaurant uitkomt en wat verward rondkijkt waar jij bent?

Denk het niet. Waarschijnlijk zou je haar vriendelijk terugroepen. Nee, nee, sorry, ik bedoelde het café, niet het restaurant.

Net zo zeg je dat ook tegen je paard.”

Een bijzondere benadering. De betekenis is hetzelfde, maar de bedoeling is anders: Het is geen dominant “Ga nu achteruit, stomme knol.” Nee, het is een vriendelijk en rustig “Oh nee, onbegrip, Sorry! Ik had achteruit gezegd. Zullen we dat nog eens proberen, alstublieft.”

Ik vind het een mooi verhaal. Maar heel eerlijk… ik zeg zelf echt niet altijd sorry tegen een paard als ie iets anders doet dan ik bedoelde. Nou ja, stomme knol gelukkig ook niet :-)

© Albertine ’t Hoen foto Dave Keeshan

Lees ook: