Een dip met paardrijden: wat nu?

paardrijden dipBah! Het wil even helemaal niet met je paardrijden. Het ging zo lekker en ineens ben je het kwijt. Je zit echt in een dip. Het lijkt wel of je gewoon niet meer kunt paardrijden :-(

Je voelt je een hopeloze kluns en denkt: dit leer ik nooit. Je raakt gefrustreerd en wordt ongeduldig. Grrrr… Iedereen moet het ontgelden: niet alleen jijzelf, maar ook je paard en je instructeur.

De harmonie met je paard is totaal weg. Jullie zijn geen eenheid meer maar twee losse dingen geworden. Je denkhoofd maakt overuren: hoe krijg je dit ooit nog goed? Je lichaam doet ook al niet wat je wilt. Je kunt niet meer zitten en geen hulp komt door.

Een ‘onverklaarbare’ dip

Soms weet je wel waar die dip door komt. Je zadel past slecht of de bak is te zwaar. Je paard is niet fit of je hebt het zelf te druk. Dan is het duidelijk, je lost het probleem op en je dip verdwijnt.

Maar wat nu als je een onverklaarbare dip hebt met paardrijden? Dat is pas lastig. Geen oorzaak te vinden, dus die dip zal wel blijven ;-)

Herkenbaar? Geen paniek! Zo’n dip is heel vervelend, ik weet maar al te goed hoe dat voelt. Maar hij kan wel heel nuttig zijn want op zo’n moment ben je vaak bezig iets nieuws te leren.

Pieken en dalen bij paardrijden

Een dip hoort daar gewoon bij. Zonder dalen kun je nooit pieken hebben. En zonder pieken zou paardrijden maar een saaie bedoening worden.

Leren gaat met horten en stoten. Met vallen en opstaan. Iets nieuws leren voelt soms heel vervelend. Want om iets nieuws te leren moet je echt uit je comfort zone. Dat kan je het gevoel geven alsof je in een enorme dip zit.

A comfort zone is a beautiful place, but nothing ever grows there.

Maar juist die dip zorgt wel voor je volgende piek. Het uit je comfort zone gaan geeft je vaak een klunzig gevoel. Alsof je in een enorm dal zit waar je nooit uit zult komen.

Goed bezig

Zo’n dal is echt tijdelijk. Vertrouw daarop. Het is juist een moment dat je iets nieuws leert en dus hartstikke goed bezig bent. Zolang het nieuwe nog niet geïntegreerd is in je paardrijden kan dat een klunzig gevoel geven.

Hou vol en bedenk je dat je hier beter uitkomt. Dat je een nieuw niveau van paardrijden bereikt. Dat doet misschien even pijn, maar het hoort er gewoon bij.

Janneke is een ervaren amazone die het goed doet op wedstrijden. Iedereen zegt dat ze keurige houding heeft. Maar Janneke heeft het idee dat haar jonge paard last van haar heeft. Ze vindt een instructeur die haar kan helpen met haar houding. Poeh… wat valt dat tegen. Janneke is behoorlijk gefrustreerd en heeft het gevoel dat ze Quasimodo in eigen persoon is ;-) Gelukkig gaat haar paard veel fijner.

Heb je ook een ‘onverklaarbare’ dip met paardrijden? Vraag je dan af wat je nu aan het leren bent. Wat gaat het nieuw geleerde je opleveren? Bedenk hoe dat je dichter bij je lange termijn doelen brengt.

Janneke vindt het heel moeilijk om haar nieuwe houding vol te houden. Haar paard vindt haar nieuwe houding fijn. Dat geeft Janneke energie om vol te houden.

Misgaan hoort bij iets nieuws leren

Gaan er nu dingen mis? Geen probleem :-) Je bent iets nieuws aan het leren, daardoor gaan andere dingen misschien tijdelijk minder goed. Dat is helemaal niet erg. Dat komt later wel weer.

Janneke vraagt zich af hoe ze als Quasimodo ;-) ooit een fatsoenlijke schouderbinnenwaarts kan rijden. Daar hoeft ze zich nu helemaal niet druk over te maken. Als ze aan haar nieuwe houding gewend is rijdt ze snel genoeg een veel betere schouderbinnenwaarts.

Heb je echt geen idee waar je dip door komt? Overleg dan met je instructeur. Misschien heb je zelf niet door wat je nu aan het leren bent. Of loop je even vast en kan je instructeur je weer verder helpen.

Dus… geen paniek als je een onverklaarbare dip met paardrijden hebt. Waarschijnlijk ben je iets nieuws aan het leren. Dat gaat je weer nieuwe piekervaring geven!

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

NB Naast dalen heb je natuurlijk ook pieken in je paardrijden en vlaktes waar niks lijkt te gebeuren. Daarover een andere keer meer. Wil je verder lezen over pieken en dalen met paardrijden? Dan is het boek Focused Riding van Robert en Beverley Schinke een aanrader. 

Lees ook: