Is jouw paard te goed voor je? 10 tips en een superbelangrijke bonustip

Cinders-HengeloDat paard is veel te goed voor jou.” Ieeek, die komt aan!

Het blijft maar door je hoofd spoken. Zie je nou wel: jij kunt niet paardrijden. Iedereen zegt het :-(

Hoe beter het paard, hoe slechter de ruiter?

Je krijgt het idee dat je parasiteert op je paard. Jouw paard is veel beter dan jij. Zonder paard zou je niks zijn. En je denkt: ik verdien helemaal niet zo’n goed paard.

Voor je het weet wordt dat groter en groter. En denk je: Er is maar één oplossing: niet meer op dat paard rijden. Als hij van jezelf is, moet hij dan maar verkocht. En is ie van een ander, dan verzin je iets waardoor jij er niet meer op hoeft.

Is dat echt de oplossing? Natuurlijk kun je verkopen. Dan kun je een nieuw, minder goed ;-) paard weer kopen en misschien ook nog wel een nieuwe auto. En als je paard heel goed is, heb je ook je huis in één klap vrij.

Maar eigenlijk wil je dat niet. Je hebt je suf gezocht naar dit paard en bent gek op hem. Je wilt hem absoluut niet kwijt.

Lang geleden kocht ik voor een appel en een ei een getalenteerd maar vooral heel zielig paard: Cinders. Ze was zo ernstig verwaarloosd en getraumatiseerd dat het spannend was of het nog goed zou komen met haar. Gelukkig knapte ze op en toen ik haar een beetje ging rijden bleek ze echt onwijs te kunnen springen.

In no-time werd er zoveel geld voor haar geboden dat het bijna onverantwoord was om nee te blijven zeggen. Het was wel een merrie met een gebruiksaanwijzing en ik wilde niet dat ze ooit de ellende die achter haar lag nog eens mee zou maken. Ze mocht dus altijd bij ons blijven, maar poeh, wat had ik het soms moeilijk als de kopers na het parcours weer op me afkwamen. Het heeft echt tijden geduurd voor ik gewoon van haar kon genieten.

Wat nu? Je wordt gek van al die praat. Want hoe beter jouw paard is, hoe slechter jij je voelt als ruiter. Daarom 10 tips (en een bonustip die het allerbelangrijkste is) om daar beter mee om te gaan.

Tip 1: Zeggen ze echt: jij kunt niet paardrijden?

Wat wordt er echt gezegd? Meestal is dat iets heel anders:

  • die sluit wel heel makkelijk, als je wilt verkopen moet je aan mij denken
  • net een kat, die kan echt overal overheen
  • hij is wel een ideaal paard hè, daar kun je echt alles mee

Dat zijn toch prachtige complimenten! Luister naar wat letterlijk gezegd wordt en onthoud dat.

Tip 2: Kijk er anders naar

Stel dat ze het niet over je paard hadden, maar over je auto of huis. Hoe zou je dat vinden? Als iemand van je auto zegt: “Die kan wel lekker hard hè” of “wat een handig ding, die kan je echt overal parkeren”. Of van je huis: “Wow, wat ligt dat mooi”.

Dikke kans dat je dat hartstikke leuk zou vinden. Geen moment dat je zou denken: ik kan niet goed genoeg autorijden voor mijn auto. Of: zie je wel, ik moet in de stad gaan wonen.

Tip 3: Klopt wat ze zeggen over jouw paard?

Vraag je af of het echt klopt wat mensen over jouw paard zeggen. Soms zien ze alleen die dingen van jou en je paard die goed gaan. Of denken ze dat je paard heel makkelijk te rijden is, tot ze er zelf een keer opzitten ;-)

Tip 4: Geniet van het compliment

Geweldig toch, als mensen tegen je zeggen dat jij zo’n goed paard hebt. Geniet van zo’n compliment. Het is zonde om dat te laten overschaduwen door allerlei doemgedachten.

Tip 5: Ontwikkel je als ruiter

Zo’n goed paard geeft je de kans om te groeien. Super toch! Maar daar moet je wel iets aan doen. Dus ontwikkel je als ruiter. Leer wat je maar leren kunt. Volg lessen en clinics, lees boeken, werk aan je eigen fysieke conditie en word mentaal sterker.

Tip 6: Maak jezelf niet kleiner

Maak jezelf niet onnodig klein. Je hebt nu een goed paard, maar jij kunt ook best goed paardrijden. En je kunt nog meer: jij hebt dit paard tenslotte na eindeloos zoeken gevonden. Of je hebt na jaren eindelijk het vertrouwen van je paard gewonnen. Dat is allemaal jouw verdienste.

“Jezelf kleineren is nergens goed voor. Het is helemaal niet verlicht om jezelf kleiner te maken dan je bent, zodat andere mensen zich niet onzeker hoeven te voelen in jouw aanwezigheid. Het is de bedoeling dat we allemaal stralen, zoals kinderen dat ook doen.” – Marianne Williamson

Tip 7: Benut je paard

Zo’n goed paard heeft het in zich om jou wat te leren. Zonde om daar geen gebruik van te maken. Vind je dat lastig? Zorg dan voor goede begeleiding of laat je paard een tijdje door een andere ruiter trainen.

Tip 8: Een dieperliggende bedoeling

Paarden komen niet toevallig op je pad. Misschien is dat jou wat te zweverig, maar volgens mij zit er een bedoeling achter als een paard aan jou toevertrouwd wordt. Of dat nou een hele goeie is of een met een ingewikkelde gebruiksaanwijzing.

Tip 9: Laat je paard deuren openen

Laat je paard ‘deuren openen’. Sommige trainers vinden een heel getalenteerd paard leuker lesgeven dan een gewone. Profiteer daarvan. Voel je er niet schuldig of ongemakkelijk over, maar denk aan tip 8: dit paard is niet voor niks op jouw pad gekomen.

Tip 10: Wees je bewust van jouw aandeel

Vraag je af wat jouw aandeel is. Wie zegt dat jouw paard met een andere ruiter net zo goed is? Misschien is jullie band wel zo bijzonder dat jouw paard voor een ander niet zo fijn zou lopen of springen.

Ik heb onwijs veel van Cinders geleerd. Dankzij haar ben ik op bijzondere plekken geweest en bij trainers waar ik nooit van had durven dromen. Pas jaren later realiseerde ik me dat zij het met een ander misschien wel helemaal niet zo goed gedaan had. Ik was geen briljante amazone, maar we hadden zo’n speciale band dat we samen bijzondere dingen konden :-)

De allerbelangrijkste tip

Vergeet vooral niet te genieten van je goede paard. Blijf in het hier en nu en heb plezier. Misschien wordt dit achteraf wel je horse-of-a-lifetime. Dan wil je dat wel echt meegemaakt hebben!

© Albertine ’t Hoen foto: Daan Willems/Twentsche Courant (Ik ben best trots op deze foto want Cinders en ik versloegen daar o.a. de latere wereldkampioen Jos Lansink)

Lees ook: