Paardrijden: ik leer het nooit… Tem je gremlin met deze truc

Heb jij ook weleens last van de ‘ik-leer-nooit-paardrijden-gremlin’? Zo’n irritant stemmetje dat je de meest vervelende dingen aanpraat: “Jij kunt gewoon niet paardrijden. Je maakt nog steeds diezelfde stomme fouten als vroeger. Je kunt er net zo goed mee stoppen.”

Ontspannen paardrijden kun je dan wel vergeten. Je raakt steeds meer gefocust op alles wat niet goed gaat. En dus gaat het slechter en slechter. Ineens lukken dingen die je eerder wel kon ook niet meer. Zie je wel: je kunt echt niet paardrijden ;-) Die gremlin heeft gewoon gelijk.

Frustratie

Voor je het weet stap je gefrustreerd van je paard. Dat is jammer, want paardrijden is hartstikke leuk, daar wil je van genieten, niet gefrustreerd van raken.

Ik heb mijn gremlins ondertussen aardig getemd, maar zo nu en dan komt er onverwacht een langs. Zo ook een paar weken geleden. Ik was lekker aan het rijden, toen ik even opzij keek in de spiegel. Ik vind het altijd fijn om zo te kijken of mijn gevoel klopt.

O jeetje, dit was helemaal niet goed. In een flits zag ik dat mijn rechterbeen niet mooi lag (geen wonder, het was net geblesseerd geweest…). Wat stom van mij dat ik dat nou niet gevoeld had. Ik was er super ontevreden over. Dit zag er toch niet uit! Hier moest ik snel iets aan doen.

Zo viel ik prompt in mijn oude valkuil om er meteen mee aan de slag te gaan. Dit kon zo niet, mijn been moest eerst perfect liggen voor ik ook maar een beetje zou kunnen rijden. Maar hoe harder ik mijn best deed, hoe minder het ging. De ‘ik-leer-nooit-paardrijden-gremlin’ lag op de loer.

De knop kan om

Na even wat aangemodderd te hebben realiseerde ik me dat het zo niet opschoot. Tijd voor stap lange teugel om het daarna anders aan te pakken. Dat werkte meteen een stuk beter:

Ik ging letten op alles wat wél goed was. Zo liep het paard fijn in aanleuning en was hij licht aan de hulpen. Ik kon mooi naar een stille hand toe rijden. Ook in de spiegel zag het er goed uit. Mijn rechterbeen keek ik maar even niet naar, dat was te erg ;-)

Ik werkte verder aan de dingen die al goed gingen. Kon die aanleuning nog beter? Zou ik hem nog scherper aan mijn been kunnen krijgen? Natuurlijk kon dat, het kan altijd beter. En doordat de goede dingen steeds beter gingen verdween mijn rechterbeen naar de achtergrond. En de gremlin erbij ;-)

Mijn paardrijden ging weer fijn. Ik had er weer helemaal vertrouwen in. Ik had dan misschien een mal been, over de hele linie viel het reuze mee.

Mijn gevoel was goed en het zag er ook goed uit. Tot mijn verrassing zag zelfs mijn rechterbeen er niet meer zo gek uit. En door er nog even extra aandacht aan te besteden kreeg ik het aardig zoals ik het wilde.

Maak van een 8 een 10

Heb jij ook iets dat je moeilijk vindt met paardrijden? Luister dan niet naar die vervelende gremlin. Bijt je niet in je probleem vast, het is gewoon heel moeilijk om van een 4 een 6 te maken.

Zorg eerst dat iets anders extra goed gaat: maak dus van een 8 een 10. Pas dan ga je weer aan de slag met dat wat je moeilijk vond. Vaak is de 4 dan vanzelf al richting de 6 opgeschoven en is het een koud kunstje om het verder te verbeteren.

© Albertine ’t Hoen

yes een crisisLeestip: Maak van een 8 een 10 heb ik o.a. uit Yes! Een crisis van Marc Lammers. Dat leest lekker weg en er staan nog veel meer handige tips in.

Lees ook: