Waarom dromen over paarden nuttig is

dromen over paardenDromelot! Heb je niks beters te doen? Misschien komt het je bekend voor. Zit je net lekker te dromen word je wreed gestoord. Oeps! Dromen, dat is zonde van je tijd. Er is nog zoveel te doen. En dus schiet je snel in de doe-modus en vergeet je je droom. Dromen zijn immers gewoon bedrog. Of ze nou over paarden gaan of over andere dingen.

If you can dream it, you can do it

Walt Disney dacht daar duidelijk anders over: “If you can dream it, you can do it.” Als nuchtere Hollander denk je bij zo’n uitspraak al snel: “Dat geloof je toch zeker zelf wel. Ik kan nou wel dromen dat ik een droompaard uit de wolken pluk, maar dat lukt natuurlijk nooit.” En dat klopt, je droompaard uit de wolken plukken is inderdaad lastig. Die droom is gewoon een beetje te ;-)

Als je het niet met Walt Disney eens bent bedenk je dan: Als je iets niet kunt dromen, wordt het heel lastig om het toch te doen. Dromen heb je gewoon nodig om dingen tot stand te brengen. Dromen is dus wel degelijk zinvol. Een droom is het begin van alles. Natuurlijk moet je daarna wel iets met die droom doen, er doelen en acties aan hangen.

Maar echt, het begint met een droom. Lees maar eens mijn verhaal over een ex-collega:

Jaren geleden had ik het met een collega over paardrijden en het plezier dat mij dat gaf. Mijn enthousiasme werkte kennelijk aanstekelijk, want langzamerhand kwam bij haar het idee om ook te gaan paardrijden. Ze wist precies wat ze wilde: te paard de duinen in. Heerlijk genieten van de natuur.

Dat lijkt op zich niet zo bijzonder. Maar… collega zat met een hoge dwarslaesie in een rolstoel. Veel mensen komen dan al snel met mitsen en maren. Daar trok ze zich niks van aan, ze droomde van paardrijden in de duinen en die droom ging ze waarmaken.

Dat ging allemaal niet zonder slag of stoot. Het was een heel gedoe om een geschikte manege te vinden. Ze kwam erachter dat ze paarden een stuk enger vond dan ze had gedacht en dat paardrijden viel ook vies tegen. Maar haar droom was zo sterk dat ze doorzette en bleef doorzetten. Ook als het tegenzat.

De laatste keer dat ik haar sprak genoot ze van alles wat paardrijden haar gebracht had. De duinen was ze nog niet te paard in geweest, maar het bos al wel!

Heb jij ook zo’n paardendroom? Droom er dan lekker op los. Laat je niet tegenhouden door anderen. Neem de tijd om te dromen, droom je eigen droom en maak die zo concreet mogelijk. Heb je nog geen droom? Laat je dan inspireren. Kijk eens naar anderen of luister naar ze, lees boeken of kijk films om je op ideeën te brengen.

Droom groot

Wees niet bescheiden, maar droom groot. Zoals Denis Waitley zegt: “Maak geen kleine plannetjes. Ze hebben niet genoeg magie om je in vervoering te brengen.” Droom niet van een B-dressuurproefje, ga meteen voor de Grand Prix. Mijn collega droomde van een rit door de duinen, niet van een half rondje stappen in een manege.

Alleen al door een droom te hebben gebeurt er van alles. Natuurlijk moet je er ook nog aan werken door je droom om te zetten in concrete doelen. Maar echt, het begint met een droom!

Kortom: neem de tijd om te dromen. Droom vooral groot en zie wat het je brengt. 

© Albertine ’t Hoen illustratie: Selma

Lees ook: