Als doorzitten een drama is: een stappenplan om het makkelijker te maken

Doorzitten kan super zijn. Je bent de hele tijd in verbinding met je paard. Heel anders dan in het lichtrijden, als je iedere keer de lucht in gaat :-)

Maar soms is doorzitten niet fijn. Je wilt wel blijven zitten maar gaat ongewild toch iedere keer de lucht in. Het doorzitdeel in je proef is een drama voor je. Of je vervloekt je lesgever dat jullie alweer moeten doorzitten :-(

Goed doorzitten is ook best een kunst. Ik help ruiters graag 1-op-1 om dat beter te leren, maar soms kan dat niet. Bijvoorbeeld bij Caroline, die in Frankrijk woont en daar mooie dingen doet voor paarden. Zij mailde mij:

“Graag zou ik je een paar tips willen vragen om goed te leren doorzitten.

Ik probeer mijn onderlijf ‘los-te-koppelen” van mijn bovenlijf maar dat lukt mij niet zo goed.

Soms begin ik als een stuiterbal te stuiteren dus dan hou ik maar gauw op om niet een te zware belasting voor ‘mijn’ paard te zijn. Ik zou het zo fijn vinden om te leren.

Mijn paardrij instructrice zegt mij om wat achterover te zitten op het vet van mijn billen maar hoe kan ik mijn bekken nou vrij bewegen als ik achterover zit.

Wil je mij helpen met wat tips?”

Ik had natuurlijk weer veel teveel tips :-) Om het behapbaar te maken heb ik een stappenplan gemaakt om doorzitten makkelijker te maken. Wil je nog meer tips voor doorzitten? Die vind je hier.

Stap 1: Bestudeer de draf van je paard

Let op hoe je paard beweegt in draf. In draf is er een zweefmoment. Je paard (en zijn rug) gaat omhoog en weer omlaag.

In die grote op-en-neergaande beweging moet jij als ruiter zo goed mogelijk meegaan. En troost je: als je supertrage opnamen van topruiters ziet komen die ook een minimomentje los van het zadel. De oefening uit stap 2 helpt je de grote op-neer beweging van je paard te volgen.

Verder beweegt je paard niet als een kangoeroe of kikker: zijn achterbenen gaan om en om naar voren. En dat doet zijn rug ook.

Om met doorzitten goed bij het zadel te kunnen blijven moet je die beweging ook om en om links en rechts kunnen volgen. De oefening uit stap 3 helpt je daarbij.

Stap 2: Stuiter op een fysiobal

De grote beweging die de rug van je paard maakt kun je oefenen op een fysio- of skippybal. Ga er in paardrijhouding opzitten en beweeg dan als een kikker.

Let op wat je rug doet. Maak je die bol of hol? Of kun je hem de hele tijd even recht houden? Voel dat, kijk in een spiegel of vraag feedback van iemand. Je wilt dat je rug niet verandert in het op of neer.

Stap 3: Billenwandeling :-)

Een supergoeie oefening om je zitbeentjes om en om te leren voelen is de billenwandeling (geen idee of dat een woord is :-) ).

Ga op de grond zitten met je benen voor je uit. En wandel dan op je billen/zitbeentjes naar voren. Zie het filmpje, maar doe het rustiger en kleiner. Je doet het om te voelen, niet om te trainen. Doe je armen omhoog en hou je schouders zo stil mogelijk.

Welk zitbeentje beweegt makkelijker voor jou? Ga je rechtuit? Of misschien vanzelf de bocht om als je niet oppast?

Stap 4: Voel de stap van je paard

Ga dan te paard en zorg dat je in balans zit. Voel in stap hoe je paard beweegt. Volg met je zitbeentjes om en om de bewegingen. Net als op de grond (stap 3) kunnen je zitbeentjes los van elkaar bewegen.

Als je dat nu even overdrijft is dat helemaal niet erg. Het gaat erom dat je die beweging kunt voelen en volgen. Dat overdrevene haal je er later wel weer uit.

Let op dat je schouders stil blijven. Het is niet de bedoeling dat je hele bovenlichaam mee gaat doen, je wilt juist leren de beweging onderin op te vangen.

Stap 5: Voel de draf van je paard

Maak dan een overgang naar een sukkeldrafje. Het gaat nu niet om mooi en groot draven, daarmee maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. Blijf goed voelen hoe de rug van je paard beweegt en laat je meenemen.

Je voelt net als in stap om en om je zitbeentjes bewegen. Er zit nu alleen ook nog een zweefmomentje bij (wat je bij stap 2 op de grond gevoeld hebt). Blijf heel goed voelen wat er onder je gebeurt. Richt je aandacht op het contact dat jouw zit met je zadel en paard maakt.

Raak je het kwijt? Niks aan de hand, ga gewoon terug naar stap. Voel eerst weer goed in stap en doe dan opnieuw een sukkeldrafje.

Zit je in een les en ‘moet’ je doordraven? Ga dan lichtrijden en pak later vanuit de stap het draven doorzitten weer op.

Moeilijk te voelen?

Blijf je het toch moeilijk vinden om de drafbeweging te voelen en volgen? Daar kom ik nog uitgebreid op terug, maar hier heb ik vast drie tips voor je:

  • Check of je ademhaling nog laag is.
  • Controleer of je niet stiekem je rug hol trekt als je aandraaft.
  • Hou je eventueel vast aan de voorboom van het zadel. Het is geen schande om dat te doen. Pas als je het gevoel lekker te pakken hebt laat je los.

Neem de tijd

Goed doorzitten is echt een kunst, er gaat wel even overheen voor je dat kunt. Gun jezelf dus de tijd om het te leren. Als je een keer de slag van doorzitten te pakken hebt, verleer je het nooit meer.

© Albertine ’t Hoen

NB Lukt je doorzitten toch nog niet, mail me gerust. Ik denk graag met je mee over oorzaken en oplossingen.

Lees ook: