Gezocht: Echte Dressuurbenen

Wil jij ook graag echte dressuurbenen ;-) hebben? Van die ultra lange, slanke benen die perfect langs het paard hangen. Compleet met prachtige laklaarzen met extra hoge dressuurboog. En natuurlijk voeten die perfect in de beugels zitten. Niks kapstokjes of zo.

Je oefent je suf om die echte dressuurbenen te krijgen. Je doet je beugels een gaatje langer. En nog een gaatje en nog een. Het is even wennen, maar zo worden je benen vast wel langer.

Maar… het wordt steeds moeilijker om je voeten in de beugels te houden. Je kunt nog net op je tenen staan :-( Je zit niet lekker meer en je rug begint pijn te doen.

Stug oefenen op lange benen

Lang geleden heb ik het ook op die manier geprobeerd. Ik had eindelijk een echt dressuurzadel, dus ik moest en zou ook lange dressuurbenen krijgen. Ik oefende me suf en deed mijn beugels steeds een gaatje langer. Mijn rijden leek nergens meer op, maar mijn beugels waren lang.

riding towards the lightGelukkig was ik (en jij) niet alleen. In zijn prachtige boek Riding Towards the Light schrijft Paul Belasik:

“The great Theodorescu on his fine mare Cleopatra had his toes lower in almost every photograph. I was riding and training a horse that was closely related to her, a fact which enhanced the theorem. I spent two years stretching my legs until one day I realised I had trained myself into the perfect crotch seat.”

[“De grote Theodorescu had op zijn fijne merrie Cleopatra op bijna elke foto zijn tenen lager. Ik reed en trainde een paard deed dat nauw verwant was aan haar, wat mijn theorie versterkte. Ik was twee jaar bezig met het stretchen van mijn benen , totdat ik me op een dag realiseerde dat ik mezelf een volmaakte spreidzit getraind had.“] – Paul Belasik

Stop met het idee dat je been loodrecht naar beneden moet hangen als je op een paard zit. Dat kan namelijk helemaal niet. Als je rechtop staat is de hoek tussen je bovenbeen en je romp ongeveer 180°. Maar te paard is dat nooit haalbaar, dat is gewoon anatomisch onmogelijk. Als het lijkt alsof je benen wel recht naar beneden hangen, doe je waarschijnlijk hetzelfde als Paul Belasik en heb je een spreidzit.

Goede ruiters hebben hun been helemaal niet loodrecht naar beneden afhangen. Dus waarom zou jij dat wel willen?

Lange benen, geen lange beugels

Maar wat nu als jouw beenligging meer is zoals op het plaatje hiernaast?  Dan zie je zelf misschien ook al dat langere beugels niet veel verschil zullen maken.

Zorg dan eerst dat je correct in het zadel zit. De ruiter links zit duidelijk in stoelzit, dat helpt niet voor haar beenligging. Als ze beter in het zadel zou zitten, werd haar beenligging vanzelf ook beter.

Let dan eens op je beenligging. Dat kan je voelen, maar het is nog mooier om dat te zien in de spiegel of op een foto. Op dit plaatje zie je dat de ruiter haar onderbeen te ver naar voren heeft en haar hakken teveel uitdrukt.

Als boven- en onderbeen samen de punt van een pijl vormen, gaat die pijl bij deze ruiter schuin omhoog. Bij de ruiter op het eerste plaatje gaat die pijl recht naar voren. Dat is een mooi ezelsbruggetje om te kijken of je been ongeveer goed ligt.

Op het plaatje hierboven zou het onderbeen meer terug mogen liggen. Dan kwam het vanzelf goed met die pijl. Op een plaatje is dat simpel :-) maar in de praktijk vaak een stuk lastiger. Dan luistert je been een stuk slechter.

In het echt gaan je bovenbeen en knie soms ‘vanzelf’ omhoog. Het kan gewoon razend moeilijk zijn om de hoek tussen je romp en je bovenbeen te vergroten. Het beste is om je daarbij te laten helpen. Bijvoorbeeld door een goede instructeur of iemand die bedreven is in bodywork. Maar die heb je niet altijd bij de hand ;-) Dus…

Oefeningen voor langere benen

Ik heb daarom twee oefeningen voor je die kunnen helpen de hoek tussen je bovenbeen en je romp te vergroten. Deze oefeningen helpen veel ruiters  om hun je bovenbenen meer te laten afhangen en zo ‘langere’ benen te krijgen.

Je kunt deze oefeningen helemaal in je eentje doen, maar denk wel aan je veiligheid!

1 Twee-op-een-neer lichtrijden

Normaal rijd je met lichtrijden een op een neer (sta-zit-sta-zit). Met twee-op-een-neer blijf je een keer langer boven, dus sta-sta-zit-sta-sta-zit. Let op dat het niet de bedoeling is om te gaan klemmen. Het is echt een balansoefening.

Begin makkelijk, al lukt het je eerst maar één keer en dan een eind verderop weer. Het is veel belangrijker om het correct (dus met balans en zonder klemmen) te doen dan het met spierkracht eindeloos vol te kunnen houden. Voel hoe je onderbeen en voet verder naar achteren gaan om je evenwicht te kunnen houden.

Als je een keer de slag te pakken hebt kun je het hoefslag na hoefslag volhouden. Mijn zusje en ik deden het vroeger soms kilometers lang als we buitenreden. Dan kwam je zo lekker in het ritme dat een-op-een-neer ineens heel vreemd voelde :-)

2 Staan voor het zadel

Deze oefening leert je geweldig hoe je kunt balanceren boven je voeten. Met wat oefening kun je zo blijven staan terwijl je stapt, draaft en galoppeert (Denk wel aan je veiligheid!).

Ga tijdens het halthouden in je beugels staan zodat je over de voorboom van het zadel komt (zie het plaatje). Als je de oefening in je eentje doet is het meestal slimmer om de teugels vast te houden.

Maak eventueel je beugels korter, zodat je echt over de voorboom kunt en er niet stiekem op steunt. Breng je heupen in de richting van de oren van je paard. Blijf voor je gevoel goed op je voeten staan en laat je hak naar beneden vallen. Let op dat je niet smokkelt door te klemmen met je onderbeen of je rug hol te maken.

Als je in het halthouden je balans gevonden hebt, kun je hetzelfde in stap doen. En later ook in draf of galop. Het lijkt moeilijker dan het is!

Dus: probeer niet eindeloos lange benen te krijgen door je beugels steeds langer te doen. Dat werkt niet. Doe liever slimme oefeningen om je benen ‘langer’ te krijgen. Beide oefeningen verbeteren je balans en laten je bovenbenen meer afhangen. Lukken de oefeningen in je eentje niet of heb je er toch niet helemaal genoeg aan? Neem dan contact met me op.

© Albertine ’t Hoen

De afbeeldingen komen uit Ride with your Mind Essentials en Centered Riding.

Lees ook: