Overmand door dat kan-leer-durf ik nooit? Doe er iets aan met deze simpele truc

gremlin paardrijdenWHAM! Daar is hij weer. Die akelige gedachte:

Ik kan écht niet paardrijden. Ik heb gewoon geen talent. Zie je wel, ik leer het nooit. Paardrijden is gewoon te moeilijk voor mij. Ik kan ook niks :-(

Of:

Ik durf niet op mijn eigen paard. Nu niet en nooit niet. Ik ben een stomme angsthaas. Iedereen durft meer dan ik :-(

Het lijkt echt waar

Dat is onwijs vervelend. Want het is geen gedachte. Neeeee, het is echt waar.

Zo lijkt het tenminste. Je raakt ervan overtuigd dat je echt niet kunt paardrijden. Dat je te stom bent of te oud en het nooit zult leren. Of dat je nooit meer op je eigen paard zult durven.

Gelukkig is er iets aan te doen. Dat kan op heel veel manieren. Bijvoorbeeld door je gremlin te temmen :-) Hier lees je hoe je dat doet.

Een vervelend stemmetje dat jouw paardrijden verpest

Die akelige gedachten floepen soms ineens op. Op de meest onverwachte momenten is er zo’n vervelende stemmetje dat jou lastig valt. Met dingen als:

  • Jij kunt helemaal niet paardrijden.
  • Durf je nou nog niet te galopperen.
  • Hou maar op, je leert het toch nooit.
  • Hahaha, zie je nou wel, je bent weer helemaal terug bij af.
  • Heb je niks belangrijkers te doen dan paardrijden.
  • Wat een vreselijke angsthaas ben je toch.
  • En ga zo maar door, dat stemmetje zit nooit om woorden verlegen.

Ik noem mijn stemmetje een gremlin. De mijne lijkt nu op Gizmo, best lief dus :-) Hij zit hier soms verstopt in de meidoornhaag en houdt zich meestal aardig koest. Maar vroeger…

Stemmetje, gremlin of monster?

Misschien is jouw gremlin meer een duiveltje of monstertje. En zit hij niet verstopt, maar rijdt hij steeds met je mee. Gezellig op je schouder. Kan die lekker overal naar kijken en in je oor tetteren.

Of misschien heb jij vooral een stemmetje dat heel irritant in je hoofd zit. Onderzoek dat eens:

  • Heb jij één gremlin of meerdere? Hoe ziet hij er uit?
  • Of heb je er geen plaatje bij en is het alleen een stemmetje?
  • Wat zegt jouw gremlin allemaal voor vervelende dingen tegen je?

Kom zoveel mogelijk aan de weet over jouw gremlin. Dan kun je veel beter met hem omgaan.

Je gremlin is heel slim

Die gremlin werkt heel vernuftig. Hij probeert je continu te slim af te zijn. Hij zal je manipuleren en misleiden. Hij kent de meest verschrikkelijke angstscenario’s en fluistert je die onverwacht in.

Bah! Wat een rotzak. Hij is er echt op uit om jouw paardrijden te verpesten. En het vervelende is dat je hem nooit helemaal zult kwijtraken.

Je gremlin zal er altijd zijn. Soms is hij gigantisch en soms merk je niet eens dat hij er is. Maar ondertussen… ligt ie alweer ergens op de loer.

Maar jij bent slimmer :-)

Gelukkig is er hoop. Je kunt namelijk anders met hem omgaan. Hij is er toch altijd, dan kun je maar beter vrienden worden.

Je kunt hem bijvoorbeeld begroeten: “Hé, jij ook weer hier, tijd niet gezien.” Dat haalt de angel er vaak meteen uit voor je. En ook voor je gremlin.

Je kunt hem heel goed observeren en luisteren wat hij allemaal voor gekkigheid zegt. Want echt, zo’n gremlin spoort niet :-) Belachelijk gewoonweg. Hoe kun je zo’n malloot nou ooit geloven.

Je kunt hem met humor benaderen: “Zo, had je weer niks beters te doen en kom je mij even pesten. Geloof je het nou zelf wat je allemaal zegt.”

Speel een beetje met je gremlin. Neem hem vooral niet te serieus. Hij heeft er écht geen verstand van.

Opdracht

Herken de komende tijd je gremlin. Duw hem niet meteen weg, maar experimenteer met verschillende manieren om met hem om te gaan. Wat bevalt jou het beste?

© Albertien ’t Hoen illustratie Selma

Lees ook: