Waarom geconcentreerd paardrijden soms zoooo moeilijk is

De omgeving kan je flink afleiden met paardrijden. Voorkom het met de aandachtsstijlen van Nideffer. Yes! Eindelijk een lekker voorjaarszonnetje. Helemaal blij draaft Manon buiten met haar paard in de 20 x 60 baan. Dat rijdt een stuk fijner dan op een kluitje in die saaie kleine binnenbak.

Ze is net lekker bezig als ze in de verte een tractor ziet aan komen. Gelukkig is hij op veilige afstand, maar toch. Wat een vervelende afleiding :-(

Ah nee hè, van de andere kant komt er ook een. In stap dan maar en een beetje achteraan in de bak blijven. Bah, zo kun je toch geen dressuur rijden?

Eindelijk keert de rust terug. Manon is net weer lekker aan het draven als ze de melkauto op weg naar de buren in het vizier krijgt. Grrr, die komt ook nog weer terug straks. Dit wordt vandaag niks buiten bedenkt Manon en ze stapt mismoedig terug naar die stomme binnenbak.

Een wielrenner kan je paardrijden vervelend verstoren. De aandachtsstijlen van Nideffer helpen je dat te voorkomen.

Saskia stapt in uiterste concentratie het kleine stukje naar de manege. Op naar de les van die geweldige gastinstructeur. Ze heeft er onwijs veel zin in!

Saskia heeft haar paard speciaal voor de gelegenheid als een malle gepoetst en haar nieuwste setje aangetrokken. De blingbling straalt je tegemoet.

Onderweg let Saskia nog even extra op haar beenligging. Vorige keer was die instructeur akelig secuur op haar houding en zit, dus ze wil laten zien dat ze enorm geoefend heeft de afgelopen weken.

Dan schiet haar plotseling een fietser rakelings voorbij. Waar kwam die nou zo ineens vandaan? Saskia schrikt zich lam en haar paard springt een meter opzij. Gelukkig loopt alles goed af, maar Saskia’s hart bonkt als een razende in haar keel. Ze komt veilig op de manege aan maar het duurt tot halverwege de les voor ze over de schrik heen is en een beetje aan rijden toekomt.

Concentreer je op de juiste dingen

Herkenbaar? Dat dingen met paardrijden ineens heel anders gaan dan je wilt? Soms heeft dat met concentratie en aandacht te maken. Ik zal je uitleggen hoe dat zit.

Eerst even terug naar Manon en Saskia. Zij waren allebei hartstikke geconcentreerd aan het rijden: Manon lette heel aandachtig op het verkeer dat verderop over de weg reed. En Saskia had haar volle aandacht bij haar houding en zit.

Dat is helemaal prima. Alleen waren het niet de meest handige dingen om je op dat moment op te concentreren.

Concentreren op de juiste dingen is soms ook hartstikke moeilijk. Maar gelukkig kun je er met wat inzicht en oefening beter in worden. Dat is simpelweg een kwestie van trainen van je aandachtsspier ;-)

Leer je aandachtsspier te trainen

De aandachtsstijlen van Nideffer* kunnen je helpen om die aandachtsspier te trainen. Nideffer noemt vier manieren van aandacht:

  • Intern: naar binnen gericht, in je eigen hoofd en lijf
  • Extern: naar buiten gericht, bijvoorbeeld de omgeving
  • Smal: dichtbij, bijvoorbeeld het bordje in de dressuurbaan
  • Breed: veraf, bijvoorbeeld het verkeer een paar honderd meter verderop

In een schemaatje ziet dat er dan zo uit:

Aandachtsstijlen in beeld: breed, smal, extern en intern

Manon heeft haar aandacht extern breed: helemaal gericht op het verkeer dat over het weggetje gaat. Saskia heeft haar aandacht intern smal: ze is alleen bezig met haar beenligging.

En hoe is dat bij jou? Stel je eens voor dat je aan het rijden bent. Is jouw aandacht dan meer extern of intern? Dus meer naar binnen (bij jezelf) of meer naar buiten (je paard en andere dingen).

Is je aandacht meer breed of smal? Dus dichtbij of ben je juist bezig met wat in de verte gebeurt.

Als je het lastig vindt om het je voor te stellen, kun je dit ook met je eerstvolgende rit eens waarnemen.

Maak het jezelf niet te moeilijk en ga niet ingewikkeld puzzelen welke aandachtsstijl je nou precies hebt. Je hoeft jezelf niet in een hokje te plaatsen of iets te labelen als goed of fout. Het gaat om een stukje bewustwording van jouw aandacht op een bepaald moment.

Is jouw aandachtsstijl daar en dan de meest handige?

Even weer terug naar Manon en Saskia. Manon had haar aandacht beter intern smal kunnen houden, bijvoorbeeld bij haar eigen ademhaling. Haar paard maakt zich niet druk om verkeer dat op veilige afstand over het weggetje komt, dus daar hoeft ze geen aandacht aan te besteden.

Saskia was zo in zichzelf bezig dat ze haar omgeving helemaal niet in de gaten had. Op de weg is dat wel belangrijk, dus voor haar was extern breed beter geweest. Zachte ogen kunnen dan helpen.

Bedenk je een volgende keer als je aan het paardrijden bent eens welke aandachtsstijl op dat moment het meest handig is.

Vind je het lastig om dat te bedenken? Maak het dan simpeler door bijvoorbeeld eerst alleen op breed en smal te letten: is je aandacht dichtbij of juist verderaf? En past dat bij wat je aan het doen bent?

Als dat niet zo is: zou je je aandacht wat dichterbij kunnen halen of juist naar verder kunnen verplaatsen? Hetzelfde kun je natuurlijk ook doen met intern en extern. Ga lekker spelen met je aandacht!

Speel met je aandacht en verbeter je concentratie

Wil jij je ook beter concentreren met paardrijden?

Let dan eens extra op je aandacht en aandachtsstijl. Speel met je aandacht! Zo train je je aandachtspier en wordt je aandacht lekker lenig. Dan word je vanzelf steeds beter in aandachtig zijn en concentreren op de juiste dingen.

© Albertine ’t Hoen foto’s van stux en MabelAmber via Pixabay

* Kijk dit filmpje of lees dit artikel voor meer info over de aandachtsstijlen van Nideffer.

PS Kom je er toch niet helemaal uit met die aandachtsstijlen? Vind je breed/smal/intern/extern nog best ingewikkeld? Neem even contact op, dan verduidelijk ik het voor je.

Lees ook: