Wat is jouw ideaalbeeld met paardrijden?

Goed (leren) paardrijden. Dat willen we allemaal. Ja toch?

Maar wat is goed paardrijden eigenlijk? En is dat voor iedereen hetzelfde? Moet iedereen die anders over ‘goed paardrijden’ denkt dan jij direct bekeerd worden ;-) ?

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Misschien kun jij prima omschrijven wat goed paardrijden voor jou is. Met een geleerde definitie of een zelfbedacht verhaal. Met het Skala der Ausbildung of iets totaal anders.

Als zo’n mooie omschrijving jou helpt is dat helemaal prima. Maar vaak zegt een plaatje veel meer dan een ingewikkeld verhaal. Een helder beeld: zo ziet goed paardrijden er voor jou uit. Zeker als je visueel ingesteld bent, helpen plaatjes veel beter dan woorden.

Bedenk jouw ideaalbeeld met paardrijden

Soms zie je iemand rijden en denk je: Zo is paardrijden bedoeld. Wow, zo zou jij het ook willen. Onthoud of noteer dan meteen de naam. Want zo’n ruiter komt voor jou dicht bij je ideaalbeeld. Zoek plaatjes of filmpjes van die ruiter.

Just-Pin-it-PinterestVan het een komt het ander: je vindt meer plaatjes van fijne combinaties. Zo krijg je vanzelf een verzameling van jouw ideaalbeeld met paardrijden. Ik gebruik daar zelf sinds kort Pinterest voor, ideaal!

Verzamel plaatjes

Ik kan je echt aanraden om plaatjes van ruiters te verzamelen. Het is sowieso hartstikke leuk om foto’s en filmpjes bij elkaar te zoeken. Lekker internet afstruinen op zoek naar fijne paarden :-)

Het is ook super leerzaam. Soms vind je een combinatie in het echt heel fijn, maar valt het op foto’s tegen. Wat valt je er dan aan tegen? Dan komt dat dus niet overeen met jouw ideaalbeeld. Dat geeft je helderheid over wat jij belangrijk vindt.

Wat valt je op aan je ideaalbeeld?

Door het verzamelen van plaatjes en filmpjes van paarden en ruiters ga je steeds scherper zien wat jij goed vindt en wat niet met paardrijden.

Wat valt je op aan jouw ideaalbeeld? Heb je alleen foto’s van dressuur of juist van springen, western of recreatief? Je kunt natuurlijk ook per discipline een ideaalbeeld maken.

Wat zie je vaak op de plaatjes? Bitloos of juist stang en trens? Grote paarden of kleintjes? Extreme voorbeenzwaaiers, veel veer of liever niet? Nek het hoogste punt of iets achter de loodlijn? Vooral wedstrijdruiters of perse niet? En hoe is de houding en zit van de ruiter?

Wanneer komt een combinatie absoluut niet in jouw verzameling ideale plaatjes voor? Geen cap of een strakke neusriem? Een weggedrukte rug of een open mond? Een ruiter die beroerd op zijn paard zit?

Het volmaakte is niet van deze wereld

Wees niet te kritisch, want dan is geen plaatje goed genoeg. De plaatjes benaderen je ideaalbeeld, maar het kan (in theorie) altijd mooier en beter.

Door goed te kijken welke plaatjes je wel en niet wilt (en waarom) krijg je steeds duidelijker wat jouw ideaalbeeld is met paardrijden.

Jouw ideaalbeeld is van jou

Dat is jouw ideaalbeeld, niet dat van een ander. Iedereen mag zijn eigen ideaalbeeld hebben. Het is dus ook niet nodig anderen te bekeren ;-)

Jouw ideaalbeeld geeft je iets om naar toe te werken. Misschien weet je best dat je dat ideaalbeeld nooit zult bereiken. So what! Tot die tijd is het mooi jouw stip aan de horizon.

Dus: bedenk goed wat jouw ideaalbeeld met paardrijden is. Een andere keer leg ik je uit hoe je dat ideaalbeeld kunt gebruiken om echt beter te gaan paardrijden.

© Albertine ’t Hoen

Bewaren

Lees ook: